Американці обрали Трампа 45-им Президентом США. Думки кропивничан

фото yahoo.com

Вибори 45-го Президента США виходять на фінішну пряму і вже зараз відомо, що переможцем президентських перегонів став кандидат від республіканської партії Дональд Трамп.

За даними із 46 з 50 штатів, Трамп вже забезпечив собі перемогу, набравши 278 голосів виборщиків, тоді як його опонентка Гілларі Клінтон від демократів набрала 218 голосів.

інфографіка сайту bbc.com
інфографіка сайту bbc.com

Дональд Трамп — американський бізнесмен-мільярдер, власник однієї з найбільших будівельних компаній США, продюсер та телеведучий. Трамп відомий в суспільстві своїм відвертим стилем спілкування і екстравагантним способом життя, які особливо не псують його імідж успішної і цілеспрямованої людини.

Новообраний Президент вже виступив із своєю першою промовою, у якій повідомив, що Гілларі Клінтон подзвонила йому і визнала поразку. Як пише hromadske.ua, Трамп наголосив, що буде співпрацювати з усіма країнами світу.

«Ми будемо працювати з усіма країнами, які хочуть з нами працювати. У нас будуть прекрасні відносини. Хочу сказати світовий спільноті, поза те, що Америка понад усе ми будемо справедливими у наших відносинах», — сказав він.

Трамп проголошує свою першу промову після перемоги / Yahoo!News

Україна не входила до топ-тем передвиборних дискусій у Сполучених Штатах Америки, проте час від часу до неї у своїх заявах зверталися обидва фіналісти перегонів, пише bbc.com. У публічних заявах Дональда Трампа про Україну не спостерігається якоїсь логічної постійності. Так, 28 лютого 2014 року, наступного дня після того, як “зелені чоловічки” – про яких ми тепер знаємо, що це були російські спецпризначенці, – заблокували ключові адміністративні об’єкти в Криму, Дональд Трамп реагує на події саркастичним твітом: “США закликали Росію не вторгатися до України. Росія каже США, що не вторгатиметься, а тоді голосно сміється!”

Уже за тиждень на традиційній великій політичній конференції консервативних політиків та активістів Дональд Трамп детальніше і в характерній для себе манері розповів про своє бачення подій в Україні.

“Нещодавно я був у Москві, оскільки я володію конкурсом “Міс Всесвіт”, і мене прийняли там просто чудово. Путін навіть надіслав мені чудовий подарунок з чудовим привітанням. Я говорив з усіма його людьми. І подивіться, що він робить з президентом Обамою. Він просто грається з ним”, – почав пан Трамп.

“І от він проводить Олімпійські ігри, а вже наступного дня береться за Україну. Наступного дня. Дуже розумно! Він не хотів цього робити під час Олімпіади. Бум! Наступного дня. Коли наші атлети вже поїхали, ми всі поїхали.

Знаєте, коли він зайшов і захопив Крим, він вирвав серце і душу, тому що там були всі гроші. Мене це здивувало. Я чув, що більшість доходу надходили просто з цього регіону. Це – територія багатства, а це значить, що решта України зазнає поразки, і це, як можна передбачити, станеться дуже скоро… Подивіться, що вони роблять в Україні роблять, і (ви зрозумієте), що це – лише питання часу”, – сказав він.

Що саме мав на увазі Дональд Трамп, говорячи про “всі гроші”, і що він відчував, коли пророкованої ним поразки України так і не сталося, – невідомо.

Вже цього року в інтерв’ю New York Times Дональд Трамп знову нарікає на те, що США в українському випадку займаються тим, чим взагалі-то повинна була б займатися Європа.

“Одна з речей, які мене дратували, – це була Україна. Зараз я повністю за Україну. У мене є друзі, які живуть в Україні, однак, не так давно, коли українська проблема виникла, і Росія пішла на конфронтацію, у мене не було враження, що хтось переймається цим більше, ніж ми. Нас те, що відбувається в Україні, зачіпає найменше, бо ми розташовані від неї найдалі. Однак, схоже, їхні сусіди про це не говорять. Подивіться на Німеччину, на інші країни – не схоже, щоб вони дуже переймалися…Тож я здивувався, чому країни, які межують з Україною і розташовані з нею поряд, не переймаються цією проблемою більше?” – розповів він.

“Ми боремося за Україну, але за неї не бореться більше ніхто, крім самої України, звичайно, і це не здається мені чесним, і не здається мені логічним”, – резюмував Дональд Трамп.

У травні цього року в інтерв’ю Reuters він лаконічно висловився на тему російської присутності в Україні:

“Вона мені не подобається. Вона мені зовсім не подобається”.

Якими будуть стосунки України та США після обрання Трампа Президентом, і як зміниться геополітична ситуація у світі після цього, редакція Першої електронної поцікавилась у мешканців Кропивницького.

У соцмережі Фейсбук ми запропонували висловитись на ці теми всім бажаючим. Більшість містян тверезо і спокійно оцінюють факт перемоги Трампа, і впевнені, що кардинальних змін у геополітиці з обранням нового Президента США не відбудеться. Кропивничани наголошують, що Україна має йти своїм шляхом, і будувати конструктивну та мудру зовнішню політику.

10854825_827572967317430_6586787446913352388_o“Це ще одне підтвердження тому, що Україні не треба повертати свого капелюха ні праворуч ні ліворуч. Ми маємо йти власним шляхом, не зважаючи на ті зміни які відбуваються в РФ чи США. Те, що політика Трампа до України буде не такою прихильною, як могла б бути у Клінтон – це факт. Але варто згадати головне правило успішного розвитку – щоб зрушити з місця треба вивести себе із комфортних умов. Українським політикам комфортно говорити з ким ми товаришуємо, а хто нам не друг. Так от мені хотілося б, що б поява Дональда сприяла тому, що Україна вийде з попередніх комфортних умов і почне створювати власне політичне! економічне! соціальне! – ЧУДО!!!”, – написав кропивницький журналіст Ігор Токар.

Політолог Михайло Мицюк закликає не зважати на загравання Трампа з Росією, на його думку, це була політична технологія його передвиборчої кампанії.

мицюк“У Трампа не має абсолютно чітких проросійських поглядів. Так симпатизує, так підігрував, але це частина передвиборчої технології. У США є багато людей, які не хочуть конфлікту з Росією і вони мають за когось голосувати – Трамп своїми висловами про торгівлю з Росією таким чином загітував цих виборців. На відносини з Україною це ніяк не повпливає. Його обрали президентом США, а не царем у Росії, він не приймає одноосібних рішень: є конгрес, є сенат, є ЦРУ, є Пентагон і є багато інших сфер впливу з якими президенту доводиться рахуватися і до кого він прислуховується. Варто ще зауважити, що Трам не є “корінним” Республіканцем, він лише пішов від цієї партії і тому йому доведеться дуже тісно співпрацювати і з Республіканцями і з Демократами. Останнім часом у різних куточках світу перемагають популістські ідеї, так і в США Трамп, як популіст, переміг, але спостерігаючи, що коли популісти приходять до влади – вони часто в силу різних обставин не можуть повливати на вирішення своїх популістських заяв. Наприклад, хтось вірить в те що 20 млн латиноамериканців відправлять до Мексики? І наостанок, про неочікувану перемогу Трампа: вибори виграють ті, хто точно знає, що потрібно запропонувати виборцю, той, хто вміло зманіпулює страхами та мріями своїх громадян. Штаб Трампа більш точно піймав настрої виборців. Але ніхто не відміняв доктрину Монро, згідно якої “штати воюють не на своєму континенті”, – зі смайликом в останньому реченні, висловив думку Михайло Мицюк.

Не вводити себе в оману заграваннями Трампа з РФ закликає у кропивничанин Ярослав Ланецький.

11082453_804714726270713_2141211681230601042_n“Трамп – здивував увесь світ. Передвиборча кампанія – лише спосіб активізувати населення прийти на вибори, до речі явка рекордна! Трамп бізнесмен, тобто людина азартна, яка не хоче програвати і не звикла, відносини США-РФ – також протистояння, яке ще здивує представників РФ та увесь світ, тоді депутати ДержДуми пожалкують, що стоячи та оплесками реагували на перемогу Дональда Трампа”, – переконаний Ярослав.

Інструктор-психолог Андрій Фоменко звернув увагу на те, що американці так і не змогли побороти сексизм у політиці.

13708406_1126009537457987_8651604078739597026_o“Що ж, ситуацiя з iнтригою. Переконаний, що вибiр на користь Трампа вплине на зовнiшню полiтику не лише Америки, а й зачепить Україну. Цiкаво те, як нашi олiгархи у владi почнуть змiнювати свою риторику i як швидко змiнять нашу позицiю в ЗМI, а потiм, i у вiдносинах з пiвнiчним сусiдом. I ще, демократичнi США так i не змогли подолати сексизм в полiтицi, бо краще будь-який президент чоловiк нiж жiнка”, – написав він.

Кропивницький адвокат та активіст Геннадій Нікішов переконаний, що Президент не може одноосібно кардинально впливати на зовнішню політику США.

456238_320377358036613_645912097_o“Панове, сенатор Джон Маккейн, наприклад, теж республіканець. Але саме він дуже багато критикував демократа Обаму за недостатню підтримку України. Американська нація зробила свій вибір. Нам він може і не подобатись, але це дійсно вільне і абсолютно демократичне волевиявлення. А щодо наслідків для України саме в питанні Донбасу і взагалі відносин США та РФ, то не все однозначно. Є ще Конгрес і Пентагон. А ще США є членом НАТО, у якого непрості стосунки з агресором. Тому очікувати, що Трамп самостійно своїм одноособовим рішенням кардинально змінить курс США в зовнішній політиці, не варто”, – впевнений Геннадій.

Громадський активіст Олександр Івашура переконаний, що США почне втілювати свою жорстку позицію щодо Росії, не дивлячись на риторику Трампа до виборів. Також Олександр розповів про вибір свого друга, який мешкає у США:

1977037_442755989188722_365626159_n“Пропутінська предвиборча риторика зміниться на традиційну жорстку позицію щодо Росії, тобто політика буде традиційно республіканською по відношенню до нашого головного ворога. Політична система в США влаштована таким чином що навіть пришелепкуваті президенти мусять йти загальними тенденціями за якими живе країна. І президент може або прискорити або загальмувати рух за головним вектором. Кардинально змінити вектор руху Трампу не дасть його ж партія і Конгресс. Інакше , або імпічмент або доля Кеннеді. Врешті решт всі президенти починають з загравання з мордором але всі залишають офіс його ворогами. Ось цей інтервал: від загравання і до усвідомлення істиного нутра Раші і буде найважчим для України. Фактично для нашої дипломатіїї починається все спочатку, тобто з 2014 року. Тоді доводилось ламати упереджене ставлення до нас Обами, а зараз Трампа. Дякувати Богу у України є багато друзів серед республіканців і вони розтлумачать Трампу хто є ху на світовій арені. Щоб там не було, це вибір Америки, дивакуватий, але чесний і демократичний… Маю друга у місті Філліпс, Вісконсін. Традиційний продемократичний штат. Другу 53 роки. Приватний підприємець. Головний сезонний роботодавець для 3-тисячного містечка. Роботяга, розумна, чесна, щира і порядна людина. Типовий представник провінційної білої одноповерхової Америки. Він прголосував за Трампа. Мотив: бажання щоб політики повернулись обличчям до простої людини. Раз такі люди голосують за Трампа то в цьому є якесь раціо яке ми, українці, мусимо поважати. Отже підсумок: треба робити все аби використати Трампа на свою користь, що дорівнює – на шкоду Мордору. А там видно буде. Трамп Трампом, а нам своє робить”.

Громадський активіст Дмитро Савранський впевнений, що з приходом Трампа на пост Президента США для України існують ризики, через його непердбачуваність.

10865795_817964541580001_7329969593505687583_o“Погано, але не безнадійно. Небезпека розвороту значного у бік Росії, блокування надання нам фінансової допомоги з боку міжнародних структур під гарантії уряду США, за рахунок яких ми зараз тримаємось на плаву. Д. Трамп – непередбачуваний гравець, людина-шоу. Але сила США, крім ефективної економіки, у міцновкорінених владних інститутах, які не дадуть новообраному крутити державою і геополітикою, “як циган сонцем”, – впевнений Дмитро.

Серед коментарів кропивничан знайшлось навіть ось таке шокуюче припущення:

Які б події у світовій геополітиці не відбувались, будемо сподіватись, що такі катастрофічні припущення припущеннями і залишаться.

А тим часом, Доналда Трампа з перемогою вже привітали Президент України та голова Верховної Ради. Крім того, Порошенко запросив його відвідати нашу державу з візитом.

«Щиро вітаю Дональда Трампа з обранням Президентом Сполучених Штатів та дружній американський народ з демократичним волевиявленням. Це символ справжньої демократії, коли ніхто до останньої миті не знає результати виборів. І це є ознакою справжньої демократії, яку завжди сповідували і пропагували наші надійні та стратегічні американські партнери та друзі», – зазначив Глава держави під час зустрічі з Послом США в Україні Марі Йованович, повідомляє прес-служба глави держави.

На думку голови Верховної Ради України Андрія Парубія, перемога Дональда Трампа – це нові можливості для України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар