Помічнянська громада воює за збереження своєї лікарні  (ФОТО)

????????????????????????????????????

На сайті Добровеличківської райдержадміністрації з’явився проект рішення про реорганізацію юридичної особи КЗ «Помічнянська лікарня» шляхом перетворення в КП «Помічнянський міський лікувально-діагностичний центр». Цим проектом рішення райрада хотіла перетворити колишню залізничну лікарню, яка надає кваліфіковану допомогу жителям Помічної, в амбулаторію. Натомість кваліфіковану медичну допомогу містянам мала надавати Добровеличківська районна лікарня, яка знаходиться за 30 км від населеного пункту. Крім того, проект рішення передбачав, що правонаступником виступає Добровеличківська ЦРЛ, а КЗ «Помічнянська лікарня» як юридична особа мала зникнути, її штат – скоротитися зі 130 осіб до 30.

Жителі міста виступили категорично проти такої «реорганізації», яка фактично знищує єдиний медичний заклад міста. Щоб зберегти лікарню, помічнянці почали активний рух за збереження КЗ «Помічнянська лікарня», а 13 травня організували громадські слухання, на яких відстоювали право на існування свого медичного закладу у тому вигляді, який є зараз. Проте, схоже, без жертв не обійтися – керівництво району та області вимагає скорочення ліжкового фонду з 55 до 30 ліжко-місць.

Медична реформа – оптимізація і реорганізація

На громадські слухання приїхали голова Добровеличківської РДА Василь Смаглюк та заступник директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олександр Скрипник, які повідомили, що лікарню не ліквідовуватимуть, що вона продовжить своє існування у статусі юридичної особи. Але для цього все-таки треба піти на певні жертви – тимчасово (до створення Помічнянської об’єднаної територіальної громади) скоротити кількість ліжкового фонду.

«У державі тривають реформи. І перша, яка була розпочата, – це реформа децентралізації, передача повноважень на місця. З минулого року у зв’язку з реформою децентралізації більшість відомчих лікарень Укрзалізниці передані на місцевий бюджет. До остаточного формування об’єднаної громади міста Помічна, міська лікарня тимчасово передана в управління Добровеличківській райраді, – пояснює Василь Смаглюк. – Згідно з медичною реформою та у відповідності з рішеннями Уряду нашої держави, на розгляд районної ради винесено проекти рішень щодо формування єдиного медичного простору та оптимізацію Помічнянської міської лікарні. Проектами рішень передбачалося, зокрема, припинення діяльності лікарні у зв’язку з реорганізацією шляхом приєднання до Добровеличківської ЦРЛ та скорочення ліжко-місць через скорочення  державного фінансування».

Реорганізувати не можна залишити

Головний лікар КЗ «Помічнянська лікарня» Юрій Рудий повідомив громаді, що скорочення ліжкового фонду – це чи не єдиний вихід з цієї складної ситуації, у якій вони опинилися.  За словами Юрія Івановича, оскільки без скорочення ліжко-місць не обійтися, доведеться навчитися виживати у тих умовах, які існують. Зокрема, доведеться пожертвувати деякими зручностями та навчитися виживати з 1,5 ставкою лікаря.

Лікарня буде працювати – надавати невідкладну цілодобову допомогу в тому об’ємі і в тих межах, у яких надавалась. Але є розпорядження голови ОДА, яке вийшло відповідно до НПА Міністерства фінансів, про відповідність ліжкового фонду мережі щодо кількості населення, яке проживає на території. Так для міст районного підпорядкування має бути 36 ліжок на 10 тис. населення. У випадку Помічної ця цифра становить  близько 30 ліжок цілодобового стаціонару.

«На даний момент лікарня обслуговує тільки жителів Помічної. Так, є перспективний план щодо створення громад на базі навколишніх сіл, але цього поки що немає. На даний момент ми маємо 9 145 жителів і маємо 55 ліжко-місць. Їх доведеться скоротити до 30, бо більше мати нам не можна, – розповів головний лікар. – Ми будемо надавати невідкладну медичну допомогу на цих ліжках (так, не буде у нас терапевтичного відділення, хірургічного, дитячого), але  залишиться єдине стаціонарне відділення. Якось розмістимо по палатах окремо терапевтичні, хірургічні, дитячі ліжка, якось будемо вміщатися. Нікому не буде відмовлено у допомозі. Якщо ми не будемо вміщатися у ці 30 ліжок – буде відкрито стаціонар денного перебування».

Помічнянці не здаються – війна за збереження лікарні триває

Незважаючи на те, що обласне і районне керівництво відмовилося від ідеї об’єднання Добровеличківської РЦЛ та КЗ «Помічнянська лікарня», громада міста продовжує наполягати на тому, щоб лікарню зберегли у тому вигляді, у якому вона функціонує зараз – без жодних скорочень.

«Мій чоловік уже три рази був би на тому світі, якби не Юрій Іванович Рудий. Якби не наша лікарня, то я б похоронила свого Миколу три рази. Ви розумієте, що у Добровеличківку нам поїхати по тій дорозі – нереально. Я визвала швидку, то швидка їхала дві години», – розповіла вчителька географії, одна з виступаючих на громадських слуханнях.

«Я 15 років уже лікуюся. Я народилася у цьому місті, я виросла у цьому місті, я все роблю для того, щоб наше місто було гарним, щоб у нас були розумні наші діти. І якби не наша лікарня, я б перед вами отут не стояла. У мене приступи з втратою свідомості. І у мене приступ розвивається протягом 10 хвилин. І якщо за цей час мені не вколять препарат «Сібазон», я просто помру. І до Доброї мене ніхто не довезе – швидка до мене не встигає доїхати. Крім того, останні 3 роки хворію на рак. І таких хворих як я тут багато», – розповіла мешканка Помічної Олена.

Помічнянці стверджують, що ліжко-місця у лікарні ніколи не пустують, оскільки частина населення і досі працює на залізниці, а тому виробничі травми – не рідкість у їхньому містечку. Крім того у Помічній живе більше 1000 дітей, які у зимовий період часто хворіють і батьки вимушені класти їх на стаціонар. Тому 30 ліжко-місць – це занадто мало для їхнього населеного пункту. Цю інформацію також підтверджує головний лікар Юрій Рудий.

Помічнянська громада вирішила зробити все можливе, щоб зберегти свій медичний заклад. Як розповіла Першій електронній заступник помічнянського міського голови Ніна Семашко, за результатами громадських слухань міська рада, направила до депутатів Добровеличківської райради звернення про відкликання проектів рішень, в яких іде мова про реорганізацію та оптимізацію медичного закладу.

«Одним із пунктів цього рішення було звернення із клопотанням до депутатів про те, щоб не піднімати взагалі питання про функціонування лікарні до моменту створення Помічнянської об’єднаної територіальної громади. Є ще одне компромісне вирішення проблеми – погодитися на тимчасове скорочення ліжко-місць КЗ «Помічнянська лікарня». Це потягне за собою певне скорочення медперсоналу, але незначне. Хоч проти цього категорично виступають  жителі Помічної», – розповіла Ніна Семашко.

Зараз на сайті Добровеличківської РДА висить кілька проектів рішень «Про упорядкування структури медичних закладів району», які мають вирішити долю району. Одне з них – компромісне (про скорочення ліжко-місць), інше – руйнівне (про реорганізацію юридичної особи КЗ  «Помічнянська лікарня» шляхом перетворення в КП «Помічнянський міський лікувально-діагностичний центр», що надає амбулаторну спеціалізовану медичну допомогу вторинного рівня). Чи почують добровеличківські депутати крик помічнянської громади – покаже найближча сесія Добровеличківської РДА, яка запланована на 3 червня. А поки що залишається лише надіятися на те, що управлінцям вистачить здорового глузду зберегти єдиний медичний заклад Помічної. Заклад, який врятував не одну сотню людських життів і продовжує рятувати досі.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар