Щоб бути успішним головою, навчайся у Школі DESPRO

Сьогодні в Україні відбувається реформа децентралізації. На Кіровоградщині три громади вирішили жити за новими правилами – Бобринецька, Маловисківська та Новоукраїнська. 

В ідеалі нова реформа передбачає створення фінансово незалежних об’єднаних громад, які зможуть самостійно утримувати дитячі садочки, школи, лікарні, заклади культури та інфраструктуру. Тобто, надавати якісні послуги мешканцям найвіддаленіших сіл та селищ. Для того, щоб це відбулося, потрібна і політична воля, і зміни у законодавство. Окрім цього, на думку експертів, важливим елементом запровадження реформи децентралізації є навчання представників органів місцевого самоврядування.

З 2014 року в Україні працює Школа місцевого самоврядування, яка була створена Швейцарсько-українським проектом DESPRO. За два роки Школу успішно закінчили понад 100 слухачів, 28 представників органів місцевого самоврядування пройшли тренінг для тренерів та отримали дипломи. Потрапити у Школу DESPRO непросто. Цьогоріч від Кіровоградщини до Школи були зараховані Компаніївський селищний голова Олександр Маслюков, Гайворонський міський голова Роман Волуйко, начальник загального відділу Новоукраїнської міської ради Надія Захар’їна.

Навчання у Школі дуже насичене, воно передбачає 15 тематичних модулів, 2 очні сесії (семінари, тренінги, круглі столи, обмін кращими практиками) та 2 дистанційні курси на спеціальній е-платформі Спільноти практик «Інновації та кращі практики МС». Учасники Школи мають можливість поспілкуватися з міжнародними та вітчизняними експертами з питань децентралізації та діючими керівниками органів місцевого самоврядування, які активно впроваджують реформу на місцях. До речі, Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний, який успішно закінчив згадану Школу у 2014 році, сьогодні ділиться своїми напрацюваннями та досвідом з цьогорічними слухачами.

Відмінницею першого етапу навчання серед представників Кіровоградщини стала Надія Захар’їна, начальник загального відділу Новоукраїнської міської ради. Вона була відзначена організаторами Школи та отримала заохочувальні сувеніри. Ця жінка все знає про функціонування системи місцевого самоврядування, про об’єднані територіальні громади та про те, як наповнюються місцеві бюджети.

Надія Захар’їна говорить, що окрім вивчення законодавства, участь у Школі – це можливість познайомитися з новими людьми, обмінятися досвідом роботи та успіхами, отримати відповіді на запитання, які тебе найбільше хвилювали.

«Найбільше мені запам’яталася тема надання якісних послуг громадянам. Повинні бути відповідні стандарти надання таких послуг. Це мене дуже зацікавило. Механізм надання послуг потрібно детально розписати разом з експертами, визначити критерії, які підходять саме для нашої місцевості. Дуже важливо знати, як надати послугу людині, щоб вона залишилася задоволеною, отримала її вчасно та в повному обсязі.

Окрім того, сьогодні дуже важливо громадам навчитися писати проекти. Тому для мене буде цікавим дистанційний курс «Інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку», – сказала представник Новоукраїнської міської ради.

Для Компаніївського селищного голови Олександра Маслюкова важливий аспект навчання – це можливість навчитися спілкуватися з людьми.

«Найголовніше, що я дізнався, окрім важливих питань формування об’єднаних територіальних громад, формування місцевих бюджетів, це те, як спілкуватися з жителями громади, як виходити з конфліктів, ця лекція та практичне заняття були дуже цікавими. Я буду обов’язково використовувати цей матеріал у своїй роботі, проводячи прийом громадян», – підкреслив селищний голова.

Цьогоріч у Школі започаткували курс для представників регіональних засобів масової інформації. У журналістів була унікальна можливість поспілкуватися з авторами реформи децентралізації та людьми, які сьогодні втілюють її в життя.

Для Оксани Войчишиної, редактора інтернет-видання KOMORA.INFO (м. Знам’янка) Школа DESPRO – це можливість навчитись розповідати читачам, у першу чергу жителям Знам’янки, про важливі державницькі процеси, які зараз відбуваються в Україні, доступною мовою.

«Завдяки професійним настановам відомої української ведучої, журналістки, медіа-тренера Анни Безулик, ми вчилися висвітлювати складні теми пов’язані з децентралізацією. Фахівці децентралізації (Юрій Ганущак та Іван Лукеря) допомогли розтлумачити етапи реформи. Приємно, що до навчання у Школі долучили і журналістів, адже наша функція – компетентно та фахово інформувати людей. Вважаю за потрібне продовжити моє навчання у другій сесії школи DESPRO і знайти для себе ще багато відповідей на питання, які мене хвилюють», – підкреслила журналіст.

Усі журналісти – слухачі Школи – матимуть можливість вивчити досвід місцевих ЗМІ Республіки Польща у процесі децентралізації. Навчальний візит організовано Швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO у співпраці з польським Фондом міжнародної солідарності.

Оксана Якуніна, слухач Школи місцевого самоврядування DESPRO

фото автора та зі сторінки в мережі Facebook Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO

Поширити:

Залишити коментар:

коментар