“Доступне” судочинство: відстоювати свої права стало дорожче

Нещодавно набрав чинності і вступив в дію закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору». Поряд з кількома позитивними нововведеннями, закон ударив по кишенях людей, які бажають захищати свої права в суді – вдвічі зросла ставка судового збору. 

Підвищення розміру судового збору негативно вплине на доступ по незахищених верствах населення до aдміністрaтивного судочинствa.

Одну з таких історій Першій електронній газеті розповів кваліфікований юрист з багаторічним досвідом роботи. Чоловік побажав залишитися невідомим, щоб не наражати на небезпеку своїх клієнтів. Так до нього звернулась кіровоградка, яка хотіла вирішити сімейні проблеми у судовому порядку. Подружнє життя у жінки не склалося і вона вирішила розійтися з чоловіком. Оскільки в подружжя є малолітня дитина, розлучитися можна лише через рішення суду. Дізнавшись, що судовий збір за розірвання шлюбу зріс вдвічі (нині становить 0,4 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 487,20 грн), жінка була змушена відмовитись від своєї ідеї, адже відірвати від свого скупого бюджету таку немалу суму вона не може.

«Така ситуація непоодинока, – коментує правозахисник. – На мою думку, необхідно взагалі відмінити судовий збір, принаймні для соціально незахищених верств населення. Чи, хоча б, покладати його на ту сторону, яка програла у справі».

Читайте також: Суд визначатиме, хто стане кіровоградським міським головою?

 «Підводними течіями» нового Закону стали підходи до того, як має розраховуватися судовий збір. За новими правилами він залежатиме не лише від категорії справи, як це було раніше, але і від того, чи подає позов звичайний громадянин, чи суб’єкт господарювання (юридична особа або підприємець). Так, для останніх ставки судового збору будуть значно вищими, ніж для пересічних громадян.

Перша електронна звернулась за коментарем до практикуючого юриста Володимира Кудрі. Позитивною стороною нового закону він назвав те, що внесені доповнення до Закону України «Про судовий збір» дозволяють членам сімей загиблих не сплачувати судовий збір за подання заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій. Від сплати судового збору також звільнені учасники антитерористичних операцій за подання позовів, пов’язаних з наданням статусу учасника бойових дій.

«Обов’язок держави полягає в тому, щоб сприяти у встановленні факту смерті особи та надання відповідного правового статусу учасникам антитерористичних операцій, оскільки факт участі особи в антитерористичних операціях та факт смерті особи в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій – є результатом дій держави, котра не змогла забезпечити мирне життя своїх громадян», – коментує Володимир Кудря.

Як і раніше, сплачувати судовий збір не потрібно звертаючись до суду в таких справах:

  • щодо захисту прав споживaчів;
  • поновлення нa роботі тa стягнення зaробітної плaти;
  • відшкодувaння шкоди, заподіяної злочином;
  • відшкодування шкоди, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’ю потерпілого або смертю особи;
  • стягнення аліментів.

Читайте також: Кіровоградщина: сільський голова пішов на 3 термін після 3 підрахунків голосів і 3 судів

У новому Законі є ще один позитивний момент: він зобов’язує державні органи (в тому числі й прокуратуру та фіскальні органи) сплачувати судовий збір.

Ставка судового збору для фізичних осіб не змінилась і становитиме 1% від ціни позову, але мінімальна межа вдвічі зросла: вона становитиме 0,4% розміру мінімальної заробітної плати (нині 0,2%).

На практиці це означає, що  раніше при зверненні до суду громадяни сплачували мінімальну ставку судового збору в розмірі 243,6 грн при розмірі мінімальної заробітної плати в 1218 гривень, то тепер необхідно буде сплачувати вдвічі більше – 487,2 грн.

Юридичні особи, з 01.09.2015, сплачуватимуть за подання до суду суму у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати (1218,0 грн).

Катерина Білоконь для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар