Нові зміни в новому році: чи отримають самотні матері допомогу від держави?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© mama.ua

Початок 2016 року для багатьох сімей ознаменувався припиненням виплати деяких видів державної допомоги. Зокрема, це стосується одиноких  матерів та дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Причиною тому стало затвердження Кабінетом міністрів України постанови „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” від 25.12.16 № 1181. Головна зміна полягає в тому, що мінімальний розмір допомоги скасовано, а подальші виплати призначатимуться з урахуванням доходів усіх членів сім’ї за минулі шість місяців. Звісно, серед населення одразу виникла хвиля обурення, адже люди вирішили, що йдеться про тотальне скасування державної допомоги. 

На практиці ж це означає, що деякі сім’ї втратять державну допомогу, а для інших вона навіть зросте. Під відмову потрапляють в основному працюючі матері, які мають високий дохід (за розрахунками, затвердженими Кабміном). Визначити, чи отримає сім’я державну допомогу і в якому розмірі, можна за допомогою формули, запропонованої Міністерством соціальної політики.

Таким чином, тимчасова допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір такої допомоги становить:
на дитину до 6 років – 583,5 грн;
на  дитину від 6 до 18 років – 727,5 грн;

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Максимальний розмір такої допомоги становить:
на дитину до 6 років – 1167 грн;
на  дитину від 6 до 18 років – 1455 грн;
на дитину від 18 до 23 років – 1378 грн (якщо вона продовжує навчання).

Якщо ж середній дохід на одного члена сім’ї перевищує прожитковий мінімум для дитини відповідного віку, то й на державну допомогу вона не може претендувати.

Не обійшлося і без нюансів. Зокрема, якщо сім’я отримувала допомогу у визначеному гарантованому розмірі (тобто без урахування середнього доходу), то їй необхідно якомога швидше (з січня по березень 2016 року) подати в місцеве управління соціального захисту населення  заяву та декларацію про доходи за попередні 6 місяців. У такому разі їй і надалі нараховуватиметься державна допомога і навіть буде здійснено перерахунок за пропущені місяці (січень, лютий).

Одинокі матері, які вперше звертаються за призначення допомоги на дітей, мають  подати:

– заяву;

– витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про   державну  реєстрацію  народження  дитини,  виданий  відділом державної  реєстрації  актів  цивільного  стану із  зазначенням  підстави внесення  відомостей  про  батька  дитини  до  актового запису про народження  дитини  відповідно  до  абзацу  першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

– копію свідоцтва про народження дитини;

– довідку про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання  сім’ї;

– декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

Що стосується надання тимчасової допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, то тут до органів соцзахисту необхідно подати такі документи:

– заяву;

– копію свідоцтва про народження дитини;

– довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) заявника та дитини;

– рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків  аліментів на дитину;

– довідку державної виконавчої служби, що  підтверджує  факт  несплати аліментів одним з батьків протягом шести  місяців,  що  передують  місяцю  звернення;

– декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

Незмінним залишається термін виплати державної допомоги – півроку, а потім необхідно знову звертатися в органи соціального захисту.

Світлана Томашевська для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар