ЧИ ВТРАТИТЬ МІСТО КРОПИВНИЦЬКИЙ, ВТРАТИВШИ КП «ТЕПЛОЕНЕРГЕТИК»?

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

«Опалювальний сезон 2017/2018 в Кропивницькому був складним. Двічі за зиму на кілька днів без тепла залишалися житлові будинки, школи, дитячі садки. Без тепла, але не без газу!», – саме так починається стаття про КП «Теплоенергетик» на офіційному сайті ВАТ «Кіровоградгаз».

Далі «газовики» пояснюють своє бачення причин та передумов виникнення конфліктних ситуацій із теплогенеруючим підприємством. Якщо коротко, то «тепловиків» звинувачено у крадіжці газу і хронічних боргах, які можуть призвести до нових проблем з початком опалювального сезону, і пропонують керівництву міста гарантувати погашення їх боргів.

Із характеристикою Теплоенергетика як «крадія та хронічного боржника» важко не погодитись. Підприємство не модернізується, його основні фонди майже повністю зношені, тепломережа розбалансована на 65%, ціна на опалення постійно зростає, а якість послуг невпинно падає. Кіровоградгазу, на справді, дуже вигідний такий клієнт. Так само, як точкам продажу алкогольних напоїв вигідні алкоголіки, а «баригам» – наркомани. Так, вони неплатоспроможні, проте вони зроблять все, щоб отримати наступну дозу. Наприклад, вкрадуть, або продадуть майно своєї родини.

Тобто, «газовики» розпочинають газовий шантаж міської влади з пропозиції домовитись за рахунок платників податків, більшість з яких не мають жодного стосунку до послуг централізованого опалення. А що робити тим, хто не бажає платити за підігрів асфальту?

Очевидно, щоразу оплачувати борги неефективного підприємства – це не вихід. А щоб знайти рішення – варто проаналізувати стан справ на комунальному підприємстві.

Керівництво КП «Теплоенергетик»

До 18.05.2018 р. керівником та підписантом КП «Теплоенергетик» значився Колотуха Сергій Васильович . Проте 18-го травня виконуючим обов’язки керівника Теплоенергетика несподівано опинився Челядінов Валерій Іванович. Розпорядження про призначення, про звільнення попередника та про причини такого кроку ми ніде не знайшли, його не оприлюднювали.

У 2006 році Челядінов був заступником начальника міського управління ЖКГ і того ж року повний тезка Валерія Івановича, отримав земельну ділянку на березі Солдатських ставків, які є місцем відпочинку городян, проте поступово перетворюються на чергове «царське село». Окрім того, місцеві ЗМІ публікували інформацію про те, що перебуваючи на різних посадах, Валерій Челядінов використовував службове становище в особистих цілях. Так, саме з ним та його приватним домоволодінням пов’язують зникнення гранітних бордюрів зі Студентського бульвару (тоді ще проспекту Комуністичного).

Це не перша несподівана ротація керівництва. Рік тому за власним бажанням пішла екс-директор Тетяна Соколенко, і одразу влаштувалась… на посаду заступника голови правління ВАТ “Кіровоградгаз”.

Проте, і минуле і нинішнє керівництво запевняють нас, що «Теплоенергетик» є чи не найпрозорішим підприємством міста, що всі закупівлі чесні і не містять корупційних складових, а новий виконуючий обов’язки керівника дуже порядна і професійна людина, а все що про нього писали ЗМІ – банальне політичне замовлення.

«Теплоенергетик дуже важливе підприємство для міста. І ми робимо все можливе для того, щоб надавати якісні послуги населенню і вони дійсно такі. Наше підприємство знаходиться під постійним тиском з боку влади і її опонентів, Кіровоградгазу, населення. Проте, незважаючи на це, на борги населення перед нами, на недостатній рівень фінансування, ми продовжуємо працювати і працювати якісно» – наголосив в.о. керівника КП «Теплоенергетик» Валерій Челядінов.

Та й призначення відбулось так, як треба. Хоча те, що це порушення – визнав навіть секретар міської ради Кропивницького на зустрічі з громадськими активістами.

«Дивно, що про це не було повідомлено на сайті. Я доручу працівникам апарату ради розібратись і перевірити чи це дійсно так. Якщо повідомлення не було, то це звісно не нормально», – наголосив секретар міськради Андрій Табалов.

Деякі депутати Кропивницької міської ради називають Валерія Челядінова ставлеником «Опозиційного Блоку», який де-факто є частиною правлячої коаліції в місті.

Тож дане призначення викликає дуже багато запитань і сумнівів, щодо можливості якісного управління комунальним підприємством, яке і так має негативну славу у містян. Так, постійно виникають проблеми з тарифоутворенням ціни на водопостачання для мешканців селища Нового. Суперечки між селищною владою та комунальним підприємством вирішувались навіть у суді. Не менш напружена ситуація з теплопостачанням, цінами та боргами підприємства.

Державні закупівлі

А тепер перейдемо до аналітики закупівель КП «Теплоенергетик» за 2017 рік. Всього було проведено 115 процедур, з них успішно завершились – 87. Завдяки використанню системи закупівель Прозорро дане комунальне підприємство зекономило для міського бюджету 410 тисяч гривень. Мається на увазі різниця між очікуваною та фактичною вартістю закупівлі.

До прикладу, подібне комунальне підприємство Житомирської міської ради зекономило понад 9 мільйонів гривень, Черкаської – понад 1 мільйон, а Вінницької так і взагалі більше 14 мільйонів. Для порівняння брались обласні центри України майже однакові за розміром та населенням, зі схожими погодними умовами протягом року.

До найпопулярніших предметів закупівель увійшли одяг, техніка, ремонти та розробка технічної документації, кам’яна сіль, а також дизельне паливо.

У 75% закупівель, одяг для потреб КП «Теплоенергетик» постачало ВКЦ «Олеум», яке належить депутатці міської ради, члену фракції «Рідний Край» Катерині Шамардіній та її родині. Не стали вони переможцями лише одного разу, що цікаво, той єдиний раз була використана конкурентна процедура. Тоді перемога дісталась «Українській міжнародній торгівельній кампанії». На думку аналітиків АПН, в даному випадку можливе використання депутатом службового становища. Окрім одягу, ВКЦ «Олеум» постачав Теплоенергетику ще й технічне обладнання і також з використанням виключно договірних процедур. Таким чином даний постачальник отримав замовлень на суму – 530 тисяч гривень.

Аналітики «АПН» виділяють єдину закупівлю бензину та дизельного палива. КП «Теплоенергетик» закупив пального на суму 1 мільйон 407 тисяч гривень. На відкритих торгах, де учасниками було дві компанії, перемогу здобула та, яка пропонувала вищу ціну. І цим переможцем є ТОВ «Білий ведмідь», який тісно пов’язаний з міським головоюКропивницького Андрієм Райковичем. За період з серпня по листопад 2017 року ціни за угодою «Теплоенергетика» з «Білим ведмедем» піднімались кілька разів і в результаті зросли майже на 4 гривні за літр.

Тобто, не маючи коштів для того, щоб погасити борги за газ, підприємство, м’яко кажучи, не шкодує їх на переплати за бензин та інші товари. Чи можна говорити про ефективне управління підприємством тоді, коли в трьох найбільших групах закупівель можна помітити використання службового становища? Чи сприяє це оптимізації витрат з бюджету та економії? Чи можемо ми говорити про чесні торги?

Що може змінити дану ситуацію? Відкритий конкурс на заміщення посади керівника підприємства, інвентаризація матеріальних та нематеріальних активів. А щоб це було дійсно прозоро, необхідно мати орган, який буде незаангажований і зацікавлений в тому, щоб дане підприємство приносило користь місту та його мешканцям. Вирішенням ситуації може стати створення наглядової ради при комунальному підприємстві та припинення будь-яких бюджетних дотацій та пільг.

Олена Сінченко, Дмитро Сінченко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар