На Кіровоградщині відбувся щорічний журналістський фестиваль «Осінні зерна»

Щороку восени Кіровоградська обласна спілка журналістів проводить обласний журналістський фестиваль «Осінні зерна». Цьогоріч він пройшов у Світловодському районі.

Прекрасний світловодський край зі своєю славною історією і неперевершеною гостинністю жителів району сприяли тому, щоб захід пройшов насичено та змістовно.

Почали з історії та просвітництва

Надзвичайно насиченою була просвітницька, культурна та екскурсійна програма фестивалю. Спочатку журналістів зустрічали в культурно-просвітницькому центрі «Дніпро Світ». Начальник відділу культури і туризму Світловодської районної державної адміністрації Микола Середенко та провідний спеціаліст Захарівського музею історії Сергій Гайдук розповіли гостям про туристичні принади краю, ознайомили з експозиціями Захарівського музею, які нині виставлені в просвітницькому центрі. До речі, Захарівський музей, в якому зберігається 16305 експонатів, відомий далеко за межами Кіровоградщини. Один цікавий факт. У серпні 2013 року автору пощастило побувати в Національному музеї народної архітектури та побуту України (с. Пирогів Київської області), де відбулася презентація всеукраїнського проекту підтримки сільських музеїв «Скарби родоводу України», ініційованого народним депутатом України Станіславом Березкіним. Цій події присвятили виставку етнографічних експонатів Захарівського краєзнавчого сільського музею Світловодського району Кіровоградської області. На ній були представлені унікальні предмети домашнього вжитку та вироби народних ремесел: рушники, меблі, кераміка, вироби з лози, інструменти, фотографії, ікони, які були збережені жителями 25 населених пунктів Новогеоргіївського (нині – Світловодського) району, затоплених у 1960-х роках під час будівництва водосховища Кременчуцької ГЕС.

фото з Бобринця

Унікальна споруда на рукотворному морі

Чому пригадався саме цей факт? Бо журналістам показали Кременчуцьку ГЕС. Водосховище Кременчуцької ГЕС є одним з найбільших в Україні, його площа — 2 252 квадратних кілометри. Щоб його створити, затопили 25 населених пунктів. Всі вони раз і назавжди зникли з карти України. Зникла історія, зник цілий пласт культури українського народу, зникли родючі землі. Будівництво ГЕС завдало величезної шкоди екосистемі Дніпра. Натомість Україна отримала електроенергію. Ось така ціна гігантського проекту радянських часів.

КремГЕС справді вражає. Це –режимний об’єкт, на якому не можна фотографувати, лише дивитися та слухати. Директор ГЕС Сергій Яременко розповів гостям про історію будівництва стратегічно об’єкту, а працівники Андрій Кудлай та Леонід Сьомочкін провели цікаву екскурсію. Щоб журналісти відчули, що таке ГЕС, нам показали центр управління, з якого здійснюється контроль за роботою об’єкту (система управління на станції автоматизована, проте у разі виникнення аварійних ситуацій, управляти нею можна в ручному режимі), турбінну залу, музей КремГЕС та історичну книгу відгуків.

фото з Боринця 3

КремГЕС – це третя в Україні за потужністю електростанція. Вона здатна виробляти 632,9 МВт електроенергії. Для прикладу Світловодськ без промислових підприємств споживає 10 МВт на добу. Електроенергія КремГЕС спрямовується в три енергосистеми країни: Дніпровську, Центральну та Північну.

Ще одне спостереження. Усі працівники КремГЕС дуже люблять і цінують свою роботу. Тут високі заробітні плати, гарні умови роботи, а ще тут смачно годують.

Звідси тече вода до двох областей та обводнює Інгулець

Світловодськ асоціюється не лише зі світлом та ГЕС. У місті бере свій початок канал «Дніпро-Інгулець», який забезпечує водою сільгоспугіддя Кіровоградської і Дніпропетровської областей, Криворізький гірничорудний промисловий комплекс, а також обводнює річку Інгулець. Канал був введений в дію у 1988 році. Журналісти фестивалю побачили головну насосну станцію управління каналу «Дніпро – Інгулець», яка, до речі, піднімає воду на 45-метрову висоту до водовипускної споруди. Загальна довжина траси каналу становить 150,5 км.

Про все це журналістам розповіли начальник насосної станції Сергій Бурлака та головний інженер Олександр Панченко. А ще учасників фестивалю дуже вразила територія станції: це справжній приклад садово-паркового ландшафту. Доглядає і створює цю красу Василь Борисенко.

У Таловій Балці

Світловодський район дуже багатий на активних і гостинних людей. У селі Велика Скельова, незважаючи на те, що надворі йшов затяжний дощ, журналістів зустріли великою концертною програмою. У Будинку культури було затишно і тепло від домашньої атмосфери, яку створили сільський голова Сергій Могильний та учасники вокального ансамблю місцевого Будинку культури «Сузір’я». А ще ми познайомилися з місцевим священиком Сергієм Крайніком, який не тільки лікує духовні рани односельчан, але й займається з дітьми (несподівано) боксом. До речі, його 11-річний син Роман продемонстрував журналістам свої досягнення і це було вражаюче дійство.

Випала журналістам можливість зустрітися і з настоятелем храму Преображення Господнього в Таловій Балці (чоловічий скит), отцем Серафимом. Храм було збудовано у 1806 році, до наших днів вціліли тільки стіни. Сьогодні тут ведуться роботи по його відновленню. Село Талова Балка – унікальна місцевість. Її називають українською Швейцарією. Так що приїздіть сюди і переконайтеся самі.

DSC_0096

Ще один пункт зупинки, який рекомендуємо відвідати, знаходиться зовсім поряд з Талою Балкою – село Озера. Село стало відоме, і не лише на Кіровоградщині, своїм приватним зоопарком. Тут можна побачити та погодувати екзотичних тварин: ведмедів, тигрів, левів, верблюдів, змій.

Знайомство з «Хвилею»

Другий день фестивалю розпочався зі знайомства з туристичною базою «Хвиля», розташований на березі рукотворного моря, та її директором Анатолієм Омельяненком, який презентував журналістам популярний туристичний об’єкт, розповів про послуги, які надаються тут відпочивальникам цілорічно.

DSC_0123

У Григорівській сільській раді

Із розвитком соціальної сфери району журналісти познайомилися на прикладі роботи соціальних закладів Григорівської сільської ради. Сільський голова Григорівки Надія Невкрита показала гостям місцевий ФАП, ознайомила з роботою дошкільного навчального закладу, школи, сільської бібліотеки та Будинку культури. Скрізь медійників зустрічали з відкритим серцем, демонстрували досягнення в роботі, ділилися планами на майбутнє. Коли журналісти поцікавилися в Надії Невкритої, а що потрібно зробити, аби і в інших селах була така розвинута інфраструктура, відремонтовані заклади освіти і культури, вона відповіла, не задумуючись: «Потрібно дві речі: по-перше, не красти, а, по-друге – провести інвентаризацію земель!». За такими, як Надія із Григорівки, без сумніву, майбутнє України. Вона дуже любить своє рідне село і інших запалює своєю любов’ю.

DSC_0214

DSC_0233

Поговорили про своє

У рамках фестивалю відбулося також засідання імпровізованого «круглого столу» на тему «Захист свободи слова, права громадян на інформацію та стан реформування комунальних ЗМІ в Кіровоградській області».

Віддали данину пам’яті

Спілчанська делегація поклала квіти до районного пам’ятника загиблим воїнам у роки Другої світової війни, а також у Григорівці до районного пам’ятника жертвам Голодомору та до братської могили.

DSC_0256

І, звичайно ж, вийшли під парусами

А по-справжньому насолодитися унікальністю Світловодщини представники медіа-спільноти змогли під час перебування в місцевому яхт-клубі «Кристал» (директор Іван Юхименко) та прогулянки на яхтах Кременчуцьким водосховищем.

 І хоч весь дводенний фестиваль відбувалися в прохолодну дощову погоду, проте кожен з із його учасників повіз додому часточку тепла і гостинності Світловодського краю та бажання побувати тут ще не один раз. А головне вкотре відчув міцну журналістську солідарність, важливість роботи кожного на благо спільноти й усієї України.

DSC_0183

DSC_0227

Фото: Віталій Москалик та Ніна Сокуренко

P.S. Обласна спілка журналістів щиро вдячна за сприяння та допомогу у проведенні VI обласного журналістського фестивалю «Осінні зерна» депутату Верховної Ради України Олесю Довгому, голові Світловодської райдержадміністрації Сергію Твердовському, начальнику обласного управління ДСНС Віталію Миронюку, заступнику голови Світловодської районної ради Олексію Шаповалу, заступникам голови РДА Сергію Орленку та Володимиру Похілову, начальнику відділу культури і туризму РДА Миколі Середенку, провідному спеціалісту Захарівського музею історії Сергію Гайдуку, керівнику Кременчуцької ГЕС Сергію Яременку, начальнику та головному інженеру управління каналу “Дніпро-Інгулець” Віктору Бурлаці і Олександру Панченку, керівнику СС «Лан» Олександру Швецю, настоятелю Таловобалківського храму Преображення Господнього отцю Серафиму, сільському голові с. Велика Скельова Сергію Могильному та вокальному колективу «Сузір’я» Великоскелівського БК, директору турбази «Хвиля» Анатолію Омельяненку, директору Світловодського яхт-клубу «Кристал» Івану Юхименку, сільському голові с. Григорівка Надії Невкритій а також фельдшеру-акушеру Григорівського ФАПу Оксані Невкритій, завідуючій Григорівським ДНЗ «Ромашка» Юлії Даценко, директору Григорівської школи Тетяні Падалиці, завідуючій сільською бібліотекою Марині Куліш, художньому керівнику Григорівського БК Валентині Воловик, підприємцям Світловодського району, депутатам районної ради Івану Середі, Сергію Черкавському, Олегу Медянику, приватним підприємцям Станіславу Гоменюку та Віктору Макарову.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар