Долинський НПЗ: донецький слід і кіпрське коріння

Новина про те, що «Правий сектор» захопив нафтопереробне підприємство в Долинській, обійшла усю країну. Кореспонденти «Першої електронної», які практично увесь час перебували в епіцентрі подій змогли наслухатися і оцінити версії і правоохоронців і, безпосередньо, «Правого сектору». У цій публікації ми вирішили дослідити «корені», з яких виросло підприємство, що на думку «ПС», фінансує сепаратистів на Сході.

В офіційній позиції членів «Правого сектору», яку озвучив їхній керівник на Дніпропетровщині Андрій Денисенко, сказано: «Вказаний завод належить забіглому до Москви регіоналу Руслану Циплакову, брат якого, Сергій, є одним з лідерів уряду ДНР». Як випливає з наявної в редакції копії ухвали Ленінського районного суду м. Кіровограда, нафтопереробний завод, розташований в селі Широка Балка Долинського району Кіровоградської області, числиться за ТОВ «Нафтопереробка-2013».

Кіпр інвестує в Долинську?

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновником ТОВ «Нафтопереробка-2013» зі статутним капіталом в 5 тисяч гривень є кіпрська компанія «Тсирамо Лімітед» (TSIRAMO LIMITED), зареєстрована в Нікосії за адресою: Адріас 22, Заполін корт, офіс 11.

ТОВ «Нафтопереробка-2013» з кіпрськими коренями має донецьку прописку – зареєстроване воно в місті Донецьк по вулиці Аксакова, 21. За цією самою адресою у відритих джерелах можна знайти іще низку компаній – переважно, будівельних та квіткових магазинів. Керівником «Нафтопереробки-2013» згідно зі статутом в ЄДР значиться Сергій Линович Павленко. Людина з точно таким ім’ям, згідно з даними з відкритих джерел, є ще й керівником ТОВ «Дослідний завод мастильних матеріалів «Масма» та ТОВ «Промислово-комерційне підприємство «Енергія»» (обидва зареєстровані в Києві). На цьому «донецько-кіпрський» слід обривається.

«Постраждалий» із Донецька та його зв’язки

На жаль, нам не вдалося вийти на кінцевих власників «Тсирамо Лімітед», проте набагато більше про реальних власників Долинського НПЗ може сказати уже згадувана ухвала Ленінського райсуду. Відповідно до цього документа, постраждалим визнано такого собі жителя Донеччини О.П. Керстинюка, 1 мільйон 460 тисяч гривень якого і збиралися члени «Правого сектору» забрати, як вони заявили, «на потреби наших бійців на Сході». Нагадаємо, згідно з офіційними даними, підприємство в Долинській було економічно неактивним, тобто де-юре не вело жодної господарської діяльності і платило мізерні податки до бюджету. Якщо взяти версію прокуратури, то пан КерстИнюк з Донецька зберігав у сейфі Долинського підприємства власні півтора мільйона гривень.

То хто ж цей загадковий мільйонер і чому, власне, «Правий сектор» вважає, що завод належить сепаратистам Циплаковим? Саме визнання постраждалим громадянина Керстинюка О.П. виводить нас на братів Циплакових.

Людина з точно таким же ім’ям значиться директором цілого ряду підприємств на Донбасі. Зокрема, згідно з інформацією порталу http://b2btoday.com.ua/ , Олександр Петрович Керстенюк значиться директором ТОВ «Інтерферромет», а низка інших бізнесових порталів України та Росії записують цього чоловіка у керівники таких установ як ТОВ «Транс-Трейд», ТОВ «Юніоіл», ТОВ «Брокерське агентство «Скіф лтд» і ЗАТ «Донбасінвестгроуп».

ТОВ «Транс-Трейд» в неофіційних колах називають дуже близьким до Руслана Циплакова. Це ТОВ у 2012 році усього лише за один мільйон гривень умудрилося купити металургійні відвали балок Розбери і Тернова у ДП «Східний ГЗК», розробка яких може принести її власнику десятки мільйонів доларів.

Але більше цікавить журналістів «Донбасінвестгроуп». За інформацією кількох видань, у 2007 році Антимонопольний комітет дозволив сконцентрувати більше половини акцій ЗАТ «Донбасінвестгроуп» в руках Руслана Циплакова. Як результат, відповідно до офіційного повідомлення компанії від 29.09.2008 року, голові наглядової ради «Донбасінвестгроуп» Руслану Циплакову належить 98,9478% акцій, члену наглядової ради Сергію Циплакову – 0,002%, а ще одному члену наглядової ради (раніше – директору) Олександру Керстинюку – всього 0,0002%.

Зараз такої компанії як «Донбасінвестгроуп» уже не існує – її реорганізовано в ПрАТ «Метал Юніон». На даний момент «Метал Юніон» – велика промислово-фінансова група, у сфері інтересів якої металургія, гірничодобувне виробництво, банки, страхування та охорона. В групу також у різний час входили ПАТ КБ «Південкомбанк», страхове товариство з додатковою відповідальністю «Гарантія», промисловий комплекс «Жовті води», компанії з розвідки і видобутку корисних копалин у Нігерії та Намібії. За інформацією порталу sprotiv.org, група також володіє акціями прокатного заводу з випуску арматури і катанки Zuma Steel West Africa Limited (Нігерія).

Як свідчать дані компанії, у 2011 році у власності Р. Циплакова знаходилося 99,2985% ПрАТ. Статутний капітал ПрАТ «Метал Юніон» – 75 млн грн. Як помітили журналісти «Спротиву», в 2012 році ПрАТ «Метал Юніон» отримало чистий прибуток у розмірі всього 10 тис. грн., що стало безсумнівним успіхом на фоні року 2011-го, у якому «Метал Юніон» зазнав збитків на 2 мільйони 47 тисяч гривень. Тим не менше, зазнаючи збитків, компанія все розширялася і розширялася. Як стверджує ряд журналістів-розслідувачів, така «бухгалтерія» свідчить про те, що промислова група працює «не зовсім по-чесному».

Але повернемось до наших баранів. А точніше – до епізоду з Долинським нафтопереробним заводом. З наявної у нас ухвали суду випливає, що охороною підпільного НПЗ займалася така собі охоронна фірма «Скат». ТОВ зі схожою назвою журналісти порталу «Аргумент.юа» називають охоронним підприємством Руслана Циплакова: саме ТОВ «Скат-СПБ» забезпечувало, як стверджує видання, зміну керівництва (а, якщо точніше, рейдерське захоплення) скандально відомого ПАТ «Нафтогазвидобування», попередній власник якого, імовірно, був убитий. Новим головою правління «Нафтогазвидобування» тоді став Яків Проскурня, дружина якого є членом правління «Метал Юніон».

Циплакови і Кіровоградщина

Як виявилося, крім такого-сякого нафтопереробного заводу поблизу Долинської, у бізнес-інтереси імовірних сепаратистів Циплакових Кіровоградщина входила (сподіваємося, у зв’язку з останніми подіями, можна писати в минулому часі) й іншими «звабливими» зазіханнями.
Як стверджує портал «Укррудпром» (який, до речі, за свої публікації про Циплакова поплатився падінням сайту), в колі інтересів Руслана Циплакова – Капітанівське родовище хромових руд, на яке екс-«Донбассінвестгроуп» активно претендувало, але наткнулося на опір: 31 грудня 2004 київською компанією «Феррекспо», яке належить до групи «Фінанси та кредит», було отримано дозвіл на використання цього родовища.

Сергій ОНИЩУК для Першої електронної

Довідка. Руслан Петрович Циплаков – Голова Наглядової Ради Приватного акціонерного товариства «Метал Юніон», член президії Автомобільної Федерації України, засновник першого на Україні національного автоспортивного проекту Team Ukraine racing with Ferrari, Майстер спорту. Близький друг і партнер сина екс-президента України Віктора Януковича.
За інформацією сайту GORDONUA.COM, Руслан Циплаков фінансував бойовиків ДНР, під час збройного конфлікту на Сході України. 25 червня 2014 «Правий сектор» захопив Долинський НПЗ, який за словами прес-служби організації спонсорував бойовиків ДНР. За повідомленням латвійських ЗМІ, брат Руслана Циплакова, Сергій є одним з лідерів сепаратистів ДНР. Сам Руслан Циплаков публічно заперечує цю інформацію. Українські ЗМІ повідомляють, що компанії, які належать Руслану Циплакову, стали вигравати державні тендери після того, як до влади прийшов Віктор Янукович.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар