Голова Олександрівської РДА розпочав війну проти освітян?

У четвер, 22 травня, у сесійній залі Олександрівської районної ради  відбулася нарада керівників району з педагогічними колективами  шкіл райцентру та представниками, здебільшого головами профспілкових комітетів, сільських навчальних закладів. Причиною її скликання  послужила постанова Кабінету Міністрів України  № 65, згідно якої в місцеві бюджети вносились зміни, в зв’язку зі скрутним фінансовим становищем в державі. Тобто, педагогічним працівникам дещо урізалися заробітні плати. Розглянути це питання і планувалося на нараді.

Такою була і її офіційна версія. Не офіційна – у районних кулуарах ходять чутки, що не так давно призначений голова районної державної адміністрації Сергій Шпирка має намір усунути з  посади завідуючого відділом освіти райдержадміністрації Федора Шаповала. І напевне він вирішив втілити свій план руками самих же вчителів. Мовляв, дивіться зменшуються вам зарплати через недопрацювання якраз завідуючого відділом освіти. Й такий натяк звучав на нараді. Та педагоги це не сприйняли.

Статтю про цю нараду у районну газету “Вперед” написала Оксана Шпирка – дружина голови районної державної адміністрації, яка не є ні штатнім, ні позаштатнім працівником редакції. Одержавши електронною поштою матеріал для опублікування, серед журналістів районки розгорівся гарячі суперечки. З цього приводу навіть довелося скликати редакційну колегію, на якій з семи присутніх троє були “за” публікацію статті, двоє – “за”, але з усуненнями тих речень, які стосуються негативних висловлювань на адресу вчителів та завідуючого відділом освіти, двоє – категорично були проти публікації матеріалу. Але в ході дискусії більшістю було вирішено – стаття повинна з’явитися у “Вперед”.

Це й трапилося. Стаття під назвою “Освітянські проблеми “рулять” 31 травня була надрукована на другій сторінці районки. Вона  й викликала великий резонанс серед не лише педагогів, а й громадськості району. У редакцію «Вперед» почали надходити листи. Перші з них – від начальника відділу освіти райдержадміністрації Федора Шаповала та вчительки німецької мови Олександрівського НВК №2 Людмили Тищенко – під рубрикою «Резонанс у продовження теми» журналісти планують опублікувати  7 червня. Автори викладають своє бачення подій наради та задають декілька запитань. Зокрема, хто дозволив автору статті  публічно, безпідставно на весь район принижувати честь і гідність вчителів, наголошуючи, що вчителі «мають нецивілізовану поведінку», «низьку культуру спілкування» і що вони «не виховані»? Чим саме, на думку автора, Федір Шаповал на нараді «агітував за розбрат і конфронтацію»? Та яке відношення має пані Оксано до зустрічі представників влади з педагогічною громадськістю, щоб потім дозволяти собі якісь судження на сторінках районки?

Та чи з’являться матеріали  з цими запитаннями  на сторінках газети, питання ще не відоме. Справа у тому, що кожен номер газети перед друком ретельно вичитує голова районної державної адміністрації. Таку цензуру районного видання Сергій Шпирка  запровадив з першого дня свого керівництва, тобто з 17 квітня цього року. До речі, за деякий час до цього, відразу після свого обрання спробу контролювати газету намагався  робити й голова районної ради Микола Марфула. Та після того, як про це у газеті «Україна-Центр» 11 березня цього року з’явилася стаття “Журналістські «правки» нового голови районної ради», він від цієї затії відмовився. Натомість ідею мати підлеглою «Вперед» активно перейнявся Сергій Шпирка. Тож саме він сьогодні-завтра й вирішуватиме, чи надати слово педагогам висловити свою думку у газеті, чи ні… Перша електронна слідкуватиме за подальшим ходом цього конфлікту.

Галина Шевченко, заступник головного  редактора РВО “Олександрівщина”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар