У приватних клініках Кропивницького почали проводити безоплатну діагностику учасників АТО

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація: Likarni.com

У Кропивницькому стартувала “програма”, за якою надається безоплатна діагностика учасникам АТО та членам їхніх сімей у приватних клініках. Окрім того, розпочали роботу і ряд лабораторій, де безкоштовно беруть спеціальні аналізи у пацієнтів цих категорій. Про те, як змінився маршрут пацієнта та скільки вдалося заощадити завдяки “Prozorro” – з’ясовувала Перша електронна.

В "програму", яка фінансується з обласного бюджету, закладено кошти на закупівлю послуг КТ, МРТ у п'ятьох варіаціях та реактивів для на аналіз гормонів щитоподібної залози, вірусних гепатитів В і С, на простатоспецифічний антиген, на виявлення антитіл СНІДу, а також витратні матеріали на коронаровентрикулографію і кардіохірургічні операції.

Більшість процедур уже розпочали роботу за вийнятком дороговартісних діагностик з контрастом, тендери за якими заплановано на початок серпня.

Перші пацієнти уже пройшли діагностику

Отож, перший пацієнт уже пройшов безоплатну діагностику у приватній клініці минулої п’ятниці, 21 липня. За словами головного лікаря Кіровоградського обласного госпіталя для ветеранів війни Геннадія Сябренка, на кожен день визначено потребу:

“Ми вже видали направлення. У п’ятницю був перший пацієнт. Це діючий учасник АТО, який проходив лікування у госпіталі. Крім того, на кожен день розписана потреба у діагностиці”, – каже Геннадій Сябренко.

Оплата послуги відбувається після її виконання, але наразі умовно кажучи “куплено” послуги на таку кількість пацієнтів:

Як і передбачалося, направлення на діагностику мають право видавати обласні фахівці. Госпіталь, як розпорядник коштів, лише формально затверджує ці направлення:

“Цей місяць направлення видають усі фахівці обласного рівня. Ми тільки затверджуємо у телефонному режимі. Наприклад, якщо пацієнт знаходиться в онкодиспансері чи нейрохірургії, то до нас вони тільки звертаються за підтвердженням. Тому що ми підписуємо акт виконаних робіт і  далі оплата йде до виконавця”, – пояснює головний лікар госпіталя.

Такий формат вважають перехідним періодом: аби визначити, до яких фахівців найбільше звертаються і які виписують ці направлення. За словами Геннадія Сябренка, надалі планують працювати за квотним принципом.

Лабораторії та кардіодиспандер

Послуги, які виконуються у Кіровоградському обласному кардіодиспансері, планують повноцінно запустити з 1 серпня. Проте першому пацієнту вже зробили коронарографію:

“Учасник АТО потрапив до кардіодиспансеру по “швидкій” і була термінова потреба у коронарографії”, – додає Геннадій Сябренко.

За словами головного лікаря госпіталя, гроші на оплату витратних матеріалів для лабораторії уже надійшли:

“17 липня ми отримали підтвердження від головних лікарів медзакладів, які сказали, що процедури завершені і вони готові приймати пацієнтів”.


Тож лабораторії готові до роботи у рамках “програми” – цю інформацію Першій електронній підтвердили і керівники визначених медзакладів.

Аналіз на СНІД є безкоштовним у рамках державної програми. Як розповідав раніше директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко, проте для визначених категорій передбачили купівлю витратних матеріалів для аналізу для того, аби покрити усі можливі види діагностик і збільшити кількість пацієнтів, які потраплять у програму. Аналіз на СНІД у Кропивницькому проводить Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом.

“Ми готові приймати пацієнтів. У нас і раніше все було безоплатно. Завжди є пацієнти і для всіх усе безкоштовно – не тільки для учасників АТО”, – підтвердила завідуюча амбулаторно-поліклінічного відділення Олена Хомяк.


Аналізи на гепатит, гормони щитоподібної залози, на специфічний антиген бере на себе Кіровоградська обласна лікарня.

“Наш обласний лаборант повідомила, що все готово, але поки що до нас не направляють пацієнтів. На сьогодні запланована колегія, де будуть керівники районних лікарень. Ми оголосимо, щоб до нас направляли учасників АТО”, – зазначила виконуюча обов’язки головного лікаря обласної лікарні Таміла Декусар.

За словами головного лікаря госпіталю, до лабораторій пацієнти можуть звертатися також напряму – без посередньої ланки.


Маршрут пацієнта

Як і планувалося, загальний маршрут пацієнта складається із трьох ланок: районний лікар, обласний фахівець, який видає направлення у приватну клініку. Раніше стояло питання, як затверджувати направлення – чи потрібно це робити через госпіталь. Проте зараз ця зупинка маршруту є фактично непомітною для пацієнта – лікар ставить до відома госпіталь, аби розпорядник коштів знав, скільки послуг треба буде оплатити. Також варто відзначити, що можуть бути і маршрути, де якісь із ланок будуть випадати. Наприклад, як це було із першим пацієнтом кардіодиспансеру – якого привезла “швидка”, або ж якщо АТОвець звертається відразу до обласного фахівця, чи лікується безпосередньо у госпіталі.

Нагадаємо, загальний маршрут пацієнта виглядатиме так:

“Більшість напрямків уже працюють. Тепер справа логістики і розпорядку, бо кількість пацієнтів досить значна. Ми створили прецедент, за принципом якого можуть працювати РДА, міськради. І передбачати для пацієнтів кошти на оплату послуги. Це абсолютно прийнятний алгоритм”, – каже Геннадій Сябренко.

Окрім того, на базі госпіталю уже створили комісію, яка відслідковує кількість направлень та має на меті сформувати потребу пацієнтів у тих чи інших послугах.

P.S. Хто виграв тендер? Скільки вдалося зекономити?

За словами головного лікаря Кіровоградського обласного госпіталя для ветеранів війни Геннадія Сябренка, із дороговартісних послуг закуплено КТ, МРТ без контрасту – три лоти. На початку серпня очікуються торги за цими ж процедурами з контрастом:

“Графік тендерів “Prozorro” визначає автоматично. Тому місце процедури без контрасту буде визначено пізніше. У підсумку вдалося зекономити близько 200 000 грн. Ці кошти ми переносимо на наступний тендер”.

За даними сайту “Prozorro”, торги у двох з трьох лотів були відмінені через подання пропозицій менше двох учасників. За рештою трьома – тендер завершився.


Лот 1. Послуги діагностичної візуалізації (КТ без контраста) – ТОВ “МДЦ ЕКСПЕРТ-КІРОВОГРАД”. У фінальних торгах медзаклад запропонував вартість послуги на 1 гривню менше, ніж найближчий конкурент. У результаті 240 послуг матимуть вартість 150 119 грн  замість очікуваних 216 000 грн (65 881 грн економії).

⇓⇓⇓

Скрін із Рrozorro / Лот 1

Лот 3. Послуги діагностичної візуалізації (МРТ без контраста з індуктивністю магнітного поля не більше 1,5 Тл) – ТОВ “УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ТОМОТЕРАПІЇ”. В остаточній пропозиції Центр томотерації знизив вартість послуги на 675 грн. За цей вид МРТ вдалося заощадити 24 175 грн – 100 послуг куплено за 94 325 грн замість передбачуваних 122 500 грн.

⇓⇓⇓

Скрін із Рrozorro / Лот 3

Лот 4. Послуги діагностичної візуалізації (МРТ без контраста з індуктивністю магнітного поля 1,5 Тл і більше) – ТОВ “УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ТОМОТЕРАПІЇ”. Кінцеву пропозицію переможець поставив ціну на 1 185 грн нижчу, ніж конкуренти, та майже вдвічі меншу від своєї початкової. У результаті це дало замовнику 190 385 грн економії – 290 послуг замість очікуваних 377 000 грн обійдуться у 186 615 грн.

⇓⇓⇓

Скрін із Рrozorro / Лот 4

Тендери на послуги діагностичної візуалізації “МРТ з контрастом з індуктивністю магнітного поля 1,5 Тл і більше” та “КТ з контрастом” (Лот 5 і Лот 2 відповідно) не провели через подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій.

ТОВ “УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ТОМОТЕРАПІЇ” подало пропозицію на лот “МРТ з контрастом з індуктивністю магнітного поля 1,5 Тл і більше” і вказало вартість 135 375 грн. Проте ця заявка була єдиною, тож торги відмінено. (На 95 послуг замовник передбачав 142 500 грн).

На виконання послуги “КТ з контрастом” на “Prozorro” не зареєстровано жодної пропозиції. На купівлю 80 послуг передбачалося 80 000 грн.

Наразі за цими дома лотами оголошено новий тендер, де зараз триває прийом пропозицій – замовник поставив вартість 506 000 грн.

Лот 1. Послугу “КТ з контрастом” планують купити на суму 252 000 грн – для 80 пацієнтів.

Лот 2. “МРТ з контрастом з індуктивністю магнітного поля 1,5 Тл і більше” – 100 послуг на 254 000 грн.


За виконанням програми та змінами до процедури проведення буде слідкувати Перша електронна.

Безкоштовна діагностика учасників АТО у приватних клініках стартує на Кіровоградщині: як, кому і скільки

Поширити:

Залишити коментар:

коментар