У кіровоградській школі навчання для дітей перетворили у непідйомний тягар (ФОТО, ВІДЕО)

У кіровоградській школі № 10, яка знаходиться на селищі Новому, діти 6-го класу вчаться по 8, а то і по 9 годин на день. Таке суттєве навантаження негативно впливає на засвоєння матеріалу, а подекуди завдає шкоди здоров’ю дитини. Так сталося з дитиною читачки Першої електронної газети, яка звернулася до журналістів з проханням висвітлити цю проблему.

Пані Олена почала бити на сполох ще у вересні цього року, коли на загальних зборах школи було прийняте рішення, з метою економії коштів на опалення, відпрацьовувати навчальні години. Зі слів матері, це рішення не обговорювалось на зборах, а було повідомлено, як доконаний факт. З цього моменту учні ЗОШ № 10 змушені були навчатися по 8, а то й по 9 годин на день, тобто з 8-ої ранку до 15.30, чи 16.25 (якщо 9 уроків). Звісно таке навантаження не сприяє кращому засвоєнню матеріалу, а у випадку з донькою пані Олени, викликає проблеми зі здоров’ям.
«Я вже неодноразово зверталась до лікарні, так як донька часто скаржиться на головний біль», – розповідає Олена Шлапак.


Крім того, діти, які поза школою відвідують додаткові гуртки чи заняття, через такий розклад уроків повинні відмовлятися від своїх захоплень. Як розповіла кореспонденту Першої електронної донька пані Олени, учениця 6-А класу ЗОШ № 10 Оля, вона відвідує гурток малювання та 5-ий рік вчиться грі на бандурі у Дитячій школі мистецтв. Іноді, щоб не пропускати улюблені творчі заняття, вона повинна раніше йти з останніх уроків, і в результаті, отримує незадовільні оцінки та погано засвоює матеріал.

Умови навчання, які були створені керівництвом ЗОШ № 10 прямо порушують пункти 9.2, 9.6 та 9.9 нормативного акту «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів», статтю 53 Конституції України та статтю 31 Конвенції ООН про права дитини. Пані Олена з цією проблемою зверталася до директора навчального закладу Ірини Кондратенко, проте ніяких зрушень не відбувалось, після цього – звернулась до Управління прокуратури області.


Ми намагалися почути думку керівника навчального закладу, але працівники ЗОШ № 10, побачивши камеру в руках журналіста Першої електронної, заблокували зсередини двері школи шваброю(!!!) і не пустили його до приміщення разом з мамою дитини. Співробітниця, яка відмовилась представитись, вимагала у представника ЗМІ якийсь дозвіл від Управління освіти.

Органи прокуратури перенаправили скаргу до обласного Департаменту освіти і науки, який ініціював перевірку з цього приводу. «Ми зверталися до управління освіти Кіровоградської міської ради. Дійсно, в процесі перевірки було виявлено що граничне навантаження на учнів перевищувало допустиму норму. Після того, як ми звернулися адміністрацією даного закладу були внесені зміни до розкладу і тижневе навантаження на сьогодні становить норму – 31 годину. Це та інформація, яка є у нас», – розповів журналісту Першої електронної Директор Департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Володимир Таборанський.

Відповідь від обласного Департаменту освіти і науки надійшла до Олени Шлапак 5 листопада, але вже наступного тижня ми могли пересвідчитись у тому, що розклад занять й досі перенасичений.


Вислухавши від журналіста інформацію про те, що в школі і далі продовжують 8-годинне навчання, очільник Департаменту освіти пообіцяв ініціювати нову перевірку.
«Ми зараз повторно офіційно звертаємося до Управління освіти Кіровоградської міської ради, і просимо їх надати всі ті документи, які підтверджують, що робились певні дії, вносились зміни до розкладу, просимо надати копію самого розкладу занять, перевіряємо ці всі документи, і якщо мають місце порушення, знову будемо вимагати дотримання чинного законодавства», – запевнив Володимир Таборанський.

Щодо інциденту, який стався, коли журналіст Першої електронної намагався зустрітися з директором ЗОШ № 10, очільник освітянської галузі області пообіцяв розібратися у цій ситуації.
«Те, що від вас закрилися отаким от чином, це абсолютно ненормально, тому ми з цим питанням теж будемо розбиратися, на підставі чого були вчинені такі дії. Я собі беру це на контроль», – сказав Володимир Таборанський.

Очільник обласного Департаменту освіти розповів нашому кореспонденту, що питання економії коштів на опалення дійсно є на часі.
«Перед керівниками навчальних закладів дійсно ставиться питання про необхідність економії енергоресурсів. Щоб їх зекономити потрібно вносити зміни до навчально-виховного процесу і це в принципі нормально. За рахунок таких менеджерських рішень в області вдалося зекономити 2,6 млн. грн. Але ця економія не має бути на шкоду учням», – розповів він.

Перша електронна триматиме на контролі це питання, і в наступних публікаціях наші читачі обов’язково дізнаються чи припинилося перенавантаження дітей в 10-ій кіровоградській школі.

Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар