Вступна кампанія в Кіровограді: КДПУ відчинив двері абітурієнтам (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Не за горами початок вступної кампанії. Абітурієнти моніторять мережу Інтернет у пошуках якомога повнішої інформації про обрані виші.

Тому Перша електронна започаткувала ряд інтерв’ю з представниками провідних вузів Кіровограда, у яких розпитала про перебіг вступної кампанії, особливості навчання в університетах та проживання в гуртожитках.

Про КДПУ ім. В. Винниченка кореспонденту Першої електронної розповів відповідальний секретар приймальної комісії доктор філологічних наук, професор Михида Сергій Павлович.

Безымянный

– Сергію Павловичу, чим цьогорічна вступна кампанія в КДПУ від попередніх років?
– Вступна кампанія університету почалася задовго до початку подачі документів. Цього року ми співпрацюємо зі студентами-волонтерами, які будуть зустрічати абітурієнтів. Створено спеціальні волонтерські групи, які допомагатимуть абітурієнтам упорядкувати документи, написати заяву, допоможуть зорієнтуватися в просторі корпусами й кабінетами.

– Чи зросла вартість навчання у зв’язку зі зростанням курсу долара?
– Вартість навчання в КДПУ не прив’язана до іноземної валюти. Ціна дещо зросла, але виключно з урахуванням індексу інфляції, і нині становить на 30-40 гривень більше, ніж минулого року.

– Яким чином розділилися державні місця між факультетами?
– Поки що говорити про державне замовлення зарано. Кількість «державних» місць, тобто місць, які фінансуються з державного бюджету визначається після рішення конкурсної комісії МОН України. Ці цифри формуються на основі потреб області у фахівцях відповідної галузі.

– На який факультет зазвичай найбільший конкурс?
– Найбільший попит у попередні роки спостерігався на усі напрями факультетів іноземних мов, історії та права, психології та педагогіки. Статистика може бути лише відносною, оскільки студенти можуть подавати документи у п’ять ВУЗів одночасно. Наприклад, минулого року ми отримали 4500 заяв на 600 державних місць, тоді віртуальна позначка конкуренції була приблизно 5-6 осіб на місце. Під час зарахування залишилося 2-3 абітурієнта на місце.

– Який факультет Ви вважаєте найпотужнішим?
– З точки зору науково-педагогічного потенціалу, який визначає рівень підготовки фахівців, у нас немає факультетів-аутсайдерів. Тобто немає факультетів, які за рівнем професорсько-педагогічного складу був слабшим за інші. Ми забезпечені професіоналами найвищого рівня. У цілому із 390 викладачів навчальний процес забезпечують 40 докторів наук, професорів, 287 – кандидатів наук, доцентів, що є одним із найвищих рівнів по Україні.

– Протягом останніх років викладацький склад університету втратив певну кількість науковців. Чи вплине це на акредитацію КДПУ у майбутньому?
– За останні роки кількість науковців у КДПУ тільки збільшилася. Відбувається лише так звана «міграція»: хтось змінює місце проживання, хтось виходить на пенсію, але на їхнє місце приходять нові науковці.

– Цього року в КДПУ передбачено якісь пільги для абітурієнтів із Криму?
– Це питання вирішується на рівні Міністерства освіти. В правилах прийому до КДПУ передбачено зміни термінів прийому документів.

– А якими пільгами можуть скористатися переможці олімпіад, учні ліцею, Малої академії наук?
– Пільгові категорії визначаються правилами прийому, якими передбачено нарахування додаткових балів під час вступу для переможців ІІІ етапу конкурсів МАН та ІV етапу Всеукраїнських предметних олімпіад. Учні Педагогічного ліцею мають перевагу перед іншими абітурієнтами лише у тому, що вони знають університет, орієнтуються у напрямках підготовки, які вивчали поглиблено, а найголовніше – у високому рівні підготовки, який дозволяє здати ЗНО на високі бали й з успіхом пройти за конкурсом.

– Як Ви ставитесь до зміни «цінності» атестату?
– Зменшення цінності атестату, на мою думку, певною мірою зменшує мотивацію учня школи здобувати атестат високого рівня. Адже бал за атестат суттєво не вплине на загальний рейтинг під час зарахування до ВНЗ.

– Університет займається пошуками місць для студентської практики?
– Ми опікуємося студентам при направленні їх на практику. Щодо педагогічних професій: університет співпрацює з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації, районними управліннями освіти і, відповідно, зі школами. Навчальний відділ розробляє стратегію і має зв’язки зі школами, які можуть забезпечити проходження практики. Непедагогічними професіями опікуються випускові кафедри, які мають контакти у необхідних структурах, організаціях, установах.

– Така ж система запроваджена і для працевлаштування студентів?
– Ні, цим офіційно займається відділ працевлаштування, який активно співпрацює з центрами зайнятості та безпосередньо з роботодавцями. Також ми співпрацюємо з департаментами освіти і науки не лише Кіровоградщини, а й сусідніх регіонів. Зокрема, наші випускники їдуть у Миколаївську, Дніпропетровську, Полтавську, Черкаську області. В минулі року наші випускники працевлаштовувалися в АР Крим.

– Чи ведеться статистика студентів, які знайшли роботу за професією?
– Скажу більше: цього року із 613 випускників за освітньо-кваліфіційними рівнями «спеціаліст» і «магістр» направлення на роботу отримали 613 випускників, тобто, 100%.

– Поговорімо про буденне. Чи в кожному корпусі студенту є де перекусити між парами?
– У дво- та семиповерховому – є їдальні. В інших корпусах розташовані переносні точки швидкого харчування. Навіть на факультеті фізичного виховання, який територіально відірваний від центральних корпусів, студенти з нового навчального року будуть повноцінно забезпечені гарячою їжею.

Чи проводяться перевірки студентських їдалень?
– Звичайно. В першу чергу цим займається санепідемстанція. Профспілкові, студентські організації, викладачі, ректорат тримають руку на пульсі цієї проблеми. Нарікань на харчування ніколи не було. До того ж до нас в їдальню приходять також працівники сусідніх організацій на обід, що лише підтверджує якість харчування.

– Університет має кілька гуртожитків. Який з них Ви вважаєте найкращим?
– Уже років 5 поспіль гуртожиток №1 (просп. Комуністичний, 19) займає перші місця в огляді-конкурсі на кращий гуртожиток не тільки на університетському , а й на загальноміському рівні. Цей гуртожиток має інакший формат порівняно з іншими гуртожитками КДПУ – він коридорного типу. Останні кілька років за рахунок загального та спеціального фондів, спонсорської допомоги гуртожитки удосконалюються: поставлені бойлери для забезпечення студентів гарячою водою, облаштовані холи, забезпечені зручності санітарних кімнат, поліпшено умови на кухні.

– Які документи потрібні для поселення? 
–Заява, медична довідка, довідка із санепідемстанції, квитанція про оплату.

– Розселення відбувається виключно за факультетами чи студент може бути поселений у будь-який корпус?
– Ми прихильники компактного проживання студентів з одного факультету. Зручність такого проживання полягає в продуктивнішій підготовці до навчання. Проте, зрозуміла річ, прив’язувати студента до певного місця проживання не коректно, тож, якщо є родинні зв’язки чи студенти потоваришували між собою, то ми йдемо їм назустріч.

Спасибі Вам за інформативну розповідь. бажаємо активної вступної кампанії.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар