Кому потрібна зупинка «Велти»?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Минулого тижня в інформаційному просторі області з’явилася приголомшлива новина: гірничо-збагачувальний комбінат компанії «Велта» (займається видобутком титанової руди в Новомиргородському районі) призупиняє роботу.

Причиною став наказ № 374 Державної служби геології та надр, яким зупинили дію спеціального дозволу на право користування компанії надрами. Держслужба висунула дві основні вимоги до ТОВ ВКФ «Велта». Підприємство, по-перше, змушують отримати дозвіл на промислові відходи (його скасувала Верховна Рада ще 2014 року). І, по-друге, служба зобов’язала компанію фактично отримати новий спецдозвіл з іншими запасами корисних копалин. На підприємстві запевняють: відповідно до чинного законодавства надрокористувач не зобов’язаний, а має право на власний розсуд вчиняти такі дії. Така вимога не лише суперечить законодавству, адже якщо компанія її виконає, то зазнає незапланованих мільйонних витрат.

У понеділок із восьми автобусів на площу Героїв Майдану обласного центру висипало з кількасот людей у помаранчевих жилетах із написом «Велта».

Із корпоративними прапорами і плакатами «Хто нагодує мою сім’ю?», «Вимагаємо законності»!» натовп оточив площу поблизу входу до облдержадміністрації.

Як зазначив на мітингу виконавчий директор комбінату Юрій Вольський, ще в п’ятницю була діюча ліцензія, згідно з якою комбінат видобував корисні копалини. Через незрозумілі причини на сайті Держгеослужби вийшов наказ, який призупиняє дію ліцензії підприємства.

– Ми повинні призупинити роботу з видобутку корисних копалин. Якщо ми це робимо, то ми й не переробляємо корисні копалини, і така кількість працівників не потрібна. У п’ятницю ввечері генеральний директор видав наказ про призупинення роботи підприємства. Зараз виводяться на роботу лише аварійні групи для того, щоб не було екологічної катастрофи в цьому регіоні.

До мітингувальників вийшов заступник голови ОДА Сергій Коваленко, який запевнив їх у повній підтримці їхніх вимог. Після спілкування із велтівцями разом із Юрієм Вольським він зайшов до приміщення адміністрації, щоб з’ясувати деталі проблеми, зв’язавшись із столичними чиновниками.

– Нам і так нелегко працювати, – каже кореспонденту «НГ» молодий чоловік з Олександрії, який не називає свого імені і прізвища. – Таке враження, що хтось навмисно хоче зупинити комбінат, на якому працюють 500 чоловік.

Через деякий час Сергій Коваленко і Юрій Вольський повернулися доповісти працівникам «Велти» про результати перемовин.

– Щодо першої вимоги Державної служби геології та надр, – сказав Сергій Коваленко. – Так, дозволу на утворення та розміщення відходів немає. Але немає в державі і порядку видачі таких документів. Тому це не вина керівництва «Велти». Щодо спеціального дозволу на користування надрами, то це питання, яке потребує додаткового вивчення. 26 листопада відбудеться судове засідання з цього питання. Зараз голова облдерж-
адміністрації готує листи до державної служби та Міністерства екології, щоб якомога швидше ці питання врегулювали.

Юрій Вольський поінформував про те, що вимоги держслужби відносно відходів за допомогою ОДА будуть вирішені. Також він висловив сподівання, що проблеми зникнуть до кінця тижня.

Доповнити цю інформацію варто й тим, кого компанія «Велта» підозрює у виникненні теперішніх своїх негараздах. «У подібних діях виконавчих органів влади менеджмент компанії «Велта» вбачає навмисне блокування роботи компанії для перерозподілу титанового ринку… Фактично державні чиновники, використовуючи адміністративні важелі, розчищають ринок від конкурентів для деяких державних структур», – йдеться в офіційних заявах компанії, оприлюднених тієї ж п’ятниці.

До речі, у вересні цього року компанія розпочала реконструкцію втрачених потужностей у пожежі, що сталась минулого року. Пожежу наразі кваліфікують як підпал, слідство досі триває.

Ігор Крушеницький, Нова Газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар