Де на Кіровоградщині є громади Київського патріархату?

Багато віддалених від церковних справ українців нині дивуються: «Чому немає єдності серед православних в Україні і чому у нас немає своєї незалежної церкви?». Справа у тому, що поділ на Київський та Московський патріархати існують в Україні здавна, та загострюватись ситуація почала із початком війни на Донбасі. Засилля УПЦ МП і пропаганда “руского міра” протистоять твердій проукраїнській позиції духовенства Київського патріархату. Тож чи є на Кіровоградщині осередки  УПЦ КП?
Представники УПЦ МП заявляють, що насправді заклики про об’єднання церков не мають жодного сенсу:
“Тільки одна із Церков, існуючих в Україні, є істинною. Це визнана усім Православним світом самокерована канонічна Українська Православна Церква, яка входить до складу Московського Патріархату. Тож говорити треба не про об’єднання українських Церков, а про приєднання різноманітних розкольницьких угруповань до істинної Православної Церкви”.
Щоб розвінчати міф про слабкість і нераціональність УПЦ КП, Перша електронна газета вирішила нагадати своїм читачам історію утворення цієї гілки православної церкви і розповісти, де на Кіровоградщині знаходяться церкви, які належать до Київського патріархату.
Утворення Української православної церкви Київського патріархату
Після Помісного Собору (з’їзд представників духовенства – ред.) УПЦ 1-3 листопада 1991 року почалися переговори про об’єднання двох українських церков (УПЦ і УАПЦ – ред.) в одну. 22 травня 1992 року у Києві відбувся Всеукраїнський форум на захист українського православ’я, в якому взяли участь єпископи, духовенство і миряни УПЦ та УАПЦ.

Статут про управління української православної церкви Київського патріархату був прийнятий Помісним Собором Української Автокефальної Православної Церкви 5 червня 1990 року, а зі змінами та доповненнями, ухвалювався ще декілька разів (документи за посиланнями): у 1992, 1993, 2004 і 2013 роках.

25-26 червня 1992 року в резиденції митрополита Філарета у Києві відбувся Всеукраїнський Православний Собор, що об’єднав Українську Автокефальну Православну Церкву та частину Української Православної Церкви (Московського Патріархату) в єдину помісну православну церкву – Українську Православну Церкву Київського Патріархату. Собор підтвердив обрання митрополита Мстислава Патріархом Київським і всієї України. Так було створено Київський Патріархат. Статутом УПЦ Київського Патріархату став Статут УАПЦ з відповідними доповненнями.

 Релігійні громади Київського патріархату у Кіровоградській області

Кіровоградська єпархія була утворена у 1992 році. З того часу розпочався перехід православних громад, на чолі з патріотично налаштованими священиками, у лоно Київського патріархату і одночасно з цим стрімко почали утворюватись нові православні громади.

Із лютого 2009 року Кіровоградською єпархією керує Преосвященний єпископ Голованівський і Кропивницький Марк (Левків).

Управління Кіровоград

Із кожним роком посилюється участь єпархії у служінні громаді: віряни багато сил віддають на зміцнення моральних підвалин суспільства, а також розвиток милосердницької і доброчинної діяльності. У часи Євромайдану та війни на сході України люди все частіше почали шукати розради та розуміння у вірі, яку незмінно підтримував у кіровоградцях владика Марк.

“Не можна сказати, що ми тільки розпочали підтримку. Це почалося ще з Майдану. Ця допомога була точковою. Окремі парафії, окремі священики були на Майдані, відвозили туди допомогу. Це не було централізовано, кожна парафія проявляла ініціативу. Ми на тому не наголошуємо, а просто допомагаємо. Наші парафії по можливості долучаються на місцях до акцій підтримки армії, деякі священики їздять на передову”, – зазначив єпископ Голованівський і Кропивницький Марк у інтерв’ю Першій електронні газеті.

Список релігійних громад УПЦ КП Кіровоградщини, сформований за допомогою пошукової системи YouControl, наведено нижче (у алфавітному порядку).
Благовіщенський район
Благовіщенський
Бобринецький район
Бобринецький
Гайворонський район
Гайворонський
Голованівський район
Голованівський
Добровеличківський район
Добровеличківський
Долинський район
Долинський
Знам’янський район
Знам'янський
Кіровоградський район
Кіровоградський
Також у Кропивницькому існує релігійна громада Святої Тройці, яка також належить до Київського патріархату та діє на території обласної лікарні. Настоятелем громади є протоієрей В’ячеслав Рощин, а богослужіння проводяться у недільні та святкові дні: влітку Божественна Літургія розпочинається о 8-й, а у інші пори року о 9-й годині ранку.
Новгородківський район
Новгородківський
Новоархангельський район
Новоархангельський
Новомиргородський район
Новомиргородський
Олександрівський район
Олександрівський
Петрівський район
Петрівський
Світловодський район
Світловодський
Устинівський район
Устинівський
“У нас зараз є така біда, що люди взагалі відходять від православ’я, побачивши розкол у церкві в складний для держави час. Коли церква Московського патріархату заклала у серця своїх вірян ненависть до Київського патріархату, то  люди, побачивши таку негарну поведінку своїх духовних керівників, не переходять до Київського патріархату, а просто йдуть з цієї віри. Таким чином вони роблять протест тим діям, яке звершує церковне керівництво. Але попри це, ми спостерігаємо збільшення кількості вірян Київського патріархату. Є навіть цілі громади, які виявляють бажання до нас долучитись.
Якщо наводити певні статистичні дані, то можна говорити, що більшість громадян нашої держави виступають за існування незалежної Помісної Церкви в Україні. Кіровоградщина, у цій ситуації не є винятком”, – розповів владика Марк про ситуацію у Кіровоградській єпархії насьогодні.
Детальніше дивіться у ефірі відеорубрики “Від PERSHої особи” з  єпископом Голованівським і Кропивницьким Марком.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар