Глава СБУ Василь Грицак розкрив схеми відправки росіян в Донбас

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив на брифінгу, що у затриманого українськими прикордонниками майора Старкова вилучили записну книжку, а також документи. У них інформація, за словами глави спецслужби, підтверджує «наявність чітко налагодженого механізму безпосередньої участі кадрових російських військових і збройних сил Російської Федерації в агресії проти України». Він полягає в наступному: російським військовим пропонують проходити подальшу службу в самопроголошених Донецької та Луганської «народних республіках», обіцяючи «потрійну тарифікацію їх роботи», пояснив Грицак.

У погодилися, як стверджує Грицак, відбирають всі документи, які доводять їх російське громадянство і факт служби в армії. Документи Старкова, за його словами, були також вилучені, в Донбасі 20 квітня він отримав посвідчення майора міністерства оборони «ДНР». У документі він значиться як Володимир Овсянников (дівоче прізвище його дружини). «Підпис в цьому посвідченні відрізняється від підпису, що є на картці Ощадбанку Росії, на яку він отримував зарплату», – розповів глава СБУ.

За його словами, на території України російські військовослужбовці підписують документи про нерозголошення, також їм забороняють носити розпізнавальні знаки, що вказують на їх приналежність до російських Збройних силах.

Зазвичай російські військові перетинають кордон вночі, додав Грицак.

Як заявив глава відомства, за звільнення майора Старкова терористи пропонували великий хабар прикордонникам.

Грицак також зазначив, що після затримання російського майора Володимира Старкова, російське командування наказало своїм військовим, які знаходяться на окупованих територіях, і терористам «ДНР» і «ЛНР» будь-якою ціною взяти в полон українських військових у зоні АТО.

Крім цього, журналістам, присутнім на прес-конференції, показали фрагмент відео розмови Старкова із співробітником СБУ. Чоловік каже, що сепаратистів Донбасу курирують близько двох тисяч офіцерів російських Збройних сил і спецслужб. «Всю верхівку корпусу займають російські офіцери, які віддають вказівки підлеглим». Деякі з них «служать» радниками керівників збройних груп.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар