Зміни, які чекають кіровоградців у 2016-му році

«Нова газета» зробила добірку новацій, що впливатимуть на наше життя вже з першого дня нового року.

Отож із 1 січня 2016 року…

Запрацює глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі в межах Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме 1330 грн (з 1 травня – 1399 грн, з 1 грудня – 1496 грн). Мінімальна зарплата – 1378 грн (з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн).

Встановлюється єдина базова ставка у частині податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% замість двох донині діючих – 15% і 20%.

Розпочнеться робота із впровадження електронних державних закупівель відповідно до прийнятого Закону України «Про публічні закупівлі».

Набуває чинності закон «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Ним передбачений вихід органів влади із складу засновників таких ЗМІ.

Планується збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ. Військовослужбовець (служба за контрактом) отримуватиме 7 тис. грн, командир бригади – 14 тис., командир батальйону – 12 тис., а командир роти – 10 тис.

Запроваджується нова форма декларації про майновий стан і доходи. Для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність про податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Для спрощення та зменшення часу для її заповнення обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість додатків – з 7 до 4.

Ставки акцизного податку на спирт, алкогольні напої підвищуються на 50%, на пиво і вино (крім виноградних натуральних) – на 100%, ставка акцизного збору для тютюнових виробів збільшується на 40%, акциз на пальне – на 13%.

Українцям почнуть видавати ID-картки замість паспортів громадянина України. На першому етапі пластикові ID-картки будуть видаватися безкоштовно особам по досягненню 14 років. У новому паспорті не буде інформації про укладення шлюбу та реєстрації місця проживання особи. Для підтвердження місця проживання, міграційна служба буде безкоштовно видавати громадянам відповідні виписки з реєстру. Головними перевагами нового паспорта є захищеність від підробки і можливість надалі отримувати більшість адміністративних послуг через Інтернет.

У Російській Федерації почне діяти ембарго (заборона) відносно імпорту українських товарів. Це, на думку наших урядовців, може призвести до втрати приблизно 600 млн доларів у фінансовому обігу України. Водночас низка експертів вважають, що реальні втрати повинні бути значно меншими.

Зростуть тарифи на послуги водопостачання та водовідведення для абонентів ОКВП «Дніпро – Кіровоград» – мешканців багатоквартирних будинків. Новий тариф включатиме в себе вартість встановлення та вивірення лічильників холодної води. Тариф не зміниться для мешканців одноквартирних будинків (на одного власника). А для власників помешкань у багатоквартирних будинках з моменту прийняття постанови НКРЕКП тариф зросте на 1,05 гривні та становитиме 14 грн за кубометр.

Буде скасовано 5%-й збір на імпорт автомобілів в Україну. Це, можливо, знизить на той самий відсоток ціну на авто.

У Кіровограді вводяться в дію нові ставки земельного податку. Відповідно до рішення міськрада від 14 липня 2015 року, ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено та які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб та у постійному користуванні юридичних осіб державної та комунальної форми власності, коло яких визначено статтею 92 Земельного кодексу України, встановлюється в розмірі 1 % від їхньої нормативної грошової оцінки. Ставка ж податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено і які перебувають у постійному користуванні юросіб (крім державних та комунальних), встановлена у розмірі 3 % від їхньої нормативної грошової оцінки.

В Україну забороняється ввезення автотранспортних засобів стандартів автомобільних викидів «Євро-4». Тобто ввозити можна лише авто із «Євро-5» і вище. «Євро» – це екологічні стандарти, що регулюють вміст шкідливих речовин у вихлопних газах транспортних засобів з дизельними і бензиновими двигунами.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар