Чи дотягнеться кіровоградське кладовище до житлових будинків?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Кладовище – дорога – трансформаторна підстанція – стіна будинку, де живуть люди. Відстань між кожним із цих пунктів – кілька метрів. Неподалік Кіровограда існує кладовище, яке за документами вважається закритим, але чомусь воно продовжує “розростатись” далі – до житлових будинків.

Офіційно кладовище біля Савинівки (під Кіровоградом) давно вважається закритим для поховання. За існуючими могилками прибирають родичі, а навколишня територія – під оберегом Первозванівської сільської ради. Хоча саме кладовище і його територія відноситься все ж до Кіровограда. Через дорогу від кладовища розміщена трансформаторна підстанція “Кіровоградобленерго”. Ще за кілька метрів – двоповерховий будинок, де живуть люди. Поряд – дитячий майданчик, який є єдиним у цій місцевості.

DSC_0147

На початку вересня минулого року на цьому ж, закритому, кладовищі поховали чоловіка. Обираючи місце для померлого родичі вирішили залишити ще два місця поряд – всі живі здорові, але нехай буде. Місцеві мешканці почали хвилюватись – чи не дотягнеться кладовище до їх будинку. Під час розмови з родиною померлого, мешканці з’ясували, що люди мають дозвіл ритуальної служби на поховання саме у цьому місці.

“Свідоцтво про поховання було видане ритуальною службою міста Кіровограда. Ми самі це не придумували. Вказано ряд 13, місце 20. Коли цей документ був виданий, директор кладовища Василь Сергійович разом із батьками та хлопцями, які ховали мого чоловіка, приїхали на кладовище і показали це місце”, – розповіла вдова Анна Тихонова.

Місцеві мешканці запевняють, що ні директор кладовища, ні начальник КП “Ритуальні послуги” не приїздив – другий сам їм про це і сказав. Більше того, у розмові з ними чоловік зізнався, що видавав ці дозволи неправомірно, тому й не буде брати участі у конфлікті. Наразі Першій електронній не вдалось зв’язатись із директором КП, проте чекаємо його відповіді до редакції.

Про те, чому родичі поховали чоловіка на закритому кладовищі, пояснюють:

“Тут похована його бабуся та 14 інших родичів. Це “підхоронення”, а не поховання”.

DSC_0130

Конфлікт розгорівся після того, як біля могили чоловіка обгородили ще два місця “про запас”. Мешканці будинку сполошились, що кладовище розтягуватиметься далі й далі.

“Скоро у нас під під’їздом хоронити будуть. А в нас тут діти ходять і граються. Іншої дороги до будинку нема – вона одна. Тим паче тут же трансформаторна підстанція, яка постачає електроенергію на все селище. “Обленерго” має до неї їздити автівкою великою – повинен же бути простір, щоб бригаді під’їхати”, – один поперед одного розповідають місцеві мешканці.

DSC_0144

Конфлікт виник через те, що місцеві мешканці не хотіли, аби закрите кладовище “розросталося” до їх будинків. А родина померлого зреагувала на це зауваження як на суперечку щодо встановлення пам’ятника. Адже розмова щодо питання кладовища між мешканцями та родиною Тихонових виникла саме під час першої спроби встановити пам’ятник.

Зрештою, конфліктуючі сторони дійшли спільного знаменника. Родина Тихонових перенесе стіл і стільчики на це ж “запасне” місце, яке зараз оббите парканом, і більше тут нікого хоронити не буде. Натомість місцеві мешканці будуть слідкувати за прилеглою територію – аби не розпускався бур’ян. Як підтвердження про домовленість, сторони зробили умовну карту того, як буде виглядати територія кладовища, де спочиває Валерій Тихонов.

DSC_0161 DSC_0162

DSC_0145

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Чи дотягнеться кіровоградське кладовище до житлових будинків?

  1. Мешканці с. Сонячного (Савинівка) дуже вдячні журналістам та редакції газети за висвітлення цієї наболілої теми. Як би не втручання ЗМІ, навряд чи питання було б вирішено мирно та було б досягнуто компромісу.

Коментарі заборонені.