Свиноферма підприємства «Ліга» – лідер в галузі свинарства

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У радянські часи на території України вирощували 23-24 мільйона свиней, сьогодні – лише 8,3 мільйона. За підрахунками експертів, дефіцит свинини складає 450-520 тис. тонн в рік. Саме з Кіровоградщини може розпочатися відродження галузі свинарства. 

Днями у Компаніївському районіна базі свинокомплексу підприємства «Ліга» відкриється єдиний на Україні селекційно-генетичний центр.

Результати роботи  свинокомплексу високо оцінили експерти    на VI Міжнародному конгресі з питань прибуткового свинарства свинокомплекс отримав відзнаку «Лідер галузі».

З чого все починалося?

Група Креатив, маючи сировинну базу, вирішила вкласти інвестиції у тваринництво. Будівництво свинокомплексу європейського типу  розпочалося першого вересня 2010 року недалеко від Компаніївки. Було закуплено одне з найкращих обладнань французької фірми «І-ТЕК». Першого лютого 2011 року на свинофермі оселилися тварини чистокровних французьких селекцій – «Велика біла», «Ландрас», «Петрен» та інші класичні породи для промислового вирощування . Саме вони дають максимальні прирости та якісне м’ясо. На підприємстві є власна книга рекордів – свиноматка породи «Петрен» привела 28 поросят! У середньому – народжується 13,5.

Свинки люблять тишу та спокій

Особливість такого біологічного підприємства полягає в тому, що тут контактують два біологічних об’єкти – людина і тварина, які піддаються різним впливам та ризикам. Якщо у когось із працівників поганий настрій, то це передається тваринам. Будь-який стрес знижує результативність показників роботи. Якщо налякали поросят, то у них стрес,  як наслідок вони не правильно харчуються  і можуть недоотримати вагу. Тому тут важливе значення надають взаємовідносинам між працівниками в колективі, та ставленням працівників до тварин. Сьогодні на підприємстві працює 118 людей, 35 – безпосередньо з тваринами. Усі вони перед тим, як зайняти ту чи іншу посаду пройшли курс молодого бійця на передовій – працювали операторами по догляду за тваринами. Саме тут найкраще проявляється людина.

Соціальні гарантії

80 відсотків працівників свиноферми – жителі Компаніївки. Тут створили усі умови, для того їм працювалося продуктивно та комфортно. Усі працівники, без винятку, забезпечені безкоштовним харчуванням, мають соціальні гарантії – офіційну зарплату, соціальні виплати. Працівників довозять на підприємство та відвозять додому. Рівень заробітної  плати у кілька разів вищий від середньої по Компаніївці 2800-3000 грн.

DSC_1000Мовою цифр

За 2013 рік свиноферма реалізувала 62 тисячі 383 свиней (при нормі – 60 тисяч голів), виростили 75 тисяч 265 поросят. Потужність підприємства розраховане на 2770 свиноматок, середньорічне поголів’я склало 2550 свиноматок.

Генетичний центр

Для підприємства важливе значення відіграватиме селекційно-генетичний центр. Тут думають про майбутнє, про продуктивні породи, які підтримуватимуть виробництво свиней на високому рівні. Днями в генетичний центр завезуть першу партію тварин. З них виростять найкращі породи для поповнення стада свиноферми. Окрім цього, генетичний центр готовий до співпраці зі свинофермами з усієї України. Для працівників підприємства «Ліга»  центр важливий об’єкт, завдяки якому, без перебільшення, розпочнеться відродження галузі свинарства на Україні.

Оксана Якунінадля Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар