Казна-що із казначейством

Якби не «прокладка» у вигляді пікету представників Світловодської міської та районної «Батьківщини», повідомила голова міської організації цієї партії депутатка міськради Таїса Гончаренко, то на ранок 10 жовтня на ґанку тутешнього управління казначейської служби зібралось би набагато більше людей – працівників бюджетних установ, підприємців та просто мешканців міста.

Адже механізм проходження бюджетних коштів по казначейських рахунках місцевих бюджетів «зацІпило» настільки, що навіть фракція Партії регіонів на останній сесії міськради ініціювала звернення до Прем’єр-міністра Миколи Азарова розібратися з цим неподобством, що загрожує нормальній життєдіяльності міста. Тому-то тутешні «батьківщинці» прийшли (поки що) самі, аби зустрітися із начальницею казначейського управління Людмилою Підгурською. Хотіли від неї почути, що вона на це скаже, та передати резолюцію з вимогою забезпечити таки здійснення платежів згідно з платіжними дорученнями.

Без особливих перешкод Гончаренко та її колега по фракції Микола Сопільняк, як представники гурту протесту, увійшли до кабінету начальниці і запропонували: або пікетувальники всі зайдуть до кабінету, або начальниця вийде до пікетувальників. Підгурська обрала останній варіант. Вже на вулиці, коли вона вийшла, депутат райради Олексій Більчич, ввічливо так попросив фінансистку розставити акценти, адже, за його словами, той же Азаров, коментуючи ситуацію з казначейськими непроплатами (за останні кілька місяців вона стала типовою для всієї країни), пояснив, що центральні органи влади до цього не причетні – це все саботаж чиновництва на місцях.

— Поясніть, бреше наш прем’єр чи таки має рацію? — не переставав домагатися правди Більчич.

Як державний службовець, дипломатично відповіла Підгурська, вона не має права коментувати слова очільника уряду і взагалі, давати будь-які оцінки ситуації, що склалася. Цим самим вона побічно підтвердила підозри Сопільняка, який заявив, що за три його каденції як депутата міської ради (а це 12 років), такого паралічу з державними проплатами ще не було. Так, згідно з офіційними даними, перед надавачами товарів та послуг у Світловодську наразі утворилася заборгованість за вже виконані роботу і надані послуги на суму 2,6 мільйона гривень (плюс 184 тисячі гривень – по району). Разом з тим, начальниця казначейства нагадала, що її управління – не банківська установа, а відтак воно не може бути відповідальним за збої у системі проплат. Адже функції казначейства, пояснила вона, полягають у прийнятті фінансових документів від клієнта плюс — подальша їхня перевірка на відповідність до бюджетного законодавства. І у разі відсутності зауважень – передача їх до банківської установи. А ось чому банк загальмував сталу проплатну систему, Підгурська коментувати не стала. Після чого вона прийняла до реєстрації резолюцію пікетувальників.

Вони ж, у свою чергу, особливої удачі у своїй акції не вбачають – становище на краще змін поки що не зазнало. Борги накопичуються.

Віталій Асауленко, спеціально для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар