Приміряємо Китай?

Китай – чи не найскладніша для нашого розуміння країна. Тут досягли вражаючих економічних результатів, розбудовуючись «під дулом пістолета». Тут діє категорична законодавча заборона на звичні для всього світу Тwitter та Facebook, натомість тоталітарно культивується думка, що вся влада від Бога. Тут чи не найкраща в світі інфраструктура населених пунктів, якою користується вкрай бідне населення. А на тлі здоланого безробіття люди живуть у постійному панічному страху втратити роботу. Повернувшись з поїздки до Піднебесної, перший заступник голови Кіровоградської облради Людмила Салоїд впевнена, що скільки б не розповідав про цю країну, познайомитися з нею можна лише побачивши Китай на власні очі. Тому й говоримо здебільше не про враження, а робочу мету поїздки й, головне, зиск від того для Кіровоградщини.

Антикорупційна зручність madе in China

Робочу поїздку до Китаю гостям з України організувала компанія GRG Banking- світовий виробник банкоматів. В місті Гуанджоу, де розташовані виробничі потужності компанії, зібралися представники з 182 країн світу. Зокрема, й заради презентації програмно-технічного комплексу VTM, який, за словами Людмили Салоїд, в подальшому може з’явитися у кожному центрі надання адміністративних послуг нашої області.

Принцип його роботи «космічний» і простий водночас. Зовні схожий на банкомат він має чимало функцій, які допоможуть досягти бажаної доступності адміністративних послуг й, головне, мінімізації чиновницько-людського фактору в процесі їх надання.

«В комплексі VTM прописані функції coll-центру – контактна особа, яка з’являється на екрані тільки-но людина натисне потрібну кнопку, надає он-лайн консультацію, переадресовує звернення чи запитання саме до того фахівця, який потрібен. Треба оформити спадщину – на екрані з’явиться фахівець саме з цього питання і розкаже, як діяти, які документи зібрати. Якщо ж пакет потрібних паперів вже при собі, пристрій може не лише відсканувати чи скопіювати надані документи, а й прийняти їх від заявника. Крім того, він працює як кеш-машина, а отже й оплатити всі квитанції можна, як то кажуть, не відходячи від каси», – розповідає Людмила Салоїд.

Повернувшись із Китаю, Людмила Миколаївна презентувала VTM на рівні Міністерства розвитку і торгівлі України. Тепер Кіровоградська область готується стати пілотним проектом в Україні. Планується, що в регіоні запрацює VTM мережа.

Вартість обладнання поки що не обговорюється. Як пояснює Людмила Салоїд, його ціна напряму залежить від функціонального, а відповідно й програмного наповнення. А отже, ціна передбачає «від і до». Тим часом вже пораховано, що для Кіровограда потрібно три-чотири такі автоматизовані чиновники, і ще по одному – на кожен район.

Не ЦНАПом єдиним…

Саме в Гуанджоу, де міжнародна делегація провела п’ять днів, відбувається щорічний масштабний Фестиваль квітів, присвячений приходу весни. У ці дні вулиці заполоняють різні квіткові композиції, які перетворюють місто на справжній живий сад. Втім, Гуанджоу густо прикрашене квітами й не у святкові дні. Велика кількість квітників – одна з дивовижних «родзинок» країни й, зокрема, міста.

«Але звичних для нас великих стаціонарних клумб тут не зустрінеш. Квіти вирощують у вазонах, а потім на вулицях з них формують яскраві композиції. Коли квіти відцвітають, їх просто прибирають, щоб наступного разу на цьому чи іншому місці з’явилася нова квіткова композиція. В цьому щось є», – розповідає Людмила Миколаївна.

Утім, є й інші китайські традиції, які Людмила Салоїд вже «приміряє» на кіровоградські широти.

При тому, що Гуанджоу – політичний, економічний, науково-технічний, і культурний центр південного Китаю, місто має серйозні проблеми з енергопостачанням. Тому в країні активно впроваджується альтенативна енергетика.

«Чимало вулиць і об’єктів освітлюється ліхтарями, які працюють на сонячних батареях. Все це має досить компактний вигляд – звичайний ліхтар на стовпі, нагорі дві батареї, внизу невеличкий акумулятор. Вдень ліхтар заряджається, вночі освітлює місто. Ця ідея вже була презентована департаменту промисловості області. Якщо перед нами стоїть нагальне питання освітлення сільських територій, то досвід Китаю може стати в нагоді. Така енергетика не потребує спеціальних коштовних проектів. Це саме те, що сьогодні треба показувати і розкручувати в нашому регіоні», – впевнена Людмила Салоїд.

Тим часом китайські партнери вже висловили готовність забезпечити Кіровоградщину такою світлотехнікою.

Ані наказати, ані придбати…

У Гуанджоу мешкає більше 13 мільйонів чоловік. І гостям міста залишається лише дивуватися, як така маса людей отримує якісні комунальні послуги, вчасно дістається на роботу, а для дітлахів вистачає місць у школах-садочках.

Робота громадського транспорту організована так, що люди вимірюють відстані не кілометрами, а хвилинами. Скажімо, китайці знають, що відстань від готелю у Гуанджоу, де жила делегація, до аеропорту – 20-22 хвилини. При тому, що вулиці заповнені транспортом вщент, можна бути певним, що саме за такий час транспорт щодня довозить до кінцевої зупинки.

«Перевірили, – каже Людмила Миколаївна, – дійсно, це так».

Варто зауважити, що задля такої годинникової роботи транспорту тут розбудували вражаючу зльотом інженерної думки дорожню інфраструктуру.

«Широкі магістральні дороги у межах міста мають по сім смуг руху в кожну сторону, а багатоярусні транспортні розв’язки мають по вісім – дев’ять рівнів. Тому при такій масі транспорту тут немає заторів. При цьому зупинки громадського транспорту розташовані так, що вийти з автобуса на узбіччя дороги чи тим паче на трасу неможливо. З транспорту можна потрапити лише до підземного або наземного переходу, через який вже пройти до вулиць міста. Між іншим, за непотрібністю тут практично відсутні світлофори й пішохідні переходи. Й звісно ж, усі їздять на китайських автомобілях», – розповідає Людмила Миколаївна.

Втім, зауважує вона, є речі, які не можна ані розбудувати, ані придбати. Скажімо, відсутність бодай одного недопалка чи папірця на вулицях міста.

«Чистота вулиць вражає не менше, ніж дорожні розв’язки і ціни на таксі. Зважаючи на те, скільки людей тут проживає, відсутність навіть натяку на вуличне сміття відверто дивує. Як і те, як люди спілкуються між собою. Ані підвищених тонів, ані агресії. Навіть якщо якийсь водій, скажімо, невдало спробував розвернутися й перегородив проїзд, ніхто не сигналитиме йому й тим паче не гриматиме. Всі терпляче чекатимуть», – ділиться своїми враженнями Людмила Салоїд.

Вона не погоджується списати таку дисциплінованість нації на жорсткість системи виховання чи тотальний страх, мовляв, якби привітність і спокій не були щирими, десь би воно виявилося. Втім, у транспорті, готелях, музеях, на вулицях міста – спокійні привітні люди.

«Вони фанатично дорожать своєю роботою і виконують її чітко, без зайвих запитань. При цьому вони впевнені, що розбудовують країну, яка стане центром світу. Вони щиро вірять, що всім нам варто вчити не англійську, а китайську», – зауважує Людмила Миколаївна.

До вражаючих моментів вона також віднесла кількість молоді у музеях. Навіть якщо йдеться про місцевий і, можливо, дещо примітивний заклад, він повен молодих людей старшого шкільного чи студентського віку.

«Вони не просто розглядають експозицію, а занотовують кожне слово екскурсовода. Впевнена, що не кожен кіровоградський школяр побував на Хуторі Надія чи у художньому музеї. А для китайських школярів музей, як нам здалося, – традиційне дозвілля», – розповідає Людмила.

За словами Людмили Миколаївни, головна відмінність китайців в тому, що вони навчилися віддано працювати заради спільного результату, гордитися своєю країною і при цьому не смітити в ній, а також дбати про свій культурний розвиток.

Втім, що заважає нам перейняти в них не лише VTM?

Ірина Нетреба, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар