Про роботу нової поліції та про щось філософське

"Блогер", "колумніст", "публіцист", "незалежний автор"... І ще будь-які розумні терміни, якими Ви можете мене назвати. (: А взагалі, я просто пишу якісь тексти. Дякую за увагу! (:

А ти коли-небудь рятував чиєсь життя? І як ти гадаєш, зміг би?

Одного разу моя сусідка в буквальному сенсі повернула свою матір з того світу.

Я мешкаю в одній з хрущовок на Пацаєва. Моя квартира — на першому поверсі, тому я часто чую вуличну метушню, знаходячись у кімнаті з відчиненим вікном.

Крики «Мамо, мамо!», що лунали звідти, відразу наштовхнули мене на думку, що якась дитина невдало приземлилась з велосипеда. Та все ж через пару хвилин щось змусило мене визирнути у вікно. У дворі розгорталась картина: сусідка відчайдушно боролась за життя своєї матері (їхній родинний зв’язок став зрозумілим з розмов, що долинали), роблячи їй масаж серця.

Так склалося, що з моєї квартири саме виходила лікар, тому вона теж взяла участь у цій ситуації. З її слів (вона описала мені події пізніше), жінку поважного віку вкусила бджола, і внаслідок алергічної реакції у тої швидко розвинувся анафілактичний шок. Зупинка дихання й серця. Відсутність пульсу. А донька все так само продовжувала робити масаж серця й штучне дихання матері. Колись вона працювала медсестрою в реанімації, тому навичка була.

«Швидку» викликали відразу. За цей час треба було відновити серцебиття, жінці потрібен був укол адреналіну чи дексаметазону.

Один із присутніх сусідів побачив машину патрульної поліції. Вирішивши, що у них в аптечці повинно бути необхідне, чоловік привернув увагу поліцейських.

Хлопець та дівчина хутко вибігли до постраждалої. Патрульний на ходу одягав рукавиці, але, на жаль, за словами того ж патрульного, в їхній аптечці був тільки бинт і зеленка. Не було навіть джгута. Перевіривши наявність пульсу, хлопець допоміг розвернути жінку на бік, щоб уникнути западання язика, і поліцейські знаходились на місці до прибуття «швидкої».

Враховуючи, що у патрульних не знайшлись потрібні ліки, мене здивував і в той самий час порадував той факт, що вони дочекались медиків. Цей випадок не несе в собі нічого кримінального, але вони все одно залишались на місці пригоди. Не ставили непотрібних питань, а просто виконували свою роботу. Було видно, що вони навчені.

В результаті роботу серця відновили, і жінку забрала реанімація. Завдяки тому, що її донька — колишній медик, вона уникла летального результату. Але чи кожна людина змогла б надати першу допомогу в надзвичайній ситуації? Чи зміг би перший зустрічний повернути людину до життя? Чи мав би він таку практичну навичку?..

…а ми просто сидимо в кабінетах і строчимо товсті конспекти з ОБЖ. Зіштовхнувшись із такою ситуацією, в котрій якась людина знаходиться при смерті, цим зошитом можна витерти хіба що бруд на своєму одязі.

Вміння надати першу медичну допомогу — це те, в чому практично кожен з нас повний нуль. Натомість ми вміємо швидко і багато писати. А можна було б навчитись тому, як не розпалювати паніку чи не завмирати в шоці, якщо у когось із наших близьких раптом зупинилось серце.

Сторінки автора в соцмережах:

VK  Facebook  Twitter

Поширити:

Залишити коментар:

коментар