Кіровоградка готує книгу про творчість гурту “Скрябін” (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Він поруч. Він посміхається. Недописаний сюжет фільму Андрія Кузьменка закінчився надто раптово. “Ціла країна втратила друга” – пишуть відусіль. Проте Андрій Кузьменко був позитивною, простою і безмежно мудрою людиною. Саме таким він і буде на сторінках книги  “Дякую за щирість”, яку готує кіровоградська студентка Ольга Ткаченко.

“Це почалось, як ідея бакалаврського проекту. За порадою свого наукового керівника Ірини Ткаченко я створила паблік у соцмережі і, неочікувано для мене, книга набула масштабу”, – каже студентка факультету філології та журналістики КДПУ ім. В. Винниченка Ольга Ткаченко.

Назва книги “Дякую за щирість” співзвучна з назвами вечорів пам’яті Кузьми у Кіровограді, які організовувала Ольга. Перший вечір відбувся на 10-й день гибелі Андрія Кузьменка, другий – у день його народження.
Читайте також: Кузьма Скрябін. Він поруч. Він посміхається (ВІДЕО)

“Друга назва (підназва) книги “Він поруч. Він посміхається”. Це слова, які я говорю на кожному вечорі. Я слухаю “Скрябіна” скільки себе пам’ятаю. Як би то пафосно не звучало, але пісні Андрія Кузьменка виховували мене. Вони вчать бути щирим, пам’ятати хто ти і звідки, цінувати життя і бути простим. Хіба це не найважливіші речі? Любити. Цінувати. Жити. І після гибелі він так само лишається поруч завдяки своїм пісням”, – розповідає Ольга Ткаченко.

Фото з вечору пам’яті 17 серпня
 
Читайте також: Координатор фан-клубу “Скрябін” у Кіровограді: про “зіркові” інтерв’ю та «Шампанські очі» (ФОТО)
Концепція видання полягає в описі творчого шляху гурту “Скрябін” у період того, як фронтменом був Андрій Кузьменко. Інтервал охоплення часу – більше 25 років (від заснування гурту до дня гибелі Кузьми). Книга пишеться у літературно-публіцистичному жанрі. За задумом автора, вона складатиметься з уривків інтерв’ю Андрія Кузьменка різного часу – про створення пісень, історії написання композицій, випуск альбомів. Усю інформацію Оля збирає з різних інтерв’ю: на сайтах, у відеосюжетах, журналах і газетах.
“Якось мені написав Сергій Качечка – адміністратор пабліку P.S. і запропонував скористатись його доробками. Він збирає матеріали у такому форматі від моменту гибелі Андрія Кузьменка. Я не хотіла нахабно користуватись допомогою і “передирати” його матеріали, тому запропонувала бути співавтором”, – каже Оля.

Такі пошуки Сергій почав проводити ще з 11-го класу: “Якщо мені подобається якась пісня, фільм або книга, то мені обов’язково хочеться дізнатися, як вони створювалися, що курив, про що думав автор, що вплинуло на нього і надихнуло. Через тиждень після смерті Кузьми я створив Вконтакті групу P.S. Назва спеціально не пов’язана зі Скрябіним: не хотілося щоб туди лізли «не ті» люди”.

Фото зі сторінки Сергія

Згодом Сергій перейшов на вищий рівень і почав публікувати свої доробки на сайті «Час Z», який давно надихав чоловіка своїм форматом.

Сергій брав інтерв’ю Кузьми з радіо, газет, телебачення, інтернет-видань: “У пріоритеті, звичайно, аудіо- і відео-джерела: у друкованих виданнях слова можуть виривати з контексту, текст може “постраждати” після редакторської правки”.

Сергій з різних джерел збирав цитати про створення пісень – шукав історії написання композицій. Саме таким Ольга бачила перший та другий розділи книги, тому доробки Сергія стали в нагоді при підготовці.

“Особливість подачі основного тексту – акцент на створенні альбомів та окремих композицій з історіями, уривками інтерв’ю Андрія про нові ідеї, важливі моменти творчості на шляху до успіху. Увесь основний текст буде побудовано за хронологією на словах Кузьми та його близького оточення. Окрім того, наскрізно у тексті будуть подані тексти пісень, уривки інтерв’ю про альбоми загалом та пісні зокрема”.

Презентація ідеї книги в університеті

Третій розділ упорядник книги Ольга Ткаченко називає чи не найважливішим – тут буде зібрано історії прихильників гурту.

“Наразі уже надсилають історії з різних куточків України. Найбільше мені запам’ятались історії Олени Дейниченко (не знаю, з якого міста). Це ті історії, які я називаю “Кузьма надихнув”. То не просто спогади – це цікаві оповідки про те, що відчувається. А вірші хороші у кіровоградки Інни Сіденко. Я звернулась до неї за порадою мами Кузьми – Ольги Михайлівни Кузьменко. Один із віршів Інни батько Андрія – Віктор Кузьмич – читав у рекордному радіоефірі у день народження Кузьми”, – розповідає Ольга Ткаченко.

“Я ставлюсь добре до таких речей. Чим більше буде отаких розрізок, тим краще будуть знати Андрія ті, котрі його добре не знали, чи ті, котрі виростуть, стануть дорослими після вас. Я рахую, що така робота повинна бути. І добре що Ольга за неї взялась і збирає матеріали для неї”, – каже мама музиканта.

Ольга Михайлівна Кузьменко. Фото з сайту ТСН

Наразі зібрано матеріали для перших двох розділів (творчість гурту умовно розбивається на два періоди, тому і в книзі ці альбоми розділені), які залишилось упорядкувати. Робота над третім розділом (історії прихильників)  – ще на стадії збирання інформації. Ольга каже, що віршів надсилають дуже багато, а от на прозу ще треба почекати.

З приводу накладу та місця видавництва книги ще нічого не відомо. Ольга не розраховувала на таку популярність своєї ідеї, тому над її практичним втіленням ще не задумувалась. Хоча, каже студентка, її неодноразово запитували в соцмережах, де можна придбати таку книгу.

Матеріали та історії для книги ще збираються, тож кожен може зробити свій внесок в увічнення пам’яті Кузьми (Скрябіна).

Ольга чекає на ваші історії та ідеї: 099 4413914, olga.tkachenko.kr@gmail.com

Поширити:

Залишити коментар:

коментар