Інвестиції із прицілом на ЄС

Говорячи про інвестиції, більшість людей мають на увазі гроші, залучені у будь-яку справу ззовні. Між тим вкладання власних коштів у розвиток власного виробництва – це ніщо інше, як інвестиції.

Одним з останніх інвестиційних проектів ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань» було будівництво приміщення цеху первинної переробки ВРХ та свиней, забезпечення його новим обладнанням та реконструкція з переобладнанням допоміжних цехів. Сума інвестиції становила понад 47,8 мільйона гривень.

Новостворений цех – один з кращих у країні. Другого такого немає не тільки в Кіровоградській області, а навіть в Україні. Він складається з двох потоків: один із забою та переробці свиней, другий – забою та переробки великої рогатої худоби. Перший має продуктивність 120 голів на годину, тобто до тисячі голів за зміну. Обладнання відповідає світовим стандартам. Сировина йде на виробництво ковбасних виробів.

Знайомство із цехом, організоване для журналістів минулого тижня, стало нагодою і для розмови і про європейські перспективи харчової галузі з огляду на можливе підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Планування і проектування велося з огляду на Євросоюз. Хоча сьогодні наше м’ясо для Європи не актуальне (ми не можемо продавати туди сировину), але в майбутньому, коли буде така необхідність, наше підприємство зможе це робити, адже технологічний процес забою вже відповідає європейським стандартам по санітарії та ветеринарії», – зазначив генеральний директор товариства Андрій Райкович.

Виробляючи ковбасну продукцію, керівництво підприємства стурбоване станом тваринництва в державі. Поголів’я худоби в країні за останні роки суттєво зменшилося, сировини не вистачає для забезпечення внутрішнього ринку, отже експортної складової немає. Аграрна політика держави, на переконання генерального директора, має полягати в тому, що «забій треба припиняти, необхідно нарощувати поголів’я як м’ясних порід корів, так і молочних».

Говорячи про специфіку роботи нового цеху, Андрій Райкович наголосив на тому, що підприємство переслідувало важливішу ціль – забезпечення максимального рівня санітарної, бактеріальної чистоти.

«Забої в міні-цехах – це неправильно. Весь цивілізований світ, вся індустрія переробного виробництва побудована на серйозних підприємствах, які в змозі інвестувати великий капітал в ці технології, тому що вони, по-перше, складні, по-друге, мають забезпечувати найвищий рівень безпеки», – підкреслив Райкович. Ветеринарний контроль на м’ясокомбінаті здійснюється державним ветеринарним лікарем. І у Європі контролююча ветеринарна служба – державна. Виробництво може бути приватним, а контроль – ні.

ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань» одним з перших розпочало впроваджувати міжнародні стандарти, що суттєво вплинули на рівень конкурентоздатності та розширення ринку збуту. На підприємстві діють три серйозних стандарти. Перший – ISO 9001, який стосується системи управління якістю продукції. Другий – ISO 22000 – система управління харчовою безпекою. Третій стандарт – об’єднуючий. Серед м’ясопереробних виробництв – єдиний в Україні.

«Він не обов’язковий, – каже генеральний директор, – але тільки якщо не думати про завтрашній день. Ця система передбачає управління виробництвом продукції з алергенами (це розподіл виробництва по зонах, маркування продукції згідно Технічного регламенту). Впроваджена система гарантує споживачеві, що продукт дійсно якісний та безпечний».

До будівництва нового цеху на підприємстві були примітивні, низькотехнологічні цехи з високим рівнем ручної праці та з гранично низьким рівнем санітарії. Було краще, ніж у міні-бійнях, але це було пострадянське виробництво, з яким «у Європу не беруть».

Що стосується експорту продукції м’ясокомбінату, то, крім реалізації на території всієї України, ковбасні вироби поставляються тільки у Грузію. До асоціації з ЄС керівник підприємства ставиться насторожено.

«600 аркушів матеріалу, який сьогодні є на сайті Кабміну, стосовно нашої інтеграції в Євросоюз, – це складний документ. Його треба уважно читати, працювати з ним, дивитися, в якій послідовності ми будемо робити кроки в ЄС, на що в’їзне мито буде діяти, а на що буде скасовано. Якщо на сировину його залишать, а на готову продукцію скасують, ми не витримаємо конкуренції. Потрібно ще багато регулюючих законодавчих актів, які повністю сформують стосунки і дадуть можливість економіці попрацювати. Технічно, технологічно і санітарно сьогодні ми виробляємо продукцію, яка ані трохи не гірша за продукцію провідних європейських виробників», – зауважив Андрій Райкович.

Як виявилося, державні стандарти України за своїми вимогами жорсткіші, ніж європейські регламенти, тому що останні базуються на тому, які показники не можна переходити, а державні стандарти України чітко регламентують вміст всіх основних компонентів готового продукту.

Довідка: ТДВ «М’ясокомбінат «Ятрань» сплачує податків 25 копійок з кожної гривні товарної продукції. Податковий баланс складає близько 190 мільйонів гривень. Близько ста мільйонів платиться живими коштами. В рік товарної продукції випускається на суму близько 800 мільйонів гривень. Працює 2 тисячі робітників, 490 з них – в роздрібній торгівлі.

Олена Нікітіна, спеціально для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар