Українська енергетична біржа вперше в Україні успішно провела перші торги природним газом на умовах форварда

27 квітня компанія СП “Полтавська газонафтова компанія” (ПГНК) провела перші біржові торги природним газом на умовах форвардних контрактів на Українській енергетичній біржі (УЕБ).

На торги було виставлено 2 млн куб. м природного газу з дисконтом 200 грн/тис. куб м. до опублікованої на офіційному сайті УЕБ середньозваженою ціною на природний газ у місяці поставки.

Мінімальна прогнозована ціна ресурсу встановлена на рівні 5500 грн/тис. куб. м. Терміни поставки газу розбиті помісячно – червень-вересень 2017 р. За результатами торгів, був реалізований весь виставлений обсяг природного газу з середньозваженим дисконтом:

– червня 100 грн за тис. куб. м.

– липня 130 грн/тис. куб. м.

-серпня 356 грн/тис. куб. м.

-вересня 492,00 грн/тис. куб. м.

Торгівля природним газом на умовах форвардів з дисконтом спотової ціни є інноваційним і зручним інструментом для забезпечення учасників ринку необхідним ресурсом на більш тривалий період, ніж при спотових торгах, а для продавців це дозволяє запланувати реалізацію видобутого енергоресурсу.

“Ми намагаємося надати нашим клієнтам зручні біржові торгівельні інструменти і розробили для цього дану торгову опцію, яка дає учасникам певну можливість хеджування гарантування обсягу поставок з прив’язкою до формули. Даний інструмент, може стати основою для впровадження в майбутньому ф’ючерсних контрактів на ринку енергоресурсів України, однак для цього потрібна зацікавленість з боку учасників ринку, яку ми сьогодні отримали, завдяки ПГНК і покупців”, – прокоментував результати торгів генеральний директор Української Енергетичної Біржі Олександр Коваленко.

“Ми дуже задоволені тим, як сьогодні пройшли торги природним газом на нових для нас умовах у режимі диференціалів. Ми перша в Україні приватна видобувна компанія, яка співпрацює з незалежною енергетичною біржею і сьогодні вперше випробували унікальний інструмент, який дозволяє ефективніше планувати свою господарську діяльність і оперативно закривати ризики пов’язані з продажем природного газу в довгостроковій перспективі. Але головне те, що ми побачили довіру учасників ринку до нас і до УЕБ, що дозволить і іншим видобувним  компаніям використовувати цей інструмент”, – оцінив результати торгів генеральний директор СП ПГНК Віктор Гладун.

СП “Полтавська газонафтова компанія” є публічною компанією, яка спеціалізується на видобутку нафти і природного газу в Україні і входить в структуру компанії JKX Oil&Gas. ПГНК має чотири ліцензії на розробку нафтогазових родовищ Ново-Миколаївської групи і Єлизаветівської площі в Полтавській обл., а також два дозволи на розвідку Заплавського та Червоноярського-Східного родовищ загальною площею 171,2 кв. км.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар