Керівника Кіровоградської дирекції «Укрпошти» обрали під грифом “цілком таємно”

За останні півроку кропивницька «Укрпошта» як мінімум двічі прогриміла корупційними скандалами. Врешті-решт генеральна дирекція оголосила конкурс на посаду керівника дирекції «Укрпошта» у Кіровоградській області. Конкурс обіцяли провести відкрито та прозоро, але провели по-тихому, майже під грифом “цілком таємно”.

Читайте також: У Кропивницькому прокуратура і СБУ накрили “Укрпошту” на відмиванні грошей

21 жовтня у Кропивницькому проходив 3 етап відкритого відбору на посаду нового керівника Кіровоградської дирекції «Укрпошта». Незважаючи на обіцяну публічність і прозорість, він пройшов за закритими дверима. Зараз відібраний кандидат на посаду директора регіонального відділення проходить перевірку служби безпеки.

Читайте також: Як СБУ затримувала працівника кіровоградської “Укрпошти” на хабарі

Конкурсною комісією на посаду керівника Кіровоградської дирекції УДПЗ «Укрпошта» рекомендований Анатолій Сергійович Козинський, колишній начальник регіонального управління АТ «Дельта Банк».

Відкритий/закритий конкурс

Першопочатково генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський обіцяв, що конкурс буде відкритим та прозорим.

«У регіональних дирекціях будуть оголошені прозорі конкурси на заміщення посади директора, першочергово це стосуватиметься проблемних і збиткових філіалів. Конкурси проводитимуться із залученням громадськості, губернаторів», – повідомляв гендиректор.

У реальності ж імена кандидатів та співбесіда з ними виявилися таємницею. У відповідь на інформаційний запит Першої електронної газети «Укрпошта» відмовилася надавати інформацію про те, хто подавав заявки та отримав запрошення на співбесіду на заміщення вакантної посади директора регіональної філії  УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області. Також журналістам відмовили у праві проінформувати громадськість та бути присутніми під час співбесіди кандидатів. Свою відповідь прес-центр «Укрпошти» обґрунтував тим, що вони захищають персональні дані претендентів.

Кол_сник Т.В. 1 - копия

Кол_сник Т.В. (2)

Натомість запропонували поспілкуватися з генеральним директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським особисто.

«Ви знаєте, у нас були деякі проблеми у  Кіровоградській дирекції УДПЗ «Укрпошта», тому ми вирішили провести перший конкурс тут, – прокоментував ситуацію Ігор Смілянський. Скажу відверто, ми обговорювали допуск преси до цього конкурсу. У цієї думки є переваги та недоліки. Переваги – всі побачать конкурс так, як є. Недоліки у тому, по-перше, що не всі кандидати почуваються комфортно, коли присутня преса, по-друге – ми захищаємо профіль кандидатів, оскільки деякі з них зараз працюють на посадах. Якщо ми «засвітимо» кандидатів, вони можуть втратити ті посади, які займають. А переможець може бути тільки один».

Ігор Смілянський
Ігор Смілянський

Хто потрапив на співбесіду?

Як розповів Ігор Смілянський, на  заміщення вакантної посади директора регіонального відділення «Укрпошти» у Кіровоградській області подали заявки 40 кандидатів. 15 з них були відібрані для тестування. За результатами тесту 6 кандидатів запросили на співбесіду з комісією. Всього співбесіду пройшло 7 претендентів.

«Одного кандидата запросили за результатами співбесіди», – сказав Смілянський.

У комісію також були запрошені заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА Володимир Дмитренко та голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. Останній власне і підтвердив список кандидатів, які претендували на заміщення вакантної посади у Кропивницькому.

  1. Гавриленко Олександр Анатолійович – голова Громадської ради при Кіровоградській ОДА, громадський активіст.
Олександр Гавриленко
Олександр Гавриленко

2. Левчук Олександр Євгенійович – директор ПАТ «Колос», Харків.

3. Козинський Анатолій Сергійович – колишній начальник регіонального управління АТ «Дельта Банк» у Кіровоградській області.

Анатолій Козинський
Анатолій Козинський

4. Протасов Сергій – інформацію про нього не знайшли.

5. Салоїд Людмила – заступник генерального директора УДППЗ «Укрпошта», м. Київ, директор Кіровоградської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта».

Людмила Салоїд
Людмила Салоїд

6. Шамов Василь Васильович – т.в.о. директора УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області. Призначений на цю посаду з Києва у кінці 2015 року. Василь Васильович Шамов у 2014 році на позачергових виборах до ВРУ балотувався від маловідомої політичної партії «Зелена планета». Крім того, на платній основі був помічником народних депутатів VI скликання – Терещука Сергія Миколайовича (Блок Литвина) та Кармазіна Юрія Анатолійовича (Блок «Наша Україна – Народна самооборона»).

Василь Шамов
Василь Шамов

7. Капустіна Тетяна Олександрівна – в.о. заступника директора УДПЗ «Укрпошта» у Кіровоградській області.

Що хотіла приховати «Укрпошта» від громадськості?

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін сказав, що відмовивши в інформації, «Укрпошта» порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації».

«Така інформація є суспільно-значимою, не захищається в порядку передбаченому Законом України «Про захист персональних даних» і має надаватись за запитом, – говорить Олександр Бурмагін. – Адже мова йде про те, хто буде керувати обласною філією державного підприємства, яке на 100% є державної власністю. Як правильно зазначили у відповіді, інформація про розпорядження державним майном не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом (ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Крім того, відповідно до ч.2 ст.5 Закону України «Про захист персональних даних», «не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень».

І хоча у даному випадку особа лише претендує, підстав для обмеження в доступі до такої інформації немає. Будь-яке обмеження має відповідати вимогам ч.2 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». У випадку «Укрпошти» довести наявність сукупності всіх трьох ознак для заборони доступу  до інформації є неможливим».

Після цього залишається відкритим питання – що саме «Укрпошта» приховує від громадськості, оскільки вирішила провести конкурс на заміщення вакантної посади директора регіонального відділення у Кіровоградській області таємно й абсолютно закрито?

І якщо орієнтуватись на той факт, що анонсований відкритий конкурс пройшов не зовсім відкрито, то може й кандидатів обирали не зовсім прозоро?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

20 коментарів до Керівника Кіровоградської дирекції «Укрпошти» обрали під грифом “цілком таємно”

  1. Скажіть, будь-ласка, коли наші ЗМІ перестануть заробляти собі рейтинги “заказухою” від певних осіб. Просто ГИДКО!!!!!!!! Особливо, коли знаєш те, що все це відбувається під впливом та погодженням наших “борців за справедливість” – депутатів Кіровоградської обласної ради та Верховної Ради. ФУ-ФУ-ФУ………..

    • Знаєте, я дотрималася балансу і дала всі коментарі, нічого не перекрутила, а написала так, як і було. Те, що Вам не хочеться бачити факти – Ви маєте на це право.

      • Тетяна, насправді ми вам дуже вдячні за таке розслідування і за вашу громадянську позицію. Вас ні в чому не можна звіинуватити, адже ви дотрималися всіх журналістських стандартів і намагалися представити думку всіх сторін.
        Єдине щкода – що в нашій державі обмаль таких журналістів і таких видань, які чесно та неупереджено розповідають про події.
        І ще особисте прохання від поштовиків – зробіть будь ласка репортаж про роботу звичайних листонош та операторів, запитайте в них які вони зарплати отримують та їх думку щодо зарплати Смілянського (333 тис грн) та зарплат його заступників (150-300 тис. грн.)

        • Взято до уваги!Дякую за теплі слова.

  2. Дивний якійсь “конкурс”, положення про конкурс немає, за якими критеріями визначалися переможці – незрозуміло. Хоча б презентацію цього Козинського показали. Цікаво дізнатися чому не пройшла Салоїд або Капустіна – вони набагато більше відповідають всім критеріям, давно працюють або працювали на пошті.
    Втім, зважаючи на те що Смілянський прийшов вбивати Укрпошту за схемою Укртелекому, нічого дивного немає, саме “банкири”, а не технарі мають в подальшому займатися дерибаном майна держпідприємства.

  3. Козинский дельту потопил укрпочта на очереди

  4. А салоид схемы любит отмыв делала шикарный

  5. Интересно будет послу США в Украине узнать как шикарно вписывается в украинские схемы гражданин США Смелянский но интереснее всего в этом плане будет Министерству юстиции США.

  6. Для бизнеса США главное приватизировать украинские госпредприятия.
    А Укрпочту хотят раздерибанить “инвестбанкиры” – это шакалы, которым главное купить подешевле и продать подороже.
    Интересы украинских-антиукраинских шакалов и США сходятся.
    Задача Смилянского – загнать Укрпочту в долги и обанкротить. Потом ее можно будет дешево купить по частям. Купят самые прибыльные части, а сельские неприбыльные отделения повесят на государство.

  7. Интересная статейка. Баланса, как говорит Татьяна, не увидел. Заказуха, как утверждает Небайдужа громадянка (так и я назвался), налицо и, скорее всего, от Салоид Людмилы (непонятно – она указана в статье как директор дирекции + т.в.о. Шамов = их там два ?) или Шамова (методика кандидатов-депутатов сразу прессу подключать). 3-й этап состоялся 21.10 – это пятница и, скорее всего, конкурс закончился в конце дня, а уже письмо на Укрпочту отпечатано 24.10 – слишком оперативно как для “обьективного”, “незаангажированного” и “непосвященного” журналиста. Специально просмотрел сайт Укрпочты – в сентябре открыто объявили конкурс для всех желающих (цифра в 40 кондидатов подтверждает это) и на рекрутинговых сайтах была информация об этом… То есть абсолютно открыто. Или Татьяну обидело, что именно её не уведомили?
    P.S. А Салоид, Гавриленко и Козинского знаю лично. Козинского еще со времён Укрсоца (и в Дельте был клиентом и пришел именно на него а не на банк) – он реально the Best в этой компании…

    • А те, що я матеріал почала збирать ще у вересні не наштовхує вас ні на які думки? Що я 100500 разі дзвонила в Укрпошту, писала запит за 3 тижні… Вони, незважаючи на задекларовану публічність, коли ту публічність у них попросили – відмовили у доступі до неї.

      • Знал, что откликнетесь… Из статьи не видно сколько Вы этот материал готовили, но явно лукавите и сейчас – разве Вы знали о том, що 3-й этап “непрозорий” (на Ваш взгляд)? Более того, согласен с письменным ответом Вам – люди где-то работают и , скорее всего, Вы нарушили чьи-то права, т.е. тех кто работает в другом месте и НЕ ЗАКАЗЫВАЛ ВАМ ЭТУ СТАТЬЮ.
        Открытость конкурса в том, что его начало полностью доступно и публично. Почему Вы не зарегистрировались, если так интересовала тема еще с сентября? ПОчему у Вашего заказчика не поинтересовались, сколько человек в конкурсной комиссии? Тем более, что сами написали, что приглашали и со стороны “У комісію також були запрошені заступник директора департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА Володимир Дмитренко та голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. “, т.е междусобойчиком это не было.

        А в целом, таких как Вы, активных и зубастых журналистов нужно побольше нашей стране минус “заказуха”…

        • Я консультувалася з юристами – я не порушила нічиї права. Це по закону повинна бути відкрита інформація. І коли аналогічний конкурс проводили в обласній юстиції, мені не тільки список кандидатів дали, а й їхню біографічну довідку. Абсолютно без проблем. Якщо люди боялися публічності (хоча, судячи зі списку, там немає кому її бояться), то вони могли б не подаваться на публічну посаду. У комісію (чи хоча десь тихенько сидіть при ній) мене не пустили, хоча я просила, як тільки дізналася. А стосовно того, що у мені “зливали інформацію”, то вибачте, журналісти на те роками і працюють, щоб мати хороших інформаторів.

          • Я Вам ни слова о сливе инфо – речь шла о заказной статье, это разные вещи.
            Кстати о юстиции – читал на вашем же сайте о “встрече” министра, новом очильнике Мамченко (или не новом), гарбузах… не все так гладко…
            Первый раз читал вашу эл.газету- не знаю – Вы обо всех конкурсах писали на гос.структуры: юстиция, прокуратура, ощадбанк? какие еще? или где вообще не проводили, то и вопрос не стоял?

            Дай Боже…

          • Таня, да не переживайте вы так!
            На сайте поиска работы есть все личные данные Козинского, сам выложил:
            Вот здесь:
            https://www.work.ua/ua/resumes/425868/
            Козинський Анатолій Сергійович
            Дата народження: 28 жовтня 1970 р.
            Адреса проживання: м.Кіровоград, вул.Грушевського, 13
            Я тоже не понимаю кому нужны такие специалисты, которые боятся что станет известно что они участвовали в конкурсе.
            Кроме того если и были какие-то конфиденциальные данные, то не показывайте их СМИ и все (кстати, сам Смилянский как гражданин США не имеет допуска секретности, а например старичок Стародуб не подписывал о договор о неразглашении конфиденциальной информации).
            На самом деле это отговорки – весь конкурс был закрытым, да и вообще он был незаконным, это показуха была!
            А пишет вам здесь, я думаю, автор письма – Марчак.
            Чем больше пишет – тем более понятно что это был не конкурс, а порнография!

  8. Козинського знаю особисто. Активний, розумний і сцикливий – думаю, зможе зробити багато позитивного, і боятиметься строїти схеми. )

  9. Ну как всегда! я вот не пойму, чем Укрпочта заслужила такие издевательства?! Власть с вора на вора меняется а простые рабочие страдают!!! Вы бы вместо бесконечной смены директоров лучше переживали, что сотрудники маленькую зарплату получают, что детей нечем кормить, что люди вынуждены ходить и работать из дня в день за те копейки!!!А по поводу директора, кого бы не избрали, всё равно воровать будет, потому что власть людей портит! А наши “власти” уже испорчены!!!

    • Правильно, никаких директоров!!! Уволить всех директоров и их замов и никого не набирать – все зладеи!!! И начальников отделов тоже!!!

  10. Виявляється, переможцем було обрано Сергія Протасова, який працював тривалий час в АТ «Райфайзен Банк Аваль»… )))
    Після того як в Укрпошту прийшов Смілянський, в них все через …

  11. Смілянський збрехав журналісту: «Ви знаєте, у нас були деякі проблеми у  Кіровоградській дирекції УДПЗ «Укрпошта», тому ми вирішили провести перший конкурс тут».
    Насправді в Кировограді вже рік не було директора, тобто рік була вакансія.

Коментарі заборонені.