Безготівковий розрахунок у шкільних буфетах: з чим це «їдять»?

У Кіровоградських школах повним ходом йде процес переходу на безготівкові розрахунки. Віднедавна і в шкільних їдальнях міста з’явились банківські POS-термінали, за допомогою яких дитина має змогу розрахуватися карткою за булочку чи чай у буфеті.

Як і кожне нововведення, ця подія викликала неоднозначну реакцію серед батьків. Одні сприйняли ці зміни спокійно, а інші – висловлюють серйозну стурбованість. Аби зняти всі питання та припущення, ми звернулися за роз’ясненнями до очільниці управління освіти Кіровоградської міськради Лариси Костенко.

Лариса Давидівна розповіла, що перехід на безготівковий розрахунок є безальтернативно-обов’язковим, адже він зменшує кількість бухгалтерських операцій та унеможливлює будь-які корупційні зловживання. Крім того, всі кошти, виручені з продажу продукції у буфетах, мають бути задекларованими – така вимога українського законодавства.

На думку очільниці освітньої галузі Кіровограда, безготівковий розрахунок за обіди у шкільних їдальнях, це ще й елемент контролю, адже батьки отримуватимуть смс-повідомлення, у якому буде вказано суму, яку витратила їх дитина, і чим саме харчувалась у конкретний день.

У Кіровограді місію забезпечення шкіл POS-терміналами, а дітей – картками, взяв на себе ПриватБанк. Саме щодо вибору банківської установи виникало багато запитань серед батьків школярів.

Чому ПриватБанк?

Для того, щоб виявити банківську установу, яка запропонує найвигідніші умови установки та подальшого експлуатування POS-терміналів, управління освіти міськради звернулось з листами до всіх банків міста.

“У результаті проведених зустрічей та консультацій з представниками банківських установ, ми виявили, що лише один банк у місті надає ці послуги безкоштовно, за умови наявності понад сотні карток у навчальному закладі”, – розповіла Лариса Костенко.

Керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку Анжела Дзинзюра підтверджує слова Лариси Костенко. Пані Анжела розповідає, що коли до кіровоградської філії їх банку прийшов лист від управління освіти з пропозицією надати свої послуги для виведення готівки зі шкіл, вони відразу ж відгукнулися.

“Програма розрахунку пластиковими картками за харчування у нас існує вже близько трьох років. Ми сьогодні бачимо, що готівкові розрахунки віджили своє.

Європа вже давно відійшла від готівки, там пластиковими картками користуються всі, від малого до великого», – розповіла Анжела Дзинзюра.

Зазначимо, що оплачувати харчування дітей у групах продовженого дня батьки можуть через будь-який банк. У навчальному закладі вони отримують рахунок з відповідними реквізитами, а спосіб оплати обирають самі. За словами очільниці управління освіти Кіровоградської міськради Лариси Костенко, першопрохідцями такої системи оплати стали дошкільні навчальні заклади міста.

“Вже два місяці батьки оплачують харчування дітей у садочках в такий спосіб”, – розповіла вона.

Чи встигатимуть діти придбати їжу після установки POS-терміналів?

Від самого старту цієї кампанії з уст батьків найчастіше лунає запитання, а чи встигнуть їх дітлахи за перерву придбати їжу?

Керівник напрямку «Юніор банк» Вікторія Заболотна запевняє, що із запровадженням карткового розрахунку черги у шкільних буфетах зменшаться.

“Дитина може оплатити свою покупку заздалегідь, тобто, до великої перерви, коли всі діти ринуться до терміналів та їдальні.

У такому випадку, школяр просто віддає оплачений чек у їдальні і спокійно отримує свою булочку”, – розповідає Вікторія Заболотна.

Крім того, представники банку, спільно з керівництвом школи розробили алгоритм дій у випадку форс-мажорних ситуацій. Для того, щоб не було такого, що дитина оплатила чек заздалегідь, а коли прийшла до їдальні, а придбаного вже немає, проводиться моніторинг кількості присутніх дітей.

“Після 15 хв першого уроку директор вже знає яка кількість дітей знаходиться на уроках.

Відповідно, орієнтуючись на цю кількість учнів, буде виготовлено потрібну кількість булочок”, – говорить Вікторія Заболотна.

Аби дітлахи навчилися працювати з терміналом, перші тиждень-два у школі працюватиме представник банку. Малеча зможе отримати консультацію, а то і наглядний приклад того, як розрахуватися карткою.

Рішення про локальне розміщення POS-терміналів приймає керівництво школи. Як розповіла очільниця управління освіти Кіровоградської міськради Лариса Костенко, у 18-ій школі, яка одною з перших приєдналася до проекту, вони розміщені у вестибюлі школи. Там встановили 9 POS-терміналів.

Як це діє на практиці?

Батьки відкривають картку юніора для своєї малечі, яка буде підв’язана до їх карткового рахунку. Тобто, кожна операція, кожен розрахунок за цією карткою буде під контролем у батьків. У такому випадку батьки зможуть бачити, що їх дитина поїла у їдальні, а не придбала чіпси і колу у найближчому кіоску.

Представники банку запевняють, що ця картка юніора має лише дебетовий рахунок, тобто, витратити більше коштів, ніж на неї покладено, є неможливим. Це питання також дуже хвилювало батьків.

Поповнити картку своєї малечі батьки можуть у різний, зручний для них, спосіб – у банківських касах, у терміналах самообслуговування, або через онлайн-банкінг, не виходячи з дому.

Крім того, за словами представниці банку Вікторії Заболотної, користування пластиковими картками підвищує економічну дисципліну дітей, виховує у них самостійність. Для того, щоб малеча вміла користуватися картками, з дітьми проводять заняття. Школярам розповідають про всі випадки шахрайських дій з картками та пояснюють, як діяти у тому чи іншому випадку. Посміхаючись, вона додає, що діти, які пройшли навчання та консультації, вже краще знають як користуватись пластиковими картками, ніж їх батьки.

За словами Вікторії Заболотної та Анжели Дзинзюри, участь їх банку у виводі готівки з навчальних закладів, це фактично соціальний проект. Проте, не приховують і свою зацікавленість та інтерес. Спостерігаючи на свої очі зручність та вигідність такого способу оплати, діти і в майбутньому будуть користуватись їх послугами, можливо братимуть участь у студентських проектах банку, а згодом, відкриють і зарплатні рахунки.

Як і під час будь-якого починання, в процесі запровадження карткового розрахунку у шкільних буфетах трапляються проблеми та недопрацювання. Це визнають і в управлінні освіти міськради, і представники банку. Проте, кожну проблему обіцяють уважно розглянути і вирішити.

“Якщо вам говорять про якесь починання, що все працює ідеально – не вірте”, – розповідає Вікторія Заболотна.

За її словами, кожна скарга – це як заклик до активних дій по вирішенню проблеми.

У кіровоградському НВО №6, куди завітав наш журналіст, встановлено поки один POS-термінал, а більшість дітей, які харчуються у буфеті вже мають картки.

“Через це на великій перерві утворюються невеликі черги”, – розповіла журналісту буфетниця.

Проте, як запевняють у школі, незабаром банк збільшить кількість терміналів.

Знаходиться POS-термінал безпосередньо у буфеті, біля місця реалізації продукції. Як розповів школяр Дмитро, він користується карткою з січня цього року, як тільки встановили термінал.

“Мені батьки кладуть туди гроші, і я розраховуюсь карткою у буфеті.

Це набагато зручніше, ніж паперові гроші”, – каже школяр.

Наразі, більшість шкіл Кіровограда вже перейшли на безготівковий розрахунок у буфетах та групах продовженого дня. Певний період буде діяти і готівковий розрахунок, тому, якщо ви ще не встигли оформити своїй дитині картку, можете не хвилюватися, що малеча не зможе перекусити в шкільній їдальні.

Чи виправдають себе такі зміни, ми побачимо найближчим часом. Кіровоградські школярі та їх батьки є найоб’єктивнішими оцінювачами у цьому випадку. Тож, чекатимемо на відгуків від них.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар