Айболити з Компаніївки: найкраща клініка і віслючок Ваня (ФОТО)

Талант ветеринара, як і будь-якого іншого лікаря, – це дaр. Позбавляти тварину від стрaждaнь, допомогaти їй, не простіше, а інколи навіть склaдніше, ніж людині. Твaринa не може нічого сказати про свій біль, до того ж, у кожного біологічного виду своя aнaтомія а, відповідно, і свої слабкі місця та хвороби.

Компаніївський технікум ветеринарної медицини Білоцерківського  національного аграрного університету – один з кращих закладів нашої держави. До нього можуть вступати і починати свій благородний шлях ще зовсім юні українці: навчальний заклад приймає  школярів як після 9, так і після 11 класу. Майже кожен ветеринар міста і області- випускник КТВМ. Хоча працюють випускники і в інших областях та навіть країнах.

Професія ветеринара надзвичайно відповідальна, адже до його обов’язків входить лікування і профілактика хвороб тварин, у тому числі проведення операцій. Вони ж здійснюють і ветеринарно-сaнітaрний контроль при виробництві та реaлізації різноманітних продуктів тваринництва.  Працювати ветеринар може як у спеціально обладнаному приміщенні (клініці, лабораторії), так і на відкритому повітрі (сільське господарство). Зважаючи на те, наскільки тісно пов’язані життя людей і тварин, серед працівників ветеринарної сфери дуже поширений вислів: «Медицина лікує людину, а ветеринарія – людство».

Знають технікум не лише в Україні. Вже третій рік поспіль група Компаніївських студентів проходить стажування в Англії.

У технікумі студенти здобувають усі необхідні знання щодо того, як правильно спілкуватись із твариною: як і яким тоном окликати її, дивитись чи не дивитись в очі, під яким кутом підходити, як погладити по спині. Та все ж  лише теорією робота не обмежуєтся і практичних знань не набудеш за партою. Саме тому у передмісті Компаніївки, селищі Живанівка, розташована навчально-виробнича клініка, якій у цьому році виповнилось чверть століття. Тут створені всі умови для повноцінної практичної підготовки студентів, оволодіння ними сучасних методів і форм організації праці, а також формування навичок, необхідних для прийняття самостійних рішень у реальних умовах виробництва.

За словами  викладача акушерства і штучного осіменіння тварин Валентини Гордієнко, студенти постійно працюють з тваринами, беруть участь у лікувальних та профілактичних заходах, спілкуються в умовах виробництва з практикуючими лікарями.

“Для досягнення студентами високого рівня практичної підготовки, наша клініка має два навчальних корпуси, в яких розміщується 11 лабораторій, операційну, два манежі, де проходять заняття з тваринами і птахами, міжкабінетну лабораторію, фантомна та секційний зал”, – розповіла Валентина Гордієнко.

Є на території клініки і власна ветеринарна аптека, у якій студенти можуть придбати необхідні їм для практики препарати.

“Ми намагаємось підтримувати ціни на мінімальному рівні, оскільки розуміємо яка фінансова спроможність сучасних студентів. Але водночас ми розвиваємось: наші студенти виїжджають на практику до різних підприємств і господарств, і якщо там використовують інші, більш сучасні ліки, ми обговорюємо це і використовуємо здобутий досвід”, – поділилась з відвідувачами викладача епізоотології Олена Кондратюк.

Уже третій рік технікум утримує перше місце з організації та проведення навчальної практики серед студентів вищих аграрних навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації із спеціальності “Ветеринарна медицина”.  От і цьогоріч, 4 листопада, у ході огляду-конкурсу на кращу навчально-виробничу клініку ветеринарної медицини серед аграрних вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, фахова конкурсна комісія, яку очолював Білоус Микола Васильович, заступник  директора департаменту ветеринарної медицини, начальник управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, визначила переможцем Компаніївський технікум ветеринарної медицини Білоцерківського  національного аграрного університету.

Необхідно зупинитись і на сучасній базі клініки: аудиторії оснащені екранами для перегляду презентацій і навчальних фільмів, також тут послуговуються високотехнологічними мікроскопами, які технікум отримав від меценатів з Франції.

Під час екскурсії кореспондент Першої електронної газети мав можливість ознайомитись з організацією проведення практичної підготовки студентів навчального закладу. Після вивчення теоретичного курсу і перед проходженням студентами ІV курсу технологічної практики, вони мають пройти “випробування” інтегрованим спецзаняттям: зробити тварині необхідну за діагназом операцію, під наглядом профілюючого викладача і  враховуючи те, що увесь процес знімається на відео.

На очах кореспондента студенти проводили стерелізацію кішки, власницею якої була одна з дівчат, які робили операцію. Варто особливо відзначити злагодженість дій майбутніх ветеринарів, їх витримку, серйозність і те, як вони абсолютно без слів розуміли один одного, передаючи необхідні інструменти і виконуючи певні маніпуляції. Така практика дає можливість підготувати студентів до участі у виробничих процесах, закріпити набуті знання та сформувати навички застосування їх на практиці. До речі, двоє з дівчат – студенток, які проводили операцію – переселенки з Донбасу, вони повністю адаптувались до умов і навчального, і за словами директора  технікуму Григорія Гордієнко, показують високі результати.

На території клініки розташовані загони з коровами, свиньми, різноманітною свійською птицею, кролями, нутріями. Є також свій павич і страуси. “Родзинкою” клініки є віслючок Ваня, який виконує роль тягової сили і одночасно талісману клініки.

Гарним і охайним є й впорядкований самими студентами парк з дотепною назвою “Парк студентського періоду”.

Викладачі клініки радо запрошують до себе на зооекскурсію відвідувачів: для ознайомлення з тваринним світом нашого краю і репрезентації того, що Кіровоградщина має високий потенціал для розвитку такої необхідної людству, і Україні зокрема, професії ветеринара.

Більше фото тут.

Білоконь Катерина, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар