Виклики та бонуси децентралізації у Компаніївському районі (ФОТО)

Що таке децентралізація? Які повноваження отримують об’єднані громади? На які кошти можуть розраховувати такі громади? Відповіді на ці питання почули депутати Компаніївської селищної ради та сільські голови населених пунктів району під час лекції експерта Київського Інституту політичної освіти Олександра Солонтая. Тренінг організовано з ініціативи та за підтримки народного депутата України Станіслава Березкіна.

Незважаючи на те, що депутати Компаніївської селищної ради вже провели громадські слухання стосовно створення ОТГ, але як говорить селищний голова Олександр Маслюков, до об’єднання поки готові не всі населені пункти району. Є жителі Компаніївщини, які зайняли вичікувальну позицію, оскільки бояться децентралізації як реформи, що може знищити село.

«Люди дуже мало знають про децентралізацію, усі бояться змін. Мешканці села добре пам’ятають, як при радянській владі два села з’єднали в одне і вони почали занепадати, –розповідає сільський голова Водяного Володимир Ненько. – Коли я ходив до школи, у нашому класі було всього 4 учні. Люди бояться, що разом з децентралізацією зникнуть села, все повториться знову. Я розумію, що треба рухатися, але поки ми не бачимо кінцевого результату: чи дійсно стане краще, чи село занепаде? У нашій громаді думки розділилися: є люди «за», є і «проти». Ми проведемо громадське обговорення та приймемо рішення. Я особисто вважаю, що реформа потрібна, бо без неї село сьогодні просто не виживе».

Селищний голова Компаніївки Олександр Маслюков стверджує, що незважаючи на труднощі і нерозуміння суті децентралізації частиною жителів району, об’єднаній територіальній громаді – бути.

“У нашій громаді вже пройшли громадські обговорення, на яких було вирішено об’єднувати навколо Компаніївки села району. І сьогоднішній тренінг – це надзвичайно великий інформаційний бонус. Адже сільські голови, які ще не готові до об’єднання, отримали найширшу інформацію про цей процес. Олександр Солонтай розповів доступно про складне. Розумієте, не завжди те, що прописане у законодавстві, читається і розуміється так, як нам би хотілося. А коли приїжджає фахівець, який брав участь у розробці цього документу, і може доступною мовою все пояснити людям – інформація сприймається краще, – ділиться Олександр Маслюков. – Наші люди бояться, що після створення ОТГ не вони будуть розпоряджатися коштами, а голова громади. Олександр Солонтай під час тренінгу розвінчав цей страх і пояснив, що рада ОТГ і їхній виконком будуть єдиними розпорядниками коштів. А старости (колишні сільські голови чи обрані на місцях люди), відповідно, будуть членами виконкому. Тобто, коштами не буде одноосібно розпоряджатись голова об’єднаної громади. Звичайно, перші роки можливо не на всі видатки вистачатиме цих коштів, але буде складено перспективний план розвитку громади, за допомогою якого ми і будемо працювати на покращення життя”.

Сільський голова Губівки Тетяна Невінчана після тренінгу наблизилася до глибшого розуміння процесів декомунізації. Крім того, майже визначилася частиною якої ОТГ її село хоче бути. Адже до цього у жителів Губівки були сумніви. Справа у тому, що їхній населений пункт знаходиться на межі трьох районів – Компаніївського, Кіровоградського та Новгородківського.

“Проведення цього тренінгу надзвичайно важливе для сільських голів, оскільки у людей є багато питань стосовно створення об’єднаних територіальних громад. Наприклад, на сьогоднішній день ми отримали дві пропозиції – приєднуватися до Компаніївки або до Первозванівки (Кіровоградський район). На жаль, ситуація для мене ще не вирішена. Я знаю, що Первозванівка не входить до перспективного обласного плану як центр добровільного об’єднання громад. Компаніївка на сьогодні більш підходящий варіант у плані приєднання. Тут більш розвинена інфраструктура: є і нотаріат, і пенсійний, і поліція, і рятувальники.

Незважаючи на те, що Компаніївка підходящий варіант для об’єднання, є ще багато питань до закону. Не завжди розумієш як функціонуватиме і за який рахунок виживатиме новостворена ОТГ. Наприклад, я лише сьогодні остаточно усвідомила, що не варто затягувати з процесом створення ОТГ. Бо якщо ми ввійдемо у першу хвилю об’єднання, у нас є шанс отримати кошти на дорогу і завершення будівництва водопроводу (першу чергу ми зробили – надіслали заявку,  і нам відповіли, що кошти будуть надаватися лише ОТГ). Тож є шанс зробити наше село більш успішним», – поділилася роздумами Тетяна Невінчана.

Але не всіх сільських і селищних голів вдалося переконати. Наприклад, очільник Першотравенки Анатолій Томило поки що переконаний, що створення ОТГ – не на часі.

«Такі навчання дуже корисні. А з приводу реформи, то треба було починати зміни раніше. З інфраструктури, ремонту доріг. Ми сьогодні об’єднаємося – і в село прийдуть злидні. Доведіть нашій громаді, що стане краще. Мене не переконали, я на сьогоднішній день проти об’єднання громад. До тих пір, поки все не буде розкладено по поличках. Я розумію, що далі так жити не можна. Тому я й цікавився, куди можна поїхати, вивчити досвід, поспілкуватися з людьми, які об’єдналися», – говорить Анатолій Томило.

У той же час експерт Київського Інституту політичної освіти Олександр Солонтай пояснює, що Компаніївському району у жодному випадку не можна роз’єднуватись при створенні ОТГ. Адже тільки разом з тими ресурсами, що має весь район, можна створити спроможну громаду.

“Майбутня Компаніївська об’єднана територіальна громада – повністю сільська громада. У районі немає жодного міста (навіть районний центр – селище) і тому цій території складніше, ніж будь-якій іншій. Як виявив цей семінар, у людей багато стереотипів та викривлень стосовно того, хто робить цю реформу, навіщо, для чого об’єднуватися громадам, які це матиме наслідки для них. Сподіваюсь, після цієї лекції частина сільських і селищних голів глибше зрозуміють суть процесу децентралізації і донесуть отриману інформацію до жителів своїх сіл”, – прокоментував ситуацію Олександр Солонтай.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар