Чому Кіровоградський район досі без голови районної ради?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградський район чи не єдиний в області, в якому й досі не обрано голову районної ради. Відсутність підходящої кандидатури чи розкол у депутатських фракціях – це перші питання, які напрошуються у журналістів. Але, щоб не гадати на кавовій гущі, Перша електронна газета вирішила проаналізувати, хто із кандидатів зазнав фіаско і чому.

Двадцять восьма сесія Кіровоградської районної ради п’ятого скликання проводилася протягом трьох засідань з різною періодичністю – починаючи з лютого, завершуючи травнем. Наше джерело у райраді розповідає, що за історію створення району жодна з сесій ще не проводилася в три етапи і на жодній питання обрання голови районної ради так довго не обговорювалося.

Великі “ставки” було зроблено саме на перше засідання сесії, вірніше на кандидатур, які тоді висувалися. Депутат райради від ВО “Батьківщина” Валентина Короленко запропонувала на посаду голови депутата від фракції ПП “Єдиний центр” Людмилу Бартош. А тодішній голова районної Асоціації сільських голів Яків Миколаєць від імені колег просив за екс-голову райради Миколу Фомуляєва, який займав цю посаду з 2006 по 2010 роки. Та згідно процедури, сільські голови не могли висувати від свого колективу кандидатуру, тож депутатам залишалося лише прислухатись. І прислухалися: голова фракції Партії регіонів у районній раді і по сумісництву голова РДА Андрій Маліцький підтримав думку сільських голів і вніс кандидатуру Миколи Фомуляєва на посаду голови райради. Тільки результати таємного голосування не принесли бажану посаду жодному з кандидатів. Наскільки нам відомо зі слів джерела, після цього депутати планували зібратися через тиждень, але згодом перенесли засідання – кулуарно говорили, що не могли зійтися на єдиній кандидатурі.

Лише наприкінці березня депутати нарешті провели довгоочікуване друге засідання сесії. Серед запропонованих кандидатур – та ж сама Людмила Бартош та депутат від “Фронту змін” Олександр Гуйван. Рейтинг в обох після таємного голосування був низьким. Порівняно з попередньою сесією Бартош втратила підтримку: якщо раніше в неї було 28 голосів, то на другому засіданні набрала лише 15. Та ще менше поталанило Гуйвану, біля прізвища якого “галочку“ в бюлетені поставили всього-на-всього 7 осіб.

Між другим і третім засіданням пройшло більше півтора місяця. За цей час, здавалося б, можна було дійти консенсусу і визначитися з кандидатом. За тиждень до позачергових виборів Президента України, депутати Кіровоградської райради зібралися в сесійній залі з неабияким сподіванням обрати собі голову. З двох запропонованих кандидатур – позафракційного В’ячеслава Мазура та депутата від фракції “Фронт змін” Наталії Вітюк – згоду на своє обрання дав тільки перший. Проте йому не вистачило 4 голоси, щоб зайняти крісло голови.

Нинішній голова Кіровоградської РДА Віктор Дайдакулов у телефонній розмові запевнив Першу електронну газету, що голову районної ради точно буде обрано на наступній сесії (6 червня).

Із кулуарних розмов Першій електронній відомо, що голова райдержадміністрації робить “ставку” на депутата районної ради від фракції “Фронт змін” Наталію Вітюк, яка нині обіймає посаду начальника відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Кіровоградської РДА. На попередньому засіданні сесії вона відмовилася від того, щоб її кандидатуру виносили на розгляд депутатів райради. Та це, каже наше джерело, не єдина кандидатура, яка балотуватиметься на посаду голови райради.

Протягом всього цього часу апарат райради працюває у звичному режимі, хоча й без голови. Наразі тут керує заступник голови Кіровоградської районної ради Тамара Маліцька.

Олександра Савченко, Марія Корольова для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар