Затримання особи без ухвали слідчого судді, суду

Затримання особи – тимчасовий, короткочасний запобіжний захід, що застосовується з метою забезпечення дієвості кримінального провадження, припинення кримінального протиправного діяння, попередження уникнення особою слідства або суду, запобігання фальсифікації особою доказів та з метою запобігання іншими способами завадити здійснення кримінального провадження[1].

Правове регулювання:

Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 № 4651-VI.

 У яких випадках уповноважена службова особа має право затримати особу без ухвали слідчого судді, суду?

Без ухвали слідчого судді, суду можна затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:

  • якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;
  • якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин;
  • якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесеного законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Без ухвали слідчого судді, суду можна затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виключно у випадку:

  • якщо підозрюваний не виконав обов’язки, покладені на нього при обранні запобіжного заходу;
  • підозрюваний не виконав у встановленому порядку вимог щодо внесення коштів як застави та надання документа, що це підтверджує.

Хто має право провести затримання особи без ухвали слідчого судді, судду?

Право на затримання особи без ухвали слідчого судді, суду має уповноважена службова особа.

Уповноважена службова особа – це працівник органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, органів Державної пенітенціарної служби України, органів Державної прикордонної служби України, органів Державної митної служби України та інших правоохоронних органів, який має право здійснити затримання особи.

Однак з цього правила є виключення, а саме кожен має право затримати без ухвали слідчого судді, суду будь-яку особу, крім судді та народного депутата України у наступних випадках:

  • при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення;
  • безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення чи під час безперервного переслідування особи, яка підозрюється у його вчиненні.

Який порядок затримання особи без ували слідчого судді, суду?

Порядок затримання особи без ухвали слідчого судді, суду складається з наступних етапів:

  • проведення обшуку затриманої особи з дотриманням правил передбачених КПК України (у разі необхідності);
  • повідомлення затриманому про підстави затримання та у вчиненні якого злочину він підозрюється, а також роз’яснення його процесуальних прав;
  • доставлення затриманого до найближчого підрозділу органу досудового розслідування, в якому негайно реєструються дата, точний час (година і хвилини) доставлення затриманого та інші відомості, передбачені законодавством.
  • складення протоколу про затримання особи, що під розпис вручається затриманому, а також надсилається прокурору.

 Який строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду?

Строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати 72 годин з моменту затримання. Особа є затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою.

Затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше 60 годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

                                                                                                                                                 Ірина Марчук, адвокат

 Ця стаття несе виключно інформаційний характер та не може розглядатись як надання консультації у конкретній справі. За отриманням допомоги потрібно звертатись до адвокатів/юристів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар