Кіровоградець, за голову якого донецькі терористи дають 20 тисяч

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградець Дмитро Ткаченко, який вже майже 14 років живе і працює на теренах Донбасу, став вигнанцем і об’єктом полювання для сепаратистів – за його «голову» готові заплатити 20 тисяч. Чим так допік кіровоградський патріот донецьким терористам-«сепаратистам», Дмитро розказав Першій електронній

З чого починався Комітет патріотичних сил Донбасу

Дмитро Ткаченко став учасником боротьби з антидержавницькими проявами на Донбасі з перших годин: не просто спостерігав, як 1 березня штурмували Донецьку ОДА, а стояв в одній лінії разом з шахтарями проти тітушок; згодом брав участь в організації мітингів за єдину Україну, на які збиралося по 5, 7, 10 тисяч донеччан і кричали «Слава Україні!» (чого раніше на сході ніколи не було).

Переломним моментом у більш-менш мирному протистоянні стало 13 березня, коли під час мітингу одного з патріотично налаштованих громадських об’єднань проросійські провокатори вбили людину – донеччанина Дмитра Чернявського.

«Після того ми зрозуміли, що так далі тривати не може – просто лідерів ініціативних груп, які підійматимуть громадськість на боротьбу з явищем, яке самі організатори називають сепаратизмом (але в цивілізованому світі це зветься тероризмом і екстремізмом) – замало. Має бути організована єдина консолідуюча сила – організація, яка розроблятиме довготермінову стратегію боротьби», – розповів Ткаченко.

Так 15 березня в Донецьку було створено Комітет патріотичних сил Донбасу, в якому Дмитро став одним зі спікерів і очолив напрям допомоги українській армії в Донецькій області. Члени КПД одразу скоординували діяльність патріотичних сил регіону, зібрали десятки тисяч гривень на потреби армії, Національної гвардії, ополченців, започаткували найтиражнішу на Донеччині газету «Говорит Донецк» (150-230 тис. примірників), яка інформує людей про реальні події, закликає не піддаватися «зомбуванню» російськими ЗМІ.

Також Комітет взявся за соціологічні дослідження, щоб відслідковувати зміни в настроях громадськості і визначати рівень впливу на місцевих людей підісланих проросійських сепаратистів. За словами Д. Ткаченка, на кінець березня більше 70% мешканців Донецької області підтримували єдину Україну, унітарну державу. «А зараз, можу сказати, що соціологія вже трошки інша, бо людей місяцями день у день «зомбують» : працюють російські телеканали і радіо, працюють ідеологи-провокатори, у яких величезні фінансові можливості, – стверджує Дмитро. – Проте переважна більшість громадян, особливо свідомих і мислячих, підтримують єдину Україну, бо розуміють, що Донбас самотужки не протягне – це глибоко дотаційний регіон, який не виживе без підтримки України. Якщо хтось вигадуватиме якусь окрему республіку – це буде просто економічна катастрофа».

Остання мирна протестна акція в Донецьку відбулася 18 квітня. Тоді до «гарячої точки» навіть завітали два кандидати в Президенти України (Клименко і Ляшко). За кілька днів потому невелика група патріотів, не узгодивши свої плани з координаційним центром, влаштувала мирну ходу, яку вщент розбили терористи. Того дня ніхто з учасників ходи не загинув, але постраждала велика кількість людей.

20 тисяч за життя!

4 травня Дмитро Ткаченко забезпечує проведення референдуму в Донецькій і Луганській областях, ініціатором якого є Комітет патріотичних сил Донбасу.

Громадянам було запропоновано висловити свою думку по двох питаннях: 1) Чи підтримуєте Ви територіальну цілісність України? та 2) Чи виступаєте Ви за розширення повноважень місцевих громад, які виражаються в самостійній бюджетній та культурній політиці регіону?

Понад 70% населення підтримали цілісну Україну і майже 80% – за розширення прав територіальних громад, що по суті означає федералізацію.

«Слід підкреслити, що люди насправді не розуміють, що таке федералізація. Вони думають, що після цього будуть жити краще, не вникаючи у саму суть процесу федералізації і його реальні наслідки для територіальних громад», – пояснює наш співрозмовник.

Після референдуму Дмитро Ткаченко поїхав до Києва, аби презентувати результати опитування на УНІАН. «Того дня телефонують мої друзі з Донецька і кажуть: «Тобі не варто повертатися, бо твої фото (ксерокс паспорта) роздають на блок-постах сепаратистів». Я залишився на день – у мене був ефір на громадському телебаченні. Після того зателефонував ще один знайомий і повідомив: «За твою голову дають 20 тисяч». У соцмережах терористи поширили оголошення «Найти или уничтожить», де написали, що я один з організаторів правого сектора, керівник майданівської самооборони, учасник майданівських воєн і мене треба знищити», – розповів Дмитро.

Хто хоче здатися сепаратистам? або «За мир, порядок і єдність»

Не зважаючи на відкрите переслідування, Ткаченко не припинив громадської діяльності. Повертатися до Донецька було вкрай необачно і небезпечно. Натомість він поїхав у Дніпропетровськ, де свідомі й патріотично налаштовані громадяни під керівництвом голови облдержадміністрації Ігоря Коломойського реально взялися за підготовку до відкритого протистояння і захисту населення.

«Щоб не дати настроям псевдосепаратизму остаточно поглинути Донбас, ми вирішили об’єднати Донецьку й Дніпропетровську області, – пояснив Дмитро. – Це така собі альтернатива їхній ідеї створення республіки».
Перший із запланованих референдумів під назвою «За мир, порядок і єдність» відбувся цього тижня – 11 травня і охопив практично всю Луганщину і Донеччину (більше 2,8 млн. громадян), крім 7 адміністративно-територіальних одиниць, захоплених сепаратистами (Краматорськ, Словянськ, Горлівка…).

Як розповів Д. Ткаченко, який під час референдуму був членом ЦВК, люди голосували за приєднання до Дніпропетровської області, бо вбачають в цьому порятунок і захист. За його словами, в захоплених районах п’яні терористи вештаються будинками, розстрілюють машини з людьми (з дітьми!) на блок-постах, відбирають автівки й інше майно «іменем революції», залякують й вбивають мирне населення.

«Єдина емоція, яка зараз охопила більшість людей – це страх. Люди бояться діяти, щось робити, бо є приклади грабежів, убивств, катувань, викрадень. – пояснив Дмитро. – Але, з іншого боку, є супротив, потужний супротив. По вулицях Донецька вештаються озброєні «чуваки» в масках, які розстрілюють все, що їм не сподобається, а на полігонах Дніпропетровська тренуються відчайдухи, які хочуть захищати Батьківщину».

«Тут створено батальйон територіальної охорони «Дніпро», а на його базі – батальйон «Донбас». Окрім цього, Коломойський матеріально підтримує й інші батальйони спецпризначення, які також формуються, навчаються, озброюються на базі Дніпропетровська», – розповів Дмитро Ткаченко. На все це, за його словами, витрачається по 1,5 млн. грн. щодня.

Щодо офіційних правоохоронних органів, то на них наш співрозмовник не радить покладати великі надії. «Міліція, СБУ – це напіврозвалені структури, які частково самі підтримують агресорів: хтось боїться сепаратистів, а хтось чекає приходу росіян, які забезпечать їм високі зарплати. – стверджує Д. Ткаченко. – Є одиниці, які досі вірні народу, державі, присязі. Це, зокрема, начальник і заступник Горлівського міськвідділу міліції. Їх і залякували, і викрадали, і били, наші хлопці їх визволяли… І вони не здалися, не зрадили, – наголосив кіровоградець. – Але в більшості наші силові структури знають, як «кришувати» бізнес і «віджимати» гроші, але не вміють захищати народ і проводити спецоперації», – підсумував Дмитро.

До чого готуватися Кіровоградщині?

На думку Д. Ткаченка, який на власні очі бачив, як сепаратисти підкорюють Донбас, для Кіровограда ефективним методом захисту буде перейняти досвід Дніпропетровська.

«На столицю не варто розраховувати – Київ живе своїми іграми. Йому набагато важливіші вибори мера, ніж антитерористична операція в Донбасі. А Дніпропетровськ реально може допомогти – організаційно, фінансово, навіть зброєю для батальйонів територіальної оборони», – переконує Дмитро.

Щодо виборів Президента 25 травня, до яких поспіхом готується держава, то на думку нашого співрозмовника, конче необхідно забезпечити голосування на всій території України, у тому числі й на Донбасі. «Важливо якомога швидше провести вибори і отримати легітимного президента. Тоді провокація і буча в Росії під назвою «Донецька народна республіка» буде іти на спад», – вважає Дмитро.

Як людина, яка знаходиться під прицілом агресорів і навіть побувала в полоні, кіровоградець радить землякам зберігати спокій і створювати альтернативну владу, бо та, що нині існує,на його думку, є неефективною. «Треба створити альтернативну міліцію, армію і органи влади, або хоча б долучитися до реформування існуючих. Бо нинішня система – не життєздатна. Вона не готова протистояти викликам сьогодення!», – стверджує Д. Ткаченко.
Сьогодні ж, незважаючи на свій статус «в розшуку», кіровоградець Дмитро Ткаченко продовжує боротися з сепаратизмом на Донбасі і вірить, що прийде час, коли повернеться в Донецьк з українськими солдатами під національними прапорами.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

фото зі сторінки в Фейсбуці Дмитра Ткаченка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар