Як зекономити електроенергію: поради від “Кіровограденерго”

Всі пам`ятають, як наприкінці 2014 року ДП НЕК «Укренерго» вводилися в дію графіки аварійних відключень електроенергії. Причиною став дефіцитний баланс її виробництва і споживання, який у свою чергу сформувався внаслідок перебоїв із постачанням вугілля, газу та мазуту на теплові електростанції. Попри цілком зрозумілий осуд громадськості, введення даних графіків дозволило уникнути глобальної аварійної ситуації в об`єднаній енергетичній системі України, наслідки якої для економіки держави навіть важко було б спрогнозувати.

Нині питання стабільного постачання енергоносіїв на теплові електростанції залишається до кінця не вирішеним. Як повідомив начальник інспекції Держенергонагляду в Кіровоградській області Федір Головченко, добовий графік навантаження об`єднаної енергетичної системи України дуже нерівномірний. Для нього характерне значне збільшення навантаження у вечірні години, помірне збільшення його вранці, «провал» вночі і більш-менш рівномірний розподіл споживання електричної потужності вдень. При цьому різниця між максимальним та мінімальним споживанням потужності влітку становить близько 5 000 мегават, взимку – понад 8 000 мегават. Це напряму впливає на витрати енергоносіїв на ТЕС, оскільки за рахунок саме цього типу енергогенеруючих підприємств відбувається регулювання рівня потужності в енергосистемі. По простому, якщо потужності замало, ТЕС запускають на повну, якщо забагато – зупиняють енергоблоки. Саме на оці постійні пуски-зупинення й припадає левова частина перевитрат енергоносіїв. В такому режимі щоденно працюють близько 10 блоків українських ТЕС.

Яким же чином в масштабах країни можна зекономити дефіцитні енергоносії? Враховуючи той факт, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30% (в Кіровоградській області – близько 50%), кожен громадянин може долучитися до цієї потрібної справи. Одним із ефективних заходів є переведення роботи частини електрообладнання споживачів на нічні години. Звісно, це стосується і юридичних осіб. Тут слід повернутися до тези щодо «економної економіки». Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг розроблено комплекс заходів, які покликані зменшити електричне навантаження у вечірні та ранкові години. Зокрема, використовувати електроенергію вночі стало вигідно. Наприклад, за умови встановлення двозонного обліку побутовими споживачами, використана з 23-00 до 7-00 електроенергія коштує вдвічі менше.

Щодо конкретних прикладів, то одне із великих промислових підприємств Кіровоградщини, яке споживає близько 2 мільйонів кіловат-годин на місяць і користується тризонним обліком, має чистої щомісячної економії майже 350 тисяч гривень. Пекарня в Ульяновському районі, яка споживає на місяць майже 20 тисяч кіловат-годин, зі встановленням аналогічного обліку отримала щомісячну економію в 12 тисяч гривень. Побутовий споживач у м. Кіровограді користуючись зонним обліком спожив в опалювальний сезон 2014-2015 років 8 360 кіловат-годин (приватний будинок, тариф електроопалення) і з`економив майже 800 гривень.

Для того, аби перейти на облік електроенергії за зонами доби в м. Кіровограді чи Кіровоградському районі, слід звернутися до сервісного центру ПАТ «Кіровоградобленерго» (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 78, для мешканців обласного центру – робоче місце № 7, для жителів району – кабінет № 104). В інших районах області заявку потрібно подавати до місцевого РЕМ.  

Використовуючи більш дешеву «нічну» електроенергію нині можна допомогти не лише родинному бюджету чи бюджету підприємства, а й внести посильний вклад в енергобезпеку своєї країни. Ось така потрібна й економна «економіка» виходить.

Сергій Богомільчук, прес-секретар ПАТ «Кіровоградобленерго»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар