Знай свою громаду: у Кропивницькому відбувся другий семінар DOBRE

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Які інструменти варто використовувати для розвитку своєї громади обговорили представники трьох ОТГ Кіровоградщини та експерти, які приїхали у Кропивницькому на запрошення Програми DOBRE USAID.

Інформує Перша електронна газета.

Перший із серії заходів, спрямованих на підтримку громад-партнерів Кіровоградщини у підготовці проектів з місцевого економічного розвитку, у Кропивницькому відбувся 14 грудня – DOBRE BOOST «Нові можливості економічного розвитку для об’єднаних територіальних громад». Сьогодні, 14 травня, на другу зустріч представники Маловисківської, Бобринецької та Новоукраїнської громад приїхали на практичний семінар “Знай свою громаду”. Обидві події організував Одеський національний економічний університет спільно з Подільською агенцією регіонального розвитку в рамках програми США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

DSC_0287

Як обирати вектор розвитку громади і яким чином досягати поставлених цілей – саме такий кейс отримають учасники курсу інформаційних подій DOBRE. Місцевий економічний розвиток передбачає пошук особливого ресурсу громади, який треба навчитися ефективно використовувати. Зокрема, на цьому акцентувалася увага сьогоднішнього практичного семінару. Серед ресурсів можуть бути люди, землі, навчальні центри тощо. Можливо, це буде те, що заохотить нових інвесторів або ж допоможе підтримувати діючий бізнес.

Експерт з місцевого економічного розвитку програми DOBRE Віталій Юрків каже, що головне – створити у громаді сприятливий для бізнесу клімат. Зокрема, йдеться про організацію інформаційних платформ:

“Серед тих речей, яким займається місцевий економічний розвиток – створення можливості зареєструвати бізнес, отримати пораду. У кожній громаді повинне бути місце, куди людина (хто займається сьогодні або починає підприємництво) зможе завернутися по консультацію. Тобто економічний розвиток створює сприятливе середовище для бізнесу, яке потім у свою чергу стимулює економічне зростання. Це і збільшення заробітку громади, і підвищення зарплат, нові робочі місця, багатогалузева економіка, більше податків тощо. І це все робиться для того, щоб покращити життя в громаді”.

DSC_0293

Віталій Юрків говорить, що місцевий економічний розвиток базується на чотирьох ключових елементах: допомога існуючому бізнесу, стимулювання розвитку підприємництва, залучення інвестицій, посилення трудового ресурсу. В останньому пункті мова йде про освітню базу – наприклад, співпраця з навчальними закладами, аби була можливість за декілька місяців підготувати людину до певної роботи. Тоді роботодавець отримає якісного фахівця, людина – робоче місце, а громада – свій податок.

Експерт, представник Global Communities/DOBRE Мік Мюллей зауважив, що, за його спостереженнями, громади акцентують увагу на залученні нових інвесторів, хоча для розвитку громади ресурсним є існуючий бізнес:

“Із чотирьох пунктів найбільший потенціал має існуючий бізнес, проте на нього найменше звертають увагу. Зазвичай громади хочуть залучати нових інвесторів і ігнорують той напрямок, де можна розвивати існуючий бізнес. У цьому і полягає проблема. Саме тому у DOBRE ми акцентуємо увагу на тому, що ці чотири пункти потрібні разом – для того, аби справді був ефективний економічний розвиток”.

Хоча практика показує, що місцевий бізнес готовий іти на співпрацю і витрачати час на розвиток усієї громади – додає Віталій Юрків.

DSC_0309

Згодом представники громад будуть прописувати економічний розвиток через призму економічного зростання і готувати документацію про проекти, які потрібні цим громадам. Вони зможуть обмінюватися досвідом із колегам з інших громад, отримати консультації фахівців, а також разом із експертами спланують ці проекти і підготують їх до втілення. Окрім того, у рамках програми вони зможуть отримувати фахову допомогу і підтримку у підготовці та реалізації проекту. Поміж тим, запланована ще одна подібна інформаційна зустріч.

Напрацьовані результати презентують під час другого Хабу інвесторів та громад, який започаткували у рамках програми США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

DSC_0232

DSC_0239

DSC_0243

DSC_0249

DSC_0251

DSC_0254

DSC_0255

DSC_0256

DSC_0265

DSC_0272

DSC_0284

DSC_0292

DSC_0295

DSC_0296

DSC_0298

DSC_0300

DSC_0305

DSC_0271

Поширити:

Залишити коментар:

коментар