Отримати субсидію жителям Кіровоградщини стало простіше

На сьогодні скасовано всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, а саме: наявність у власності 2-х житлових приміщень, 2-х автомобілів, здача в найм житлового приміщення тощо. Встановлено єдине обмеження: покупка на суму 50 тис. грн.

Про це пише “Нова газета”

Але навіть і в таких випадках, якщо сім’я дійсно не в змозі сплатити за послуги, надано право районним та міським комісіям з питань надання різних видів державної допомоги та пільг на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї приймати рішення про призначення житлової субсидії.

Право на житлову субсидію мають також сім’ї, до складу яких входять особи працездатного віку, що не працюють. З 1 травня 2016 року за дохід таких осіб щомісячно  включається два прожиткових мінімума для працездатних осіб (1450 грн х 2=2900 грн).

З метою посилення соцзахисту сімей у зв’язку з підвищенням тарифів, визначено низку доходів, які не враховуються при наданні житлової субсидії.

До сукупного доходу не враховуються: сплачені аліменти, доходи від депозитів, частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні, виплата якої здійснюється одноразово, одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня», допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитбудинках сімейного типу та прийомних сім’ях, щомісячна адресна допомога внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на  поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій.

Особам, які беруть участь в АТО, та/або членам їхніх сімей до сукупного  доходу не враховуються отримані ними у період участі в АТО грошове забезпечення та інші виплати і види допомоги, а також благодійна допомога.

Перелік документів, які надаються для призначення субсидії, мінімальний. Призначення субсидії відбувається на підставі двох документів − заяви та декларації про доходи і витрати, скасовано необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб.

Встановлено автоматичний принцип призначення житлової субсидії. Якщо сім’я отримувала субсидію в опалювальний період 2015-2016 рр, то на наступний термін субсидія призначається  автоматично, без звернення

Всі відомості для призначення субсидії (доходи, склад сім’ї, забезпеченість житлово-комунальними послугами) управління соціального захисту отримують самі за запитами до відповідних організацій (фіскальна служба, Пенсійний фонд, фонди соцстрахування, центри зайнятості, організації–надавачі житлово-комунальних послуг тощо).

Субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону. Розмір субсидії розраховується окремо на опалювальний і неопалювальний періоди. З початком опалювального сезону буде проведено перерахунок розміру субсидії у зв’язку із включенням в оплату послуги теплопостачання, газо- чи електропостачання на опалення на термін  по квітень 2017 р. У разі підвищення цін та тарифів на послуги органи соцзахисту населення проводять перерахунок розміру раніше призначеної субсидії також  без звернень громадян.

Субсидія на тверде паливо та газ призначається з місяця звернення до кінця календарного року. Для призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ із 1 травня 2016 року є обов’язковим особисте звернення.

Якщо доходи сім’ї не дозволяють сплачувати за житлово-комунальні послуги, зверніться вже зараз за житловою субсидією. Для цього необхідно надати до органу соцзахисту чи уповноваженої особи сільради лише два документи: заяву та декларацію. Документи можна надіслати поштою.

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської ОДА

Поширити:

Залишити коментар:

коментар