Студенту КНТУ простіше поїхати у Францію, ніж у Знам’янку

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Одним із найбільших вишів нашої області є Кіровоградський національний технічний університет. Цікаво, що у цьому навчальному закладі можна отримати не лише вищу освіту, а й постажуватися за кордоном. Перша електронна газета вирішила розпитати більше про цей заклад у керівника центру довузівської підготовки кандидата технічних наук, професора Миколи Петренка.  

– Розкажіть будь-ласка, на який факультет у КНТУ найбільша конкуренція серед абітурієнтів?
– Випускники коледжів та технікумів для продовження навчання обирають галузі будівництва, машинобудування та промислового виробництва, комп’ютерну інженерію, електротехніку, агрономію, екологію, менеджмент. Випускники шкіл зазвичай віддають перевагу економічним напрямам, документознавству та інформаційній діяльності. А от у магістратурі, крім названих вище спеціальностей, – це адміністративний менеджмент та управління фінансово-економічною безпекою.
Зараз змінився попит на окремі спеціальності. Раніше у місті було декілька великих заводів. І, відповідно, їм було потрібно багато інженерів. Натомість, на сьогодні «у моді» фінансисти, бухгалтери, менеджери, відповідно, у нас на цих спеціальностях великий конкурс.

– Як розподілені державні місця між факультетами?
– Звичайно, державні місця для навчання студентів надає Міністерство освіти і науки України, але там дослухаються до наших пропозицій. Ми проводимо моніторинг кіровоградських підприємств, дізнаємося які їм потрібні фахівці протягом наступних років і орієнтуємося на ці дані.

Джербюджетні місця між вишами розподіляються за тендерами. При цьому враховується рейтинг навчального закладу. До речі, цього року КНТУ посів найвище серед ВНЗ області 54-е місце згідно рейтингу «Топ-200 Україна». 90% студентів, які навчалися у попередні роки на державній формі і отримали диплом бакалавра, будуть здобувати рівень спеціаліста і магістра за рахунок держави.

– Чи передбачена окрема програма для студентів із Криму?
– При здачі ЗНО абітурієнтам із Криму та Сходу України гуртожитки надаються безкоштовно. У КНТУ уже навчаються кримські студенти, які ще навесні перевелися з півострова.

– Чи зросла вартість навчання у зв’язку з тим, що долар піднявся в ціні?
– Ні, не зросла. Більше того, у нас найнижчі ціни на навчання у центральній Україні.

– Який факультет Ви вважаєте найпотужнішим у КНТУ?
– Я не можу виділити жоден факультет, адже кожен має свої особливості та виділяється серед інших.

– А ким із випускників пишається університет?
– У нас є багато випускників, якими ми пишаємося. В університеті на другому поверсі є цілий «іконостас» успішних наших студентів (посміхається). Серед них – відомі політики, підприємці не лише Кіровоградщини. Вважайте, вся промисловість області – це наші випускники. Нещодавно хорошим подарунком саме від наших випускників стала площа перед університетом. Звісно, це й підтвердження великого ентузіазму нашого ректора.

– Відомо, що КНТУ славиться спортивними досягненнями своїх студентів. Згадаймо рекорд України, який встановив Ігор Тюленєв. Ви знаєте секрет, як мотивувати студентів до звершень?
– Нам таланить зі студентами. Вони приходять до нас уже з бажанням займатися тим чи іншим видом спорту. Свого часу Кіровоградщина стала «піонером» розвитку велосипедного спорту та бейсболу.

– Чула, університет надає можливість проходити практику за кордоном. І як відбувається процедура працевлаштування не в Україні?
– У нас дуже добре налагоджений зв’язок із кількома закордонними закладами. Наші студенти можуть продовжити своє навчання у США, Франції, Німеччині. Для цього студент поглиблено вивчає мову на курсах в КНТУ, проходить екзамен та співбесіду і… може їхати в омріяну країну. Більше того, у Франції є можливість навчатися у магістратурі за державні кошти. Звичайно, для поїздки за кордон відбираються найкращі студенти. Кілька років назад приїхала ціла делегація із Франції. Вони були захоплені нашою інтелігентною, розумною та вихованою молодь. І, до слова, французькі фермери не могли повірити, що такий чорнозем, як у нас, взагалі існує у світі. Зараз нашим підопічним простіше поїхати у Францію, чим у Знам’янку (посміхається).

За статистикою, 93% випускників КНТУ із державної форми навчання працевлаштовані. Зараз велика проблема зі спеціалістами-машинобудівниками, адже у цій галузі зарплатня невисока і не так багато заводів. Відповідно, молодь, закінчивши цю спеціальність, не завжди працює за фахом. Але, на жаль, така ситуація по всій Україні. А от «Кіровоградобленерго» ми повністю забезпечуємо кадрами, ще й у сусідніх областях працюють наші випускники. Також працевлаштовуються будівельники, агрономи, програмісти, системотехніки, фахівці в галузі механізації сільського господарства.

– КНТУ має кілька гуртожитків. Чи не бракує місць для всіх охочих жити в них і як відбувається процес поселення?
– Університет має п’ять гуртожитків, але повністю кімнати не завантажені. Гуртожитки закріплені за факультетами і поселення відбувається елементарно: до наказу про вступ, додається список студентів, які будуть проживати у гуртожитку. У нас немає жодних проблем із поселенням. У гуртожитках є інтернет, створено гарні побутові умови. Працює санаторій-профілакторій, де наші студенти за символічну плату отримують комплекс лікувально-реабілітаційних послуг.

– Спасибі Вам за цікаву розповідь! Бажаємо КНТУ побільше розумних і активних студентів.

Віра Кнут, Перша електронна газета.

Фото Євгена Мазуркевича та Олександра Виноградова.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар