Охорона VS покупці: чи мають право перевіряти ваші речі в магазинах

У Кропивницькому в магазинах мережі “Economclass” щоденно порушують права громадян – охоронці вимагають в усіх відвідувачів показувати на виході вміст сумок, хоча не мають права цього робити. У законодавстві існують ґрунтовні підстави для таких дій. Більш того, охоронці не мають права оглядати ваші речі – це можуть робити лише поліцейські.

До редакції Першої електронної газети звернулася кропивничанка Олена, яку протягом години утримував охоронець магазину “Economclass”, що на вул. Острівській. Жінку обурило те, що її безпідставно підозрювали у крадіжці і хотіли оглянути вміст її дамської сумки. Охоронець заблокував їй вихід із приміщення торгової точки. Окрім того, адміністрація магазину викликала поліцію, яка, замість того, щоб захистити права жінки, сприяла охоронцю в їх порушенні.

7b53bee337e40841f6fad03c799b0982.jpg
Охоронець, який не випускав пані Олену з магазину

“При вході у магазин я здала господарську сумку до їхнього схову, а з дамською (через плече) пройшлася по залу. Відвідувачів було мало, бо о 18:00 магазин закривався. На виході я придбала еко-сумку, яку разом із чеком пред’явила охоронцю. Але він почав вимагати розкрити мою дамську сумочку для огляду. Я спитала, чи підозрює він мене у крадіжці? Він відповів, що ні, але у них такі правила: не випускати покупців, поки не перевірять особисті речі. Звичайно, подібна поведінка охоронця мене обурила, я пояснила йому, що це порушення моїх прав, як покупця, згідно ст. 29 Конституції України, Закону про захист прав споживачів і Цивільного кодексу України, на що він відповів, що виконує наказ директора.

Оскільки я відмовилася пред’явити сумочку для огляду, адміністратор викликала поліцію, не маючи для цього ніяких підстав – я не чинила опір, не намагалася прорватися, або втекти. Через півгодини приїхав наряд поліції у складі 4 осіб. Я їм пояснила, що в цьому магазині порушуються права покупців, їх честь і гідність, на що вони сказали, що, “чи варто заради цього було їхати через усе місто?”…

Вони запропонували показати вміст моєї сумочки і розійтися “полюбовно”. Нічого не виявивши, мене випустили з магазину, навіть не вибачившись, і забравши у мене майже годину часу і купу нервів”, – розповіла пані Олена.

Жінка обурена такою поведінкою охоронця та поліцейських. На її думку, адміністрація магазину порушує права громадян, встановивши правило, що кожен відвідувач повинен показати вміст своєї сумки, а охорона фізично здійснює ці порушення. А найбільше пані Олену здивувала поведінка поліцейських, які витратили свій час та бюджетні кошти на приїзд двох екіпажів на хибний виклик. І, замість того, щоб захистити жінку, сприяли протизаконним діям адміністрації та охорони магазину.

У патрульній поліції області натомість заявили, що правоохоронці лише виконували свої обов’язки.

“Патрульні отримали виклик про те, що в магазині одягу на вул. Острівській відбувається конфлікт між адміністрацією закладу та покупцем.

На місці події жінка-покупець скаржилася на працівників магазину через те, що вони вимагали показати вміст її сумочки після відвідування закладу. Зі свого боку, адміністратор та охоронець повідомили, що лише виконують внутрішні правила магазину, про які повідомляють усіх покупців заздалегідь.

Із метою мирного врегулювання конфліктної ситуації патрульні поліцейські запропонували жінці добровільно показати охоронцю вміст своєї сумочки. На що вона погодилася. Від написання заяв та надання письмових пояснень сторони відмовилися. На місці події конфлікт був повністю вичерпаний”, – стверджують в патрульній поліції.

У відомстві зазначили, що, якщо жінка хотіла притягнути адміністрацію до відповідальності, то мала написати відповідну заяву.

За роз’ясненням щодо цієї ситуації Перша електронна газета звернулась до управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. За словами начальниці управління Віри Сухопарової, охорона магазину не має права проводити обшук речей покупця. Огляд людини та її особистих речей можуть здійснювати тільки співробітники правоохоронних органів відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України і Закону “Про Національну поліцію”. Окрім того, щоб оголосити відвідувачу вимогу показати вміст його речей, мають бути конкретні, визначені законом, підстави:

“Як діяти, якщо у покупця в магазині вимагають надати речі для огляду? Варто розуміти, що в такій ситуації виникає конфлікт. Якщо до Вас підійде власник закладу з такою вимогою, попросіть його пред’явити паспорт та документи, що є підставою для обшуку. Частіше підходять охоронці або продавці, які не мають повноважень для проведення огляду речей. У випадку, коли охоронець намагається забрати Ваші речі або застосовує фізичну силу, викликайте поліцію, адже ніхто не має права торкатися громадянина України.

Якщо в охоронців виникають сумніви чи підозри щодо особи, то вони мають змогу слідкувати за товаром у торговельній залі та діями покупця за допомогою камер спостереження.

Викликати поліцію охоронець має право за умови, якщо:

  1. На виході з супермаркету спрацювала противикрадальна рамка;
  2. Камери стеження зафіксували, що Ви щось викрали;
  3. Покупці помітили крадія і повідомили про це охоронця.

Вимагаючи провести обшук речей покупця без його згоди та без залучення поліції охоронець порушує закон. Відповідно до статті 29 Конституції України та статті 289 Цивільного кодексу України, кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. Якщо Ви проти проведення огляду, але охоронець Вам погрожує чи не випускає з магазину, – викликайте поліцію.

Варто також зважати на те, що наглядач в магазині може виявитися зовсім не охоронцем. Не завжди людей з раціями, яких ми бачимо в магазинах, можна назвати охороною. Вони по відношенню покупця не мають права вчиняти ніяких дій, так як і носити зброю чи інші спецзасоби.

Охоронець – це штатний працівник установи, який у своїй роботі керується посадовою інструкцією. Якщо охоронець порушив вимоги посадової інструкції, порядок проведення огляду речей тощо, покупець має право звернутися зі скаргою на його дії до адміністрації закладу”.

31a2f946e1a2dbe7f9a8ffc766563436.png

Адміністрація та охоронець магазину “Economclass” у розмові з журналістом посилалися на якісь внутрішні правила. На зауваження, що внутрішні правила не мають вищої сили, ніж закон, вони розводили руками і кивали на своє керівництво.

“Це пряма вказівка начальника. Я попереджаю кожного при вході у магазин, що речі треба покласти до камери, або показувати сумки при виході. Якщо на моє прохання не хочуть показувати сумку, я повинен затримувати особу.

Я лише виконую свою роботу”, – розповів охоронець.

А от керуюча магазином “Economclass” впевнена, що такі конфлікти виникають, бо люди не читають внутрішні правила магазину. Те, що адміністрація та охорона порушує діючі закони України та права громадян, її не хвилювало. “Є внутрішні правила, і ми зобов’язані їх виконувати”, – резюмувала керуюча.

Під час бесіди з керуючою охоронець продовжував перевіряти сумки відвідувачів. Вони слухняно сприяли порушенню своїх же прав – безпідставно давали оглянути особисті речі особі, яка не має на це права.

Отож, якщо ви законослухняний громадянин і вам не подобається, що охоронці змушують показати особисті речі, запам’ятайте: ви маєте повне право не показувати вміст своєї сумки, якщо для цього немає підстав про які йдеться у статті.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар