Порядок обрання новостореною фізичною особою – підприємцем спрощеної системи оподаткування

Правове регулювання:
Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі – ПК України).
Наказ МФУ “Про порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування” від 20.12.2011 № 1675.

Які системи оподаткування визначає чинне законодавство України?
Згідно ПК України існує загальна та спрощена системи оподаткування.

Чи можливо обрати спрощену систему оподаткування під час реєстрації фізичної особи – підприємця?
Під час державної реєстрації фізичної особи – підприємця можливо подати державному реєстратору разом зі всіма документами заяву про застосування спрощеної системи оподаткуваня. В даному випадку електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з заяви про державну реєстрацію на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи – підприємця згідно із Законом Украни “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” (п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПК України).

 В якій системі оподаткування буде перебувати новостворна фізична особа – підприємець, якщо державному реєстратору не було подано заяву про застовування спрощеної системи оподаткування?
Новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування перебуває на загальній системі оподаткування та подає квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

В який термін новостворена фізична особа – підприємець має подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування?
Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПК України).
Зареєстровані в  установленому  законом  порядку суб’єкти господарювання (новостворені),  які до закінчення місяця,  в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої або четвертої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
Отже, новостворені фізичні особи – підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

Яким нормативно-правовим актом затверджена форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування?
Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 № 1675. З формою заяви можливо ознайомитись за наступним посиланням – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/za537-11

                                                                                                                                                     Ірина Марчук, адвокат

 Ця стаття несе виключно інформаційний характер та не може розглядатись як надання консультації у конкретній справі. За отриманням допомоги потрібно звертатись до адвокатів/юристів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар