Як кіровоградці відпочивають на пляжах, яких не існує

У Кіровограді немає жодного офіційно зареєстрованого пляжу, але на берегах міських річок щодня відпочивають по кілька сотень людей. Другий місяць літа – купальний сезон у самому розпалі. Кіровоградці самі обирають, де засмагати, покупатися: чи то на Новомиколаївці, чи то на Ковалівці, чи на будь-якому іншому пляжі. Але чому кіровоградці йдуть купатись на пляжі, які не перевірені відповідними службами і, відповідно, не є безпечними?

Перша електронна запитала у містян, чи не бояться вони відпочивати на пляжах, які документально не існують.

Ковалівка – зручно й швидко

Першої станцією перевірки Першої електронної став пляж, що знаходиться на Ковалівці. Як жартують інколи містяни, всі маршрутки везуть на Ковалівку – тож ледь не з будь-якої точки міста сюди легко дістатись. Кілька хвилин пішки поміж багатоповерхівок, залізний місток через Інгул і вуаля – місцевий пляж із виглядом на місто та тамтешніх рибалок, які теж зручно примостились на іншому березі.

Читайте також: “10 кіл пекла” перевірок: скільки існуючих пляжів Кіровоградщини документально не існують?

Офіційно цього пляжу не існує, проте на цій території є чимало приватних «вуличних кафе» – тут місце облаштоване для відпочинку. В усьому іншому територію пляжу не можна назвати зразковою: навкруги купа бур’янів, вода – брудна. Але на пляжі є пісок. Він робить спуск у воду плавним і візуально безпечним, а на березі – зручно розташовуються відпочиваючі.

DSC_0034

Деякі кіровоградці знають, що пляж неперевірений і тільки вони самі несуть відповідальність за свою безпеку. Проте до місця відпочинку на Ковалівці легко дістатись, тож можна просто відпочити, а не витрачати час на дорогу «до чорта на роги» з кількома пересадками громадського транспорту та далі пішака через чагарники.

«На цьому пляжі відпочиваю вже багато років поспіль. Він знаходиться поруч з моїм домом. Зручно добиратися, не треба нікуди їхати. Знаю, що пляж ніким не перевіряється і у разі нещасного випадку ніхто не відповідатиме. Але нам тут зручно і ми стараємось бути обережними. Тож сподіваюся, що нічого не трапиться й надалі» – сказала кіровоградка Катерина, яка у вільний час любить прийти сюди з друзями.

Новомиколаївка: 20 грн і безкоштовно – на вибір

Поїхали далі. Наступною зупинкою стали два пляжі, що знаходяться на Новомиколаївці, один з яких є приватним. Добиратися сюди складніше, ніж до Ковалівки – доведеться трохи пройтися пішки. Найчастіше відвідувачі прямують сюди з кінцевої 77-ї.

На цьому березі Інгулу люди мають вибір: відпочити на безкоштовному пляжі чи заплатити 20 гривень за вхід на приватний, який добре облаштований для відпочинку та здається більш безпечним.

«Ходимо сюди лише через те, що сподіваємося на безпечний відпочинок. Тут зручно, є де посидіти, де пограти дітям, та й вода більш чиста, ніж на будь-якому іншому пляжі. Подобається те, що мало людей сюди ходить, тому що не кожен хоче платити за вхід, для когось це не принципово. Звичайно, добиратися не зовсім зручно, далеко від дому, проте безпека на першому місці» – сказала відвідувачка пляжу Ольга, котра ходить на пляж зі своїми дітьми.

Але деякі кіровоградці обирають між платним і безкоштовним пляжами по ситуації, але все ж надають перевагу дешевшому відпочинку:

«Я живу поряд, тому ходжу на цей пляж. Не люблю оцього зайвого пафосу, який крутиться навколо платного пляжу – як віп-персони лежимо. Краще йти на платний, якщо святкуєш щось або зібралась шумна тусовка. А просто в будень мені більше подобається відпочивати по цю сторону огорожі. Тим паче там і тут – вода однакова», – розповів Олександр.

Олексіївка – якщо в кишені є навігатор

Останнім пунктом перевірки Першої електронної стали пляжі, що знаходяться поблизу території ресторанного комплексу «Тиха Гавань». Розміщення цього місця відпочинку – не є зручним для більшості населення Кіровограда. Із інших районів Кіровограда це маршрути №104 та 116, плюс 20 хвилин пішки. Хоча, з усього, що розповідали відпочивальники попередніх пляжів, висновок один – плаваємо там, де ближче їхати. Тож, ймовірно, відвідувачами цих берегів Сугоклеї є жителі району Олексіївка або ж клієнти «Тихої Гавані».

Загалом територію можна умовно розділити на два «вільних» пляжі та один, що знаходиться на території ресторану. Але, як виявилось, в останньому – люди не купаються, а можуть лише плавати на човнах, катамаранах тощо.

«На території «Тихої Гавані» не розташований пляж, тут люди можуть лише взяти в оренду засоби водного транспорту, але не купаються. На прибічних територіях дійсно відпочивають, проте вони не є приватними» – розповіла Першій електронній Світлана Горбунова.

Загалом, територія пляжів є досить чистою – без зайвих бур’янів, вода здається не брудною. Тож, хто живе неподалік, або добре орієнтується на місцевості – має якісні місця для відпочинку. Але, нагадаємо, і на цьому пляжі не ступала нога інспекцій.

У Кіровограді не зареєстровано, а відповідно – і не перевірено, жодного пляжу. Так, є облаштовані береги та візуально чисті річки, де кіровоградці не ризикують заблукати в чагарниках або ж поплескатись у не зовсім лікувальному болоті. Деякі місця для відпочинку навіть мають розважальні заклади поряд. Комусь зручно заплатити 20 грн за віп-зону за парканом, а хтось любить поніжитись під сонечком на безкоштовному пляжі за кілька десятків метрів від свого будинку. Де і як відпочивати – особистий вибір кожного, адже за власну безпеку також кожен відповідає сам.

Надія Ухаліна для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар