Як жителі Кіровоградщини за допомогою ОСББ утеплюють житло

Останнє подорожчання газу для споживачів у житловому секторі з 1 травня становитиме майже 40%, а за тепло доведеться платити на 60% більше, ніж раніше. Більшості українців уже стало зрозуміло, що тарифи не зменшуватимуться, тож варто вчитися виживати в нових умовах і брати курс на енергомодернізацію − комплекс заходів, спрямованих на ощадливе використання газу, води та електроенергії. «Нова газета» дослідила шляхи, якими кіровоградці можуть зекономити.

За даними Держстату, витрати на теплозабезпечення багатоквартирних будинків щороку зростають. Зокрема, у 2015 році на оплату житлово-комунальних послуг мешканці багатоповерхівок сплатили 61,9 млрд гривень, у 2014 році ця сума становила 47 млрд гривень, тобто на 30% менше. Таке зростання витрат пов’язане не лише із ростом тарифів, а й із неефективним використанням теплової енергії. (За даними аналітика Інформаційної кампанії «Сильніші разом!» Ольги Науменко, у деяких регіонах України фактичне споживання більш ніж на 60% перевищує показники ЄС!) Ключовою точкою в підвищенні енергоефективності країни є енергомодернізація житлового фонду. У рамках Національного плану дій з підвищення енерго-ефективності, прийнятого 25 листопада 2015 року, до 2020 року в Україні має відбутися термомодернізація 25% житлових будівель та 20% будівель бюджетних установ. Найбільш проблемними для термомодернізації є саме багатоповерхові будинки як із технічної, так і з юридичної точки зору.

Шляхи виходу тепла

У Кіровограді найпоширенішим способом термомодернізації є так зване клаптикове утеплення − коли власники квартир утеплюють стіни самостійно. Насправді, під час такого утеплення на межі утепленої і звичайної стіни виникає так звана точка роси, де буде накопичуватися конденсат, внаслідок сусідства холодних і теплих зон. Це призводить до появи грибка в квартирах інших мешканців цього будинку і поступового руйнування капітальних стін будівлі, а тому і стає серйозним аргументом на користь комплексної термомодернізації.

Державна програма допомоги з фінансування модернізації житлового сектору передбачає можливість отримання так званих теплих кредитів, які відшкодують за рахунок держави частину витрат на утеплення будинків з метою зменшення споживання енергоресурсів. Найбільше можливостей отримати кредит та масштабні «енергоощадні» проекти мають ОСББ – об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

У Кіровоградській області, за інформацією департаменту житлово-комунального господарства Кіровоградської ОДА, такими кредитами скористалися лише два ОСББ (всього в регіоні зареєстровано 175 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків) – у Помічній та Олександрії.

Голова помічнянського ОСББ «Енергетик» Надія Політик розповідає, що про можливість «теплого» кредиту вона почула по телевізору. Під час обговорення проблеми утеплення будинку (триповерхівка 1991 року зведення на 24 квартири) з мешканцями вирішили, що без кредиту їм не обійтися – занадто непідйомною видавалася сума, необхідна для термоізоляції стін. Згодом помічнянці дізналися про програму «Ощадний дім», що почала діяти в «Ощадбанку», і вирішили спробувати взяти кредит. На збори мешканців приїхали представники обласного управління «Ощадбанку», розтлумачили умови надання кредиту, і почався один із найскладніших етапів – збір документів.

− Ми почали цю справу у вересні, а в листопаді підписали договір на кредит у сумі 140 тисяч гривень. За ці гроші утеплили будинок із підвалу до даху. Уже отримали компенсацію від держави і до нового року маємо закрити кредит (платимо по 600 грн на місяць), − розповіла Надія Володимирівна.

Енергоаудит мешканці ОСББ «Енергетик» вирішили не робити.

«Ми й так знали, що в будинку стане тепліше і перестануть цвісти стіни. А лічильники на тепло ставити нам марно – у кожній квартирі індивідуальне електроопалення», − додає Надія Політик і запевняє, що насправді не такий страшний чорт, як його малюють, головне – довіряти банку і не боятися нового. При цьому важливу роль відіграє й ініціативна група, яка займається документами.

Енергомодернізація багатоповерхівки повинна бути комплексною, упевнена управляюча кіровоградським ОСББ «Мрія 2006», що по вул. Комарова, 9, Лідія Пух. Це і установлення теплопунктів, які дозволять регулювати температуру у будинку та лічильників тепла, і утеплення стін, і заміна вікон. (За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», за таких умов економія може досягти або навіть перевищити 50%). Це в ідеалі. Проте реальність така, що про комплекс заходів, спрямованих на економію ресурсів, доводиться тільки мріяти.

Утепляти будинок жителі багатоповерхівки відмовилися через непідйомні відсотки по «теплому» кредиту. За словами Лідії Юхимівни, на утеплення лише одного під’їзду потрібно близько ста тисяч гривень. Порадившись, мешканці Комарова, 9 вирішили утеплюватися індивідуально відповідно до матеріальних можливостей кожної сім’ї.

− За умовами «теплого» кредитування держава бере на себе 40% сплати відсотків, ми ж маємо виплатити 60%. Наскільки я знаю, у деяких містах цей відсоток сплачує міська влада, але не в Кіровограді. Справа в тому, що я не можу підвищити тариф на квартплату (зараз тут вона складає 1 грн 20 коп. за 1 м2), адже більшість жителів нашого будинку – пенсіонери, для них це буде дуже важко. Є сім’ї в нашому будинку, для яких 4-5 тисяч гривень (по 200 грн за 1 м2 утеплення) – цілком прийнятна сума, вони й утеплюватимуться цього року самостійно,− розповіла Лідія Юхимівна.

Що стосується встановлення лічильника на тепло, то 45 із 90 квартир будинку мають індивідуальне опалення.

«Коли ми були повністю підключені до централізованого теплопостачання, лічильник для нас був задорогою розкішшю, а зараз просто немає резону, бо власники квартир самі все активніше переходять на автономку. А ще для чого я буду виділяти свої кошти, якщо це не в моїх інтересах, а в інтересах тепломережі?» − вважає Лідія Юхимівна.

Заступник начальника обласного управління Ощадбанку Максим Савченко розповів «Новій газеті», що з початку дії програми «Ощадний дім» спеціалісти банку провели зустрічі з представниками усіх зареєстрованих ОСББ в області, де розповіли про умови надання кредитів на енергомодернізацію будинків. Проте реально зацікавити вдалося лише два ОСББ, про які ми згадували вище. Так само представники лише трьох об’єднань співвласників багатоквартирних будинків спеціально зверталися до банку за консультацією щодо державної підтримки заходів з енергомодернізації.

У рамках кредитної програми «Ощадний дім» Ощадбанк надає кредит на термін до 60 місяців. Ставка складає 23% річних. Середня сума кредиту, який Ощадбанк видає на утеплення будинків, – 70 тисяч гривень. Загалом сума складає не більше 42 тис. грн на одну квартиру.

− Ми видаємо кредити на підвищення енергоефективності: встановлення лічильників, заміну вікон у місцях загального користування, утеплення стін всього будинку, модернізацію дахів і підвалів. Фізичні особи звертаються частіше, рідше маємо справу з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, – розповідає Максим Миколайович.

Є ще одна програма, яка фінансує енергомодернізацію − програма «IQ energy», в рамках якої Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить 75 млн євро для розвитку сфери енергоефективності в житловому секторі України. Програмою «IQ energy» можна буде покрити приблизно 35% суми кредиту для ОСББ, що полегшить модернізацію житла. Банками-партнерами програми стали «УкрСиббанк», «ОТП Банк» та «Мегабанк».

Отже, держава дає поштовх (підвищення тарифів) і можливості (програми кредитування) для підвищення енергоефективності наших осель. А досвід уже «утеплених» ОСББ вселяє надію на те, що скоро ми зрозуміємо: чим швидше почнемо діяти, тим більше зекономимо грошей у майбутньому.

УМОВИ НАДАННЯ КРЕДИТУ ОСББ:

− строк існування Позичальника – не менше 6 місяців;

− 75% голосів співвласників квартир у будинку на загальних зборах проголосували «ЗА» виконання проекту за рахунок кредиту;

− рівень надходжень платежів ОСББ/ЖБК – не менше 85%;

− відсутність судових позовів;

− наявність діючого поточного рахунку в банку для  зарахування всіх платежів.

Інна Тільнова, “Нова газета”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар