Батько страждає через освіту сина, чи Хто хоче позбутися директора технікуму?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протокол про адміністративне правопорушення днями працівники поліції вручили директору Олександрійського аграрного технікуму БНАУ Олександру Бодяці. У ньому йдеться про те, що керівник умисно приховував факт про конфлікт інтересів при прийомі на навчання свого сина. У разі підтвердження цієї інформації у суді, директор може бути оштрафований на 1700-3400 грн. (це у відповідності до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення, ст. 172-7 “Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів”) із наступним звільненням з посади. 

Під час спілкування з журналістом газети «Сільський вісник», керівник закладу підтвердив, що його син Іван Бодяко в серпні минулого року був зарахований до Олександрійського аграрного технікуму, який він очолює. Нині він студент першого курсу денної форми навчання за бюджетним замовленням. Коментуючи дану тему, Олександр Іванович зазначає, що дійсно при прийомі сина на навчання не повідомив вищестоящі органи (а саме – Білоцерківський національний аграрний університет) про конфлікт інтересів. І мотивує: не попередив, тому що особисто рішення про його зарахування – не приймав. «Мій син, як і інші абітурієнти, вступив до технікуму на загальних засадах, без будь-яких пільг. Та і в школі він навчався добре. Був хорошистом. Але, певно, комусь здалося, що це не так. Протокол на мене, як керівника, було складено співробітниками Кіровоградського обласного підрозділу Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Він уже переданий на розгляд до Олександрійського міськрайонного суду. Я ж особисто із звинуваченням не згоден. І буду захищатися», – наголосив директор.

Пояснюючи ситуацію і свою незгоду із обвинуваченням, Олександр Бодяко підкреслює: «Стаття, яку мені інкримінують, говорить про керівника, який приймає конкретне рішення, але я такого не приймав. В Україні існує єдина державна база освіти, із загальнодоступним джерелом, тобто інтернет-ресурсом, яким може скористатися будь-хто. Її дані обов’язково оприлюднюються і юридично є підтвердженням зарахування вступників на навчання, – зазначає директор. – Відбіркова ж комісія аграрного технікуму немає таких повноважень, як ЄДЕБО. Вона лише перевіряє в абітурієнта наявність усіх документів для вступу і може допустити його до здачі іспитів».

У даному випадку син директора здав тести з біології та диктант з української мови. Іспити у закладі, і це не таємниця, приймали незалежні викладачі, яких залучають уже чотири роки поспіль. Вони не працюють у технікумі і є незацікавленими особами. І, власне, вони ж формують список абітурієнтів та їхні оцінки, що передаються відбірковій комісії. Остання, у свою чергу, може лише порекомендувати абітурієнта до вступу в технікум, але рішення в подальшому затверджує Єдина державна база освіти. І вона ж, відповідно, за кілька діб їх оприлюднює.

Однак, тепер все залежить від суду і його рішення, яке, власне, й поставить крапку у даній справі та дозволить розібратися з усіма законодавчими колізіями: згідно із положенням про приймальну комісії Білоцерківського університету, до її складу входить голова – директор навчального закладу, а далі зазначається, що до складу комісії не можуть входити особи, діти яких вступають до цього навчального закладу у поточному році. А от відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» директор мав би вжити заходів щодо недопущення конфлікту інтересів та невідкладно повідомити про це безпосереднього керівника. Але цього не зробив. Пояснює: не впливав на результати іспитів свого сина, адже конкурсу в технікумі не було.

Втім, поголос про прикру ситуацію вже пішов містом … Хоча, і батьки, і студенти підтверджують свою стурбованість та здивування тим, що хтось створює бурю у склянці води, і готові підтримати свого керівника та разом з ним відстояти репутацію навчального закладу, яку хтось умисно «підмочив».

PS. Як нам стало відомо із власних джерел, ситуація ця загострилась у зв’язку з конфліктом всередині трудового колективу. Та, фактично, стала його наслідком. Але попри це хочеться вірити, що вона не стане критичною для керівника, який вже десять років його успішно очолює. Ще жодного разу не було підстав для обвинувачення Олександра Івановича у зловживанні службовим становищем. Тим більше, пов’язаного із лобіюванням інтересів рідних та близьких йому людей.

Наталія Луценко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар