З українським прапором через усю Європу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Днями завершилась поїздка кіровоградки Ольги Кирилюк містами Європи. Викладач кафедри української мови КДПУ ім. В. Винниченка, як справжня патріотка своєї держави, подорожувала світом з прапором України. 

Своїми враженнями від поїздки Ольга Леонідівна поділилася з Першою електронною.

«Уперше я взяла прапор у свої європейські подорожі у 2012 році. Так, нас упізнавали, але впізнаваність ця була більше спортивною (якраз у той момент проходив турнір «Євро-2012»), тому інформація про Україну в іноземних туристів закінчувалася на прогнозованому «футбол, Шевченко, Кличко».

Нині ситуація змінилася: Кличка згадали тільки одного разу, частіше лунали слова підтримки.

«У кожному місті реакція мешканців (і таких туристів як я) на розкритий стяг різнилась: десь висловлювали підтримку нашій країні, а десь і були неприємно здивовані прагненням України долучитися до Євросоюзу», – розповіла кіровоградка.


Італія

Приємно, що наших людей в кожному куточку світу багато. Не встигаєш розгорнути прапор, як звідусіль лине «Слава Україні!». А в Римі українці, які там мешкають, навіть підбігли в надії, що починається флешмоб на захист України.
До слова, італійські душі виявилися найбільш спорідненими з українськими. Такі ж нестримні борці за свої права. Якось місцева влада Риму прийняла рішення зробити платними послуги на постачання (О, Боже!) води!

Справа в тому, що водогін в Римі побудований ще в античний період, і весь цей час мешканці ніколи за неї не платили. Обурившись таким рішенням чиновників, люди одразу ж побігли на площі й організували справжній Майдан: звели барикади, розібрали бруківку. Миритися з тим, що дві тисячі років вода була безкоштовна, а тут раптом така халепа, ніхто не збирався. Відбулися серйозні протистояння з поліцією на вулицях і площах. Після цього чиновники відмовилися від сумнівної ідеї поповнення бюджету, і нині вода в будинках жителів Риму залишається безкоштовною. А бюджет виграє за рахунок туристів.

Для прикладу, відвідати музей Ватикану з екскурсоводом коштує майже 700 грн. за одну людину. А дозвіл на в’їзд на паркову на окраїні Венеції для автобуса з туристами обійдеться майже 400 у.о. Плюс за те, щоб вас із цієї окраїни завезли через водний канал приготуйте ще 18 у.о. з людини.

Угорщина

Цікавою виявилася думка угорців. Вони не задоволені своїм вступом у Євросоюз. Говорять, що рівень життя населення суттєво знизився. Тому наш Євромайдан не розуміли і не розуміють досі. Їхня славнозвісна партія «Йоббік», яка підтримує політику Путіна в Україні, а нещодавно позитивно оцінила референдуми на Донбасі, має великий рівень довіри серед населення. Угорці, з якими ми розмовляли, зізналися, що також голосували за неї. Варто зазначити, що представники цієї партії офіційно назвали Україну «штучним утворенням», а також заявили про свої права на Закарпатську область».

Під час подорожі пані Ользі вдалося поспілкуватися з багатьма туристами з інших країн. «Це дало можливість дізнатися думку мешканців різних куточків світу про нашу державу», – зазначила кіровоградка.

Туристи зі США

Як розповіла Ольга, найбільш політично освіченими виявилися туристи зі США: «Люди, які ще півроку тому слабо уявляли, де та Україна, цього разу, впізнавши наш прапор, підходили зі словами підтримки, тиснули руки і дарували теплі дружні обійми.

Це нагадало історію 2008 року, коли американців налякали заголовки газет «Російські танки під Грузією!». Справа в тому, що англійською Грузія звучить, як Georgia, і точно таку саму назву має один із штатів США. У такий спосіб усі американці дізналися про існування країни Грузії. Прикро, що інформованість про незалежні держави відбувається у зв’язку з військовими конфліктами».

Шведи

Шведські туристи також активно висловлювали свою думку туристам з України. Їх реакція була подібною до жителів США, адже підтримка – є підтримка, вона не залежить від кордонів і національної належності. «Україна – гуд! Ми з вами!» – чула Ольга Кирилюк від шведів.

Венеція і росіяни

Подорож до Венеції запам’яталася кіровоградській мандрівниці зустріччю з росіянами: «Реакція на наш прапор туристів із Сочі: «О, украинцы!». Привітання, кілька реплік. І кардинальна зміна настрою, коли з моїх вуст прозвучала українська мова. «Так они с Западной Украины? Так это они против нас! Напали на нас! Крым всегда был наш, а вам его отдали по пьяни». Однак один молодий чоловік з Пітера врятував нашу віру в братній народ, і вислухавши аргументи, повірив, що в нас воює таки не Америка, і найголовніше, що Янукович не є легітимним. Людина справді була дуже здивована».

Наостанок Ольга Кирилюк додала: «І так мені захотілося помріяти: прокидаєшся зранку, вмикаєш телевізор, а там пряма трансляція з Гаазького трибуналу, на лаві підсудних – Путін, Яник і вся їхня «царська» рать.

Одним словом, навіть в інших країнах політика залишалася поруч з нами.Такий то час настав. Час, що єднає і зміцнює. З вірою в Україну!».

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар