На Кіровоградщині районна влада «виживає» непокірних директорів шкіл?

26-річний Микола Дубів пропрацював директором Виногорадівської ЗОШ І-ІІІ ступенів без 15 днів 4 роки. 28 жовтня молодий директор написав заяву і через 3 дні був звільнений за згодою сторін. Проте Микола Миронович запевняє, що звільнитися його фактично змусили – керівництво Компаніївської РДА за останні півроку буквально перекрило йому кисень і морально виснажило.

Учора, 11 листопада, Микола Дубів дав прес-конференцію у Кропивницькому, на якій розказав про свій конфлікт із районним керівництвом. Підтримати його приїхали адвокат Геннадій Чорногор, фермер Олександр Іщенко, голова батьківського комітету Ольга Євко, голова профспілки школи Ольга Курінна, педагог школи Олена Ткаченко. Всі вони стверджують, що Микола Миронович – прекрасний керівник, який мислить не шаблонно і розвиває свій навчальний заклад. Зокрема, нещодавно завдяки йому школа виграла проект соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього», який підтримала відома у світі компанія “Монсанто”. Тепер у Виноградівської школи є власна пасіка.

Читайте  більше: На Компаніївщині відсвяткували День бджоляра

пасіка
Пасіка у Виноградівці

Початок конфлікту – боротьба за збереження школи

Як розповідає Микола Дубів, конфлікт із керівництвом Компаніївської РДА виник у травні поточного року, коли на сесію було винесено проект рішення про пониження ступенів шкіл району. Виноградівську ЗОШ І-ІІІ ступенів, у якій навчається 36 учнів, хотіли понизити до 4-річки.

«Без попередніх обговорень з громадами сіл, на сайті райради з’явився проект рішення «Про пониження ступенів усіх шкіл Компаніївського району». Коли ми, директори, побачили цей проект рішення, то зібралися разом і пішли до голови райради Вадима Спіктаренка, – розповідає Дубів. – Виявилося, що він цей проект рішення не пропонував, а пропонувала заступник голови Компаніївської РДА – Алла Олійник.  З цього дня власне і почався мій конфлікт з керівництвом РДА – Олександром Морозом та Аллою Олійник».

Далі, за словами екс-директора, виник фінансовий конфлікт – Микола Дубів, який користується повагою у місцевих фермерів, порадив їм не виділяти 100 тис. грн на придбання Компаніївською РДА автобусу для дітей, оскільки опорну школу створили у Нечаївці. Туди також мали возити школярів 5-11 класів з Виноградівки, Водяного, Голубиєвичів.

«Компаніївській РДА для того, щоб придбати шкільний автобус, не вистачало ще 700 тис. грн. Оскільки районний бюджет у нас дотаційний, вони почали шукати кошти у фермерів. Коли до мене подзвонили фермери і спитали, чи виділяти їм 100 тис. грн, я як керівник школи сказав, що нам автобус не потрібен. Буде автобус – понизять нашу школу до І ступеня. За ті кошти, що виділяють фермери, можна було б придбати «Газель» для наших» учнів, – продовжує розповідь колишній директор.

Зараз для підвозу дітей на навчання до Виноградівки із сусідніх сіл – Ромашки і Травневе – фермери наймають машину.

Дубів
26-річний Микола Дубів, екс-директор Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

«У той же день до мене приїжджає голова РДА Олександр Мороз і його заступник – почали погрожувати, що звільнять, – продовжує розповідь Микола Миронович. – Потім у нас була довга і напружена розмова, під час якої я сказав, що якщо ви хочете понижувати ступені шкіл району, то робіть це послідовно. Спочатку треба поспілкуватися з громадою, батьками, вчителями, спитати у них чи згодні вони з цим. І от через тиждень райдержадміністрація почала об’їжджати села, школи, говорити з громадою.

До нас вони також приїхали і повідомили, що у нас є два варіанти: або 9-річка з автобусом або 4-річка. Громада проголосувала за 9-річку».

Але, як виявилося, був і третій варіант – зберегти школу такою, як вона є зараз.

«Я приїхав на сесію райради. Мені дали проекти рішення, де було написано, що усі села, крім Голубиєвичів та Виноградівки, не згодилися на пониження ступенів, – розповідає Дубів. – Я пішов до голови райради і повідомив, що нас обманули. Розповів історію. Голова райради Вадим Спіктаренко за нас заступився. Сказав, що Виноградівці ступінь понижувати не можна, оскільки виділені кошти із фонду соціальних інвестицій на реконструкцію Виноградівської ЗОШ І-ІІІ ступенів під навчально-виховний комплекс – школа і дитячий садок. Якщо понизити ступінь, виникнуть проблеми зі звітами після реалізації коштів. Тоді сесію перенесли. Одразу після сесії ми провели ще одні збори громади, на яких було вирішено зберегти 11-річку в нашій школі».

Хто подбає про опалювальний сезон у школі?

Але на цьому епопея складних стосунків між молодим директором та керівництвом РДА не закінчилася. Як виявилося, до опалювального сезону Виноградівська школа була не готова  – старий котел знаходиться в аварійному стані, а резервний за 22 роки свого існування жодного разу не використовувався.

«Щоб перевірити, чи можна використовувати резервний котел, треба було придбати 20 колісників і 4 колісникові балки. Я звернувся до райдержадміністрації, щоб вони допомогли нам придбати новий котел або запчастини до резервного, – говорить Микола Миронович. – Були письмові звернення, але відповідей на них не було».

Микола Дубів письмово звернувся до головного спеціаліста відділу освіти Юлії Стеценко, до голови РДА Олександра Мороза  та до начальника господарської групи відділу освіти.

На купівлю котла чи запчастин до резервного у школу молодому керівнику кошти так і не виділили. Натомість, як стверджує екс-директор, до 1 вересня вимагали, щоб він підписав акти готовності школи до опалювального сезону.

«Я відмовився їх підписувати, оскільки ми були не готові до опалювального сезону, – продовжує розповідь Микола Дубів. – 21 вересня вони запросили мене до себе. Виникла розмова. Заступник голови РДА Олександр Ткачук та голова райради Вадим Спіктаренко запропонували мені підписати акт готовності до опалювального сезону, а наступного дня, мовляв, райрада виділить кошти на купівлю котла.

Я сказав, що підпишу акт готовності лише тоді, коли райрада виділить кошти на купівлю нового котла. І це була моя найбільша помилка. Адже виділені кошти не означають, що вже є котел. Я через свою недосвідченість підписав акт готовності до опалювального сезону у той же день, як райрада виділила 51 тис. грн на купівлю нового котла. Після цього питанням котла не займався ніхто, крім мене. Я шукав котли, заводи, які їх виготовляють. Знайшов котел за 38 тис. і нові колісники – по 550 грн. за кожен. Всього треба було купити 20 шт.

Виробники котлів сказали, що треба спочатку оплатити покупку, а потім вони вже візьмуться за його виготовлення. Надіслали необхідні документи. Я відніс ці документи у відділ освіти Компаніївської РДА до нового начальника – Миколи Вовка, щоб він їх підписав. Вовк сказав, що підписувати нічого не буде, щоб я сам підписував ці документи. Я сказав, що я не розпорядник коштів, тому не маю права підписувати такі документи. Він подзвонив Ткачуку, і той сказав нічого не підписувати».

Опалювальний сезон наближався, а нового котла у школі й досі не було. Як не було запчастин до резервного. Натомість Микола Дубів дізнався, що його планують звільнити, тому вирішив діяти швидко.

«Завдяки допомозі наших фермерів, я самостійно купив ці 20 колісників та 4 колісникові балки, щоб вчасно розпочати опалювальний сезон на котлі, який 22 роки не використовувався, – продовжує Дубів. – 13 жовтня  замовив колісники, а 15 жовтня, у суботу, вони вже прийшли. Всю неділю ми ці колісники встановлювали, а вже у понеділок, 17 жовтня, почали опалювальний сезон. А у вівторок приїхала перевірка з РДА. Це було о 15.40. Побачили, що у школі дійсно тепло. Не мали вже до чого причепитися, то почали чіплятися до того, чому вчителі на роботі».

На захист свого керівника стали батьки та вчителі.

«Ми сказали, що ми виконуємо свою роботу, – розповідає голова батьківського комітету Ольга Євко. – Потім ми чули, як Олійник Алла Володимирівна говорила на директора, що він тут ніхто, що за момент його керування школа занепала. Але це не так. Ми всі знаємо – і вчителі, і громада – що завдяки Миколі Мироновичу школа піднялася. Він домігся того, щоб на території нашої школи відкрили дитячий садок (нам сільська рада і держава виділили кошти на це), шкільну пасіку відкрили. Ми звісно обурені цією ситуацією».

DSC_0765
Голова батьківського комітету Ольга Євко

Звільнення з порушенням закону

25 жовтня на колегії вчителів, коли Миколу Дубіва вкрили мокрим рядном перед колегами, його нерви не витримали. 28 жовтня він написав заяву про звільнення, а вже 31 жовтня відділ управління освіти Компаніївської РДА видав наказ про звільнення.

«На колегії вчителів Алла Олійник почала розповідати, що я поганий, що у школі й досі немає котла. Почали голосування, щоб видати мені догану. Всі члени колегії, крім керівника відділу освіти, проголосували проти. Але після цього я зрозумів, що виходу у немає. Вони не дадуть спокійно працювати – тому і написав заяву на звільнення. Тільки тепер, коли я побачив, що громада готова мене підтримувати, зрозумів – боротися варто», – говорить Дубів.

Адвокат Геннадій Чорногор, який взявся за справу молодого і перспективного директора, повідомляє, що звільнили його не зовсім законно.

«Даний заклад належить Компаніївській райраді. Без її згоди відділ освіти не мав права його звільняти. Цю заяву повинна спочатку розглянути постійна комісія при Компаніївській райраді. І тільки після її погодження, вони мали право його звільнити. Тим більше, що директора звільнили за п. 1, ст. 36, за 3 дні. Це заборонено законом, який чітко каже, що якщо звільняють за згодою сторін, то особі, яка звільняється, повинен надатися 14-денний термін, на той випадок, якщо вона передумає, – зазначає юрист. – Вони настільки спішили вигнати хлопця з роботи, що наробили купу порушень».

адвокат Геннадій Чорногор
Адвокат Геннадій Чорногор

Голова Компаніївської райради Вадим Спіктаренко підтверджує, що між молодим директором та керівництвом Компаніївської РДА неодноразово виникали конфлікти.

«Ми знаємо про цю ситуацію, але вплинути на неї не можемо, – говорить Вадим Спіктаренко. – З приводу цього ми неодноразово говорили з головою РДА (Олександр Мороз – кор.), але він не хоче нічого вирішувати, а просто пустив усе на самоплин. Стосовно поведінки Алли Олійник, то це не перший випадок, коли директори та вчителі скаржаться на неї. Ми скликали комісії, де розглядали ці випадки, доповідали вищому керівництву області. Але ніхто на це не реагує».

Голова районної ради разом з депутатами подали запит на відділ освіти Компаніївської РДА, щоб вони надали роз’яснення з приводу наказу і чому вони звільнили директора без згоди райради.

Крім того, зараз готується позовна заява звернення до суду про оскарження звільнення з посади директора Миколи Дубіва  у зв’язку з порушенням процедури звільнення.

Перша електронна газета також поспілкувалася із заступником голови Компаніївської РДА Аллою Олійник, яка має інше бачення цієї ситуації і стверджує, що звільнення директора – це його особистий вибір, а відділ освіти пропонував йому залишитися на ставці вчителя математики. Але він відмовився.

Розлогий коментар Алли Олійник опублікуємо згодом.

1 IMG_20161111_125204 (1)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар