На Кіровоградщині 14-річна вихованка інтернату хоче зберегти дитину – опікун проти

Сьогодні, 8 вересня, у перинатальний центр Кіровоградської обласної лікарні доставили вагітну 14-річну вихованку Олександрійської школи-інтернату. Животик дівчини вже помітно округлився – 5-ий місяць вагітності.  Робити чи не робити їй аборт – питання, яке поки що залишається без відповіді.

Бути чи не бути майбутній дитині?

Діана розповідає, що директор інтернату Тетяна Сорока (яка по сумісництву є її опікуном) попросила написати заяву на її ім’я (директора) про те,  що дівчина згодна перервати вагітність. Свою позицію директор інтернату обґрунтувала тим,  що дівчина не виносить дитину через слабкі нирки.

«Вона сказала написать заяву. Я спочатку не зрозуміла для чого, але написала. Потім задумалась і зрозуміла, що щось не так. Директор сказала написать заяву на своє ім’я. Мовляв, прошу вас перервати мені вагітність».

У коментарі кореспонденту Першої електронної газети Діана зізналася, що хоче зберегти дитину.

«Моє рішення не вбивати дитину, якщо будуть хороші аналізи. Спочатку треба перевіритись, – говорить Діана. – Перед цим ми двічі перевірялися в олександрійській лікарні. Перший раз мені сказали, що все добре, а другий – що з дитиною все добре, а от я зі своїми нирками можу її не виносить або помру під час пологів».

Валентина Краснобаєва. Фото - "З перших уст"
Валентина Краснобаєва. Фото – “З перших уст

Рішення неповнолітньої повністю підтримує далека родичка батька майбутньої дитини 17-річного Олександра (він також є вихованцем школи-інтернату – його батьки померли) Валентина Краснобаєва (мати покійного вітчима Олександра). Валентина Миколаївна говорить, що готова усіх трьох дітей взяти під опіку.

«Я втратила сина через лікарську помилку. У мене більше нікого немає. Уявіть, як це так вбити вже сформовану дитину – Діана на 5 місяці вагітності знаходиться. Та й вона сама не хоче робити аборт. Це директорка її змушує: тисне на неї, залякує. Каже, ти не виносиш, у тебе хворі нирки. Я прийшла, дитина плаче, каже, що директорка змусила її написать заяву про те, що вона хоче зробити аборт», – розповідає Валентина Краснобаєва.

Діана говорить, що довіряє Валентині Миколаївні і не проти, щоб вона взяла її з дитиною під опіку.

Директор Олександрійської школи-інтернату Тетяна Сорока поки що на контакт не виходить. Перша електронна газета дає можливість Тетяні Євгенівні за бажання висловити свою позицію стосовно цієї ситуації.

Доля майбутньої дитини у руках кропивницьких  лікарів

Головний лікар Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва говорить, що рішення прийматиме група лікарів, яка детально вивчить стан здоров’я дівчинки.

андреєва
Головний лікар Кіровоградської обласної лікарні Лариса Андреєва

«Для того, щоб ми розібралися у питанні чи зможе дівчина виносити цю вагітність, треба чекати рішення спеціальної комісії. У нас в обласній лікарні при перинатальному центрі є комісія, яка цими питаннями займається. Ми несемо кримінальну відповідальність за прийнятті рішення.

Зі слів медичного персоналу, директор інтернату просить перервати цю вагітність. Спочатку дитина теж погодилася, а потім вона передумала. Але як би там не було, ми не маємо права прийняти рішення переривати чи не переривати вагітність, поки не розберемося з ситуацією. Зараз ми її госпіталізували, обстежуємо, робимо аналізи, УЗД. Завтра на засіданні комісії лікарі за результатами цих аналізів прийматимуть рішення», – коментує ситуацію Лариса Андреєва.

Як стверджує головний лікар обласної лікарні, якщо комісія визначить, що Діана за станом здоров’я не може народжувати, то їй зроблять медикаментозний аборт – штучні пологи.

Працівників інтернату обіцяють покарати

таборанський
Начальник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА

За словами начальника департаменту освіти Кіровоградської облдержадміністрації Володимира Таборанського, олександрійський інтернат вже перевірила обласна комісія, до якої входили представники служби у справах захисту дітей, поліцейські, педагоги та лікарі.

«Будуть нести відповідальність всі, а не лише керівник закладу (хоча керівник відповідатиме в першу чергу не тому, що вона керівник, а тому, що вона опікун. І вона недогледіла). Але разом із директором відповідатимуть вихователі, помічники вихователів, заступник з виховної роботи, психолог. Комісія працювала обласного рівня. За результатами цієї перевірки департамент прийматиме рішення стосовно покарання осіб, які допустили це порушення», – сказав Таборанський.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до На Кіровоградщині 14-річна вихованка інтернату хоче зберегти дитину – опікун проти

  1. Мадам Краснобаева може взяти дітей під опіку, але як тільки вони узаконять свої відносини опікунство втратить силу і вона їх просто вижене !!

Коментарі заборонені.