Пенсіонер, котрий підстрелив поліцейських, два місяці був прикутим до ліжка

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

«Не знаю, яка сила того дня звела його на ноги. Мабуть, передсмертна агонія», − висловила здивування в телефонній розмові з журналістом співмешканка винуватця переполоху в Кіровоградському районі.

Нещодавно до невеликого села Олено-Косогорівка (Кіровоградський район), в якому проживає трохи більше трьохсот чоловік, була прикута увага практично усіх центральних телеканалів через екстраординарну подію, що коштувала життя 73-річному пенсіонеру та мало не забрала життя двох поліцейських 36-ти та 25-ти років. Інцидент трапився 17 листопада ввечері. Жителька села зателефонувала до поліції та попросила втихомирити чоловіка, який поводився агресивно й навіть хапався за ніж. Вже на місці слідчо-оперативна група з’ясувала, що в діда є мисливська рушниця, якою він вправно володіє, оскільки має бойовий досвід як колишній учасник бойових дій на Кубі. Тож для підстраховки правоохоронці викликали роту поліції особливого призначення при Головному управлінні Національної поліції в області. І не даремно, бо пенсіонер просто так здаватися поліцейським не збирався і почав стріляти по них із вікон будинку, внаслідок чого один із правоохоронців отримав вогнепальне поранення плеча та ноги, а інший в живіт. Обох негайно доправили – до обласної лікарні, де прооперували. Пенсіонер при затриманні також отримав тілесні ушкодження у вигляді забою грудної клітки та зламаного ребра і невдовзі помер у лікарні.

Читайте також: Кіровоградщина: 73-річний пенсіонер поранив двох правоохоронців

Викладене в телесюжетах наводило на думку, що причиною смерті могло стати саме це, й кидало тінь на працівників поліції. Адже ніхто з колег не повідомив той факт, що дід Іван, як звали покійного, тривалий час тяжко хворів.

Про хворобу нашому кореспонденту стало відомо від односельців, що зрештою підтвердила і дружина стрільця. У Новомиколаївській сільраді, де чоловік стояв на обліку як переселенець із Донбасу, і в Олено-Косогорівці, де мешкав, його характеризують позитивно. Кажуть, що нічого дивного за ним не помічали, був спокійним і врівноваженим. Співмешканка ж пояснює його неадекватну поведінку хворобою. Правоохоронців у його смерті не винуватить.

«Він раз залишив лікарню, другий раз. Тому я змушена була його забрати додому. Два останні місяці не вставав із ліжка, марив, не впізнавав людей. Він був смертельно хворим. До чого тут хлопці? Так, вони його звалили щитом. Але як по-іншому можна було його втихомирити?» – каже вона.

Із журналістами жінка спілкується неохоче. Каже, що все розповіла прокуратурі, яка наразі проводить перевірку за даним фактом.

Як повідомила прес-секретар прокуратури області Оксана Звенигородська, відомості про цю подію внесено до Єдиного державного реєстру. На сьогодні проводиться експертиза, яка встановить причини смерті чоловіка, та необхідні слідчі дії, в ході яких буде з’ясовано, чи є підстави для оголошення про підозру поліцейським, чи перевищили вони свої повноваження, чи ні.

Водночас у довідці про смерть причиною смерті вказано атеросклеротичну хворобу серця. Як повідомила співмешканка, в чоловіка з серцем справді були проблеми. Він жив із кардіостимулятором.

Правоохоронці ж не на диктофон кажуть, аби прокуратура не звинуватила в спробах вплинути на громадську думку і хід перевірки, що спецназівці в цій ситуації не тільки не перевищили своїх повноважень, а й діяли більше з людських, ніж професійних міркувань. Адже мали повне право застосувати зброю у відповідь, натомість обрали інший, небезпечніший для себе, спосіб втихомирити озброєного пенсіонера.

В секторі комунікації Національної поліції України в області повідомили, що 36-річний спецназівець уже виписався з лікарні, його поранений в живіт молодший колега 25-ти років теж одужує після операції і вже намагається ходити без сторонньої допомоги.

Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар