У пошуках ідеальних правоохоронців: Кіровоградщина в очікуванні нової поліції

Завтра, 22 жовтня, у Кіровограді розпочнеться прийом заяв від кандидатів у нову патрульно-поліцейську службу УМВС України в Кіровоградській області.

На сайтах Міністерства внутрішніх справ України і УМВС в Кіровоградській області вже давно опубліковано вимоги до потенційних кандидатів, щоб всі охочі встигли підготуватися до довгоочікуваного відбору. Отже, нова поліція готова взяти до своїх лав молодих (від 21 до 35 років), фізично розвинених українців незалежно від статі. Вони повинні мати водійське посвідчення не нижче категорії В, вільно володіти державною мовою, на базовому рівні знати англійську і не мати кримінального минулого (судимостей).

Читайте також: Що треба знати кіровоградцям, щоб вступити в нову поліцію

Кандидати на першому етапі здаватимуть тести з 60 питань, нормативи з фізпідготовки, проходитимуть психодіагностичну перевірку і медогляд. Відібрані до другого етапу курсанти пройдуть співбесіду і розпочнуть теоретичне та практичне навчання.

З огляду на такі вимоги, у «нову поліцію» зможуть потрапити лише ідеальні кандидати – без обвислого животика і русизмів у мові, без сумнівного минулого і пагубних звичок, які не просто боротимуться зі злочинністю, а надаватимуть першокласні послуги населенню. Принаймні, такий задум неодноразово озвучував генератор ідеї реформування – міністр МВС Арсен Аваков. Проте, досвід інших міст показав, що не все так райдужно у світі  «нової поліції» – у ЗМІ вже ширяться новини про не зовсім ідеальних «ідеальних поліцейських».

Читайте також: МВС готується до прийому заяв у нову поліцію Кіровоградщини

Щодо кіровоградців, то вони вже кілька місяців живуть в ейфоричному очікуванні на оновлення правоохоронної системи, але у те, що вона буде принципово новою, вірять не всі.

Найбільш скептично до змін ставляться ті, хто традиційно найбільше потерпає від свавільних дій правоохоронців – представники малого бізнесу – роздрібні торговці. Вони роками сплачують, так звану «данину», за право працювати на ринку і не вірять, що стосунки з поліцейськими можуть бути іншими. Зокрема, у цьому переконана Лариса Ігнатенко, реалізатор ринку «Жемчуг». На її думку, без зміни керівного складу жодних реальних змін у всій системі не відбудеться, адже молодь, яка прийде на службу, буде обтяжена корупційними стереотипами.

Такої ж думки дотримується кіровоградський студент Максим Балик. «Нова кров до старої системи – це, звісно, добре, але таким «переливанням» все не змінити. Це очевидно, – переконаний хлопець. – Тому у мене немає бажання вступати до нової поліції, оскільки це не моя сфера».

ВійськовийУ тотальне оновлення діючої системи не вірить і воїн антитерористичної операції – водій-стрілець, імені якого ми, за зрозумілими причинами, не можемо назвати. Солдату дуже подобається ідея нової поліції і він би спробував себе в ній, але побоюється засилля корупції у лавах нових правоохоронців.

«Після демобілізації я обов’язково спробую вступити до нової поліції. Але не вірю до кінця, що вона буде зовсім НОВА. – зазначає хлопець. – Оскільки, все одно, корупція з часом може перейти і туди. Я сам з Харківщини, та думаю над тим, щоб спробувати поповнити ряди поліції Кіровограда. Ваше місто все ж більш патріотично налаштоване, ніж моє рідне. До того ж, тут вчиться моя дівчина».

Кіровоградець Андрій Богданов з квітня працює у поліції Києва. Чоловік зазначає, що поліція – це більш серйозна служба, між міліція, оскільки усі її представники мають глибше знання законів, ніж міліціонери і виконують значно більше функцій. Наприклад, нові поліцейські не тільки патрулюють визначену територію, а й фіксують будь-які порушення законодавства, виписують штрафи; реагують на виклики щодо побутових правопорушень; виїжджають на місце події і вивчають скарги громадян; у разі виникнення ДТП складають необхідні протоколи і надають першу допомогу учасникам. «У Києві, наприклад, ставлення людей до нових поліцейських зовсім інше – нам більше довіряють, – розповідає Андрій. – Наразі усі мої очікування виправдані. Але ніхто не гарантує, що надалі все буде не як завжди: затримка зарплат,  самостійне обслуговування патрульних автомобілів і т.д.».

А тим часом, зважуючи всі «за» і «проти», молоді, амбіційні й оптимістичні кіровоградці готуються стати оплотом облагородженої правоохоронної системи. А наскільки вона оновиться і облагородиться, побачимо вже з 22 жовтня (дня початку прийому документів), адже окрім окрилених ідеалістів свої кандидатури до поліції Кіровоградщини  просуватимуть і нинішні міліціонери.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар