ДТП в Кіровограді: як вік пішохода впливає на швидкість руху автомобіля?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
ДТП по вул. Пушкіна 18.04.2016

Минулого тижня , 18 квітня, близько 18.00 на вулиці Пушкіна, 53 сталася ДТП. Цього разу під колеса “Лексуса” потрапив 8-річний Діоніс Новіков. Нагадаємо, того дня, за свідченнями очевидців, правоохоронці не поспішали на місце трагедії. Працівників ДАІ довелося чекати близько 30 хвилин. А от швидка зреагувала миттєво – практично за 10 хвилин хлопчика вже клали на ноші, щоб негайно доставити у лікарню. У тому, що трагедія сталася за вини водія, були переконані всі сусіди, які вибігли на звук удару і спостерігали за подальшим перебігом подій. Від цього не відмовлялася навіть сама водій – Ксенія. Але згодом жінка кардинально змінила свою думку і навіть намагається перекласти вину на батьків дитини.

Нагадаємо, однією з перших на місці трагедії була кіровоградка Ірина. Вона їхала вулицею Пушкіна на власному авто і, помітивши дитину на дорозі, відразу зупинилася, щоб зафіксувати факт аварії. Навчена досвідом «заминання» подібних справ, жінка вирішила записати на відео все, що відбувалося на дорозі. Саме вона потім активно допомагала правоохоронцям змоделювати ДТП.

«Вони ж (працівники ДАІ – ред.) сиділи з цією жінкою в машині і про щось там домовлялися. До них ще якийсь чоловік під’їхав. Вони навіть тут нічого не обгородили і рух не перекривали, поки люди не почали збиратися і показувати своє невдоволення.

Ми проїжджали мимо, побачили швидку, зупинилися. Я вибігла з машини і все знімала на телефон, щоб потім докази були», – розповіла Ірина.

Близько 20 людей (мешканці навколишніх будинків), які зібралися на місці ДТП, стверджують – більшість з них самої аварії не бачили, а вийшли на звук удару. Подумали, що зіткнулися дві автівки. Натомість побачили на дорозі хлопчика і “Лексус” з увімкненою аварійкою.

Спочатку правоохоронці підрахували, що дитина лежала на відстані 15 м від місця зіткнення, про що вони «не офіційно» сказали журналістам. Згодом, відновивши хід подій, виявилося, що від місця зіткнення до місця падіння хлопчика – 50 м, а гальмівний шлях складав 9,5 м (про це розповіла мама постраждалого після ознайомлення з документами). Номерні знаки авто і взуття Діоніса при цьому залишилося позаду самого “Лексуса”.

Можна тільки уявити, з якою швидкістю мало рухатись авто, щоб гальмувати 9 метрів і відкинути дитину на 50. Та водій Ксенія запевняє, що рухалась зі швидкістю  60 км/год. При цьому у день аварії вона повідомила журналістам, що не помітила, коли дитина вискочила на дорогу, тож і не встигла загальмувати – в авто під час зіткнення спрацювала автоматична система гальмування.

“Хлопчик просто йшов з магазину додому – будинок через дорогу – і його збили. Ми почули звук, наче машина об машину вдарилася. А виявилося, що це так дитину гупнули. Начали люди сходитись. Через півгодини приїхали даішники. Сіли з жінкою (водієм) в машину. Чоловік до них якийсь приїхав – підсів. І щось там обговорювали. Навіть місце аварії не обгородили. А коли люди зібралися і давай допитуватися, то вони всі вийшли з машини. А оце як журналісти прийшли, то вже взяли метр і давай відстані міряти, щось вже фіксувати”, – каже сусідка постраждалого, яка вибігла на звук удару.

Тож доки водій і правоохоронці вели перемовини в автомобілі ДАІ, люди повиносили зі своїх дворів шматки шиферу, ящики і старі вікна, щоб огородити місце аварії. А ще самостійно направляли проїжджі машини в об’їзд. На очах журналістів, один з водіїв спробував проїхати повз аматорське загородження і ніхто з правоохоронців не став йому на заваді (на той час тут були і працівники ДАІ і слідчі, які готувалися до опису місця ДТП). Самі ж кіровоградці кинулися на машину і таки домоглися, щоб водій повернув назад. Фактично лише за годину після аварії даішники таки перекрили вулицю Пушкіна.

Отож, є факт ДТП, у якому постраждала дитина. Від отриманих травм (а це закрита черепно-мозкова травма, переломи обох стегон, таза, плеча, ребер, забій живота і легень) хлопчик може залишитися інвалідом (як не прикро про це говорити). У трагедії можна звинувачувати дорожників, даішників, комунальників, які відремонтували вулицю Пушкіна і не зробили розмітки, не поставили жодного знаку для регулювання руху, жодного пішохідного переходу чи «лежачого поліцейського». Та практика показує, що в Кіровограді і в центрі міста прямо на зебрі на людей наїжджають.

Натомість, варто звернути увагу на позицію водія і правоохоронців. Так слідчі поліції внесли інформацію про наїзд на пішохода до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 286 ККУ «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження». У той же час лікарі обласної дитячої лікарні, які боряться за життя хлопчика, кваліфікують завдані травми як тяжкі тілесні ушкодження. А це вже змінює і кваліфікацію статті і міру покарання для винуватця ДТП. Замість штрафу чи арешту на строк до шести місяців – позбавлення волі від трьох до восьми років.

Щодо самого винуватця аварії, то тут знову ж таки думки сторін розходяться. Адже водій Ксенія, яка в перші години після ДТП зізнавалася, що збила дитину через свою необачність, тепер запевняє, що винні в аварії… батьки хлопчика. Чому? Бо відпустили 8-річну дитину на інший бік вулиці без супроводу. До речі, у світі (не рахуючи країн, де сповідують мусульманство та індуїзм) немає законодавчо затверджених вимог щодо обов’язкового супроводу дітей дорослими особами. Але в даному випадку водій переконує батьків: якби вони були поруч з дитиною на дорозі, то наїзду могло б і не бути. Виникає закономірне питання: як вік пішохода впливає на швидкість руху автомобіля чи уважність водія?

Міру вини водія в наїзді на дитину визначить суд. А поки що Ксенія час від часу навідує сім’ю постраждалого хлопчика – то 2 тис. грн під розписку передасть, то оригінали квитанцій вимагає, то попереджає – покарана буде не вона, а батьки. «Ви за мене вчепилися , бо я була на “Лексусі”! Якби хтось був на “Жигулях” , то ваша реакція була б не така. Але “Лексус” не мій і мені потрібно ще його ремонтувати», – цитує слова водія «не свого авто» мама Діоніса Надія Новікова.

На чиєму «Лексусі» їхала Ксенія і в яку суму їй обійдеться ремонт «чужої машини» – невідомо. А от понівечене тіло маленького хлопчика повному «ремонту» не підлягає. Чи матиме Діоніс повноцінне життя після виходу з лікарні – лікарі не беруться навіть прогнозувати.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар