Як жилося закордонним волонтерам у Кропивницькому

На початку минулого місяця в Україну приїхали іноземні стажери, які в рамках освітнього проекту GoCamp два тижні працювали в пришкільних таборах, а згодом завітали і в наше місто. За час перебування у Кропивницькому, вони встигли взяти участь у мовному пікніку, познайомитися з місцевими активістами, пограти в англомовну “Мафію” з містянами та познайомитися з нічним життям міста.  Про враження від проекту, перебування в Україні та в нашому місті зокрема читайте далі.

Працювати у пришкільних таборах Кіровоградської області приїхало 11 стажерів  із Великобританії, Китаю, Індії, Єгипту та Фінляндії.

Що таке GoCamp? 

GoCamp – це новий формат мовних таборів, в Кіровоградській області основною мовою табору стала англійська. Літні мовні табори – це цікаве змістовне дозвілля у поєднанні із розвитком мовленєвих навичок учнів з допомогою носіїв мови. Місією GoCamp є виховання нового всебічно розвиненого та освіченого покоління свідомих громадян України, здатних до навчання і готових до викликів 21-го століття; також вони працюють, щоб надихати молодь вивчати іноземні мови до високого рівня та бути відкритими до інших культур. Тому волонтери  із Великобританії, Китаю, Індії, Єгипту та Фінляндії прибули до 11 мовних таборів Кіровоградщини з такою метою.

Світлина від Івано- Благодатненського Навчального Заклада.

Одним із стажерів став гість із Єгипту Бішо. Йому 21 рік, у своїй країні він здобуває освіту інженера-технолога. Україна – стала для нього першою “новою” державою, адже раніше він ніколи не був за кордоном. За його словами, немало труднощів виникало під час підготовки до візиту, але прагнення відвідати Україну, познайомитись з місцевими традиціями, виявилось сильнішим. Під час стажування в Устинівській школі він грав з дітками у футбол, “Крокодила”, проводив заняття про руйнування стереотипів про інші національності, про дискримінацію та прагнення до миру у всьому світі. 

“Діти у вас дуже хороші. Вони думали, що англійська не знадобиться їм у житті, а потім зустріли мене – носія мови. Я дуже сподіваюсь, що вони змінили свою думку після цього,”- розповідає Першій електронній Бішо.

У підсумку, діти отримали цікавий досвід спілкування з іноземцями, а також багато інформації про менталітет  народів і навіть про особливості кухні. Наприклад, стажер з Індії здивував дітей дуже гострими, але смачними стравами.

Стажери у Кропивницькому

Після стажування в GoCamp три стажера з Індії, Єгипту та Китаю завітали до Кропивницького. Вони провели тут півтора тижні – дозвілля їм організовувала молодіжна громадська організація AIESEC. Жили стажери у приймаючих сім’ях, які також допомагали їм дізнатися більше про нашу країну. Наприклад, волонтер з Єгипту Бішо був приємно вражений українською гостинністю та прагненням допомагати своїм гостям.

Хорошого враження про гостей залишились і приймаючі родини стажерів:

«Уже третій день у нас живе 21-річний Бішо з Єгипта. Він і непогано знає англійську. Завдяки йому англійську вдосконалюємо і ми з чоловіком. Хто не пробував #couchsurfing раджу не вагаючись. Нам подобається! Бішо не менш щасливий і намагається вчити українські слова та вимовляти Кропивницький замість Кіровоград, хоча це дається непросто»,- написала в себе на сторінці в Фейсбуці host family стажера Світлана.

Світлина від Світлани Дубиної.

“Щоранку, виходячи на кухню снідати, я готувався, мов до екзамену — гортав словники, складав речення для ведення діалогу. На жаль, мій рівень англійської дозволяв нам вести бесіду у форматі “шот конвесейшн”. Але я дуже старався. Такої гіпермотивації для вивчення й удосконалення своєї англійської мені ще ніколи не доводилося переживати”,- розповідає host family Олександр Ратушняк.

Світлина від Олександра Ратушняка.

Гостям показали історичний центр міста, вулицю Дворцову, фортецю святої Єлисавети. Дуже сподобався гостям драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького. Організатори виділили на це найбільше часу, адже театр вважається одним з найвизначніших місць міста із своєю цікавою історією.

“Ми показували стажерам наше місто з кращих сторін: чудові краєвиди, історичні пам’ятки, парки, театр. Усе це дуже сподобалось стажерам і залишилось у спогадах про наше місто. Але ж все-таки більше ми хотіли познайомити їх з нашими людьми, задля чого ми в проводили масові заходи і проводили багато часу з ними. Адже саме люди створюють особливу атмосферу міста і залишають найяскравіші спогади”, – розповіла тімлідер місцевого осередку AIESEC Юля Бевзюк.

Одним із заходів був  англомовний пікнік, де можна було поспілкуватись англійською мовою та пограти в різні ігри.

Також в Україні стажери познайомились з відомою інтелектуально-психологічною грою «Мафія», яку організував кропивницький “MAFin Club”. Раніше жоден зі стажерів не вмів грати, але після першої спроби волонтер з Індії Пратік навіть захотів створити подібний клуб у себе в країні:

“Мені дуже сподобалася «Мафія». Це дуже цікаво: нам потрібно бути творчими і багато мислити.
Після повернення намагатимусь навчити своїх друзів і гратиму з ними. Якщо їм це сподобається, ми створимо клуб в моєму місті. Це буде щось нове та цікаве для них”.

Враженнями про спілкування з закордонними волонтерами розповів Першій електронній президент клубу “MAFin Club”Антон Поліщук:

“Бішо, Нік і Пратік при першій зустрічі  здавалися до болю однаковими (просто як люди з якоїсь іншої країни), але під кінець нашого другого дня спілкування з ними, я відкрив для себе наскільки різні ці люди, їхній характер, спосіб життя і дуже шкодую, що моє знання англійської зупинилось десь на рівні “pre-intermediate” і не маю можливості дізнатися про хлопців і їх країни ще більше. А от гра в нашому клубі “Мафії” – це окрема сторінка історії! Як для нас, так і для гостей цей вечір виявився випробуванням не тільки логіки та інтелекту, а й мовного бар’єру в спілкуванні  один з одним. У підсумку, я вважаю, що кожен з нас впорався з цим завданням на 5+. Всі отримали цікавий досвід і практику гри англійською мовою, море емоцій та гарного настрою. При можливості, обов’язково будемо повторювати і закріплювати практику. Окремий привіт Besho, який якби залишився в Кропивницькому, я впевнений, став би черговим чемпіоном в “Мафії”,- каже президент клубу “MAFin Club” Антон Поліщук.

Крім того, за цей тиждень стажери презентували кухню своїх країн для приймаючих родин та членів “AIESEC”.

Також відвідали фестиваль фарб Hola-fest, який бере свій початок в Індії.

“Це крута ініціатива, але вони не знають, як правильно грати, тому це виглядало трішки неправильно. Та все одно їм це подобалося, що особливо важливо для дітей. Вони просто кидали кольорові кульки один в одного і насолоджувалися.
В Індії в Холі грає з пристрастю і любов’ю. Цей фестиваль означає  перемогу добра над злом. Ми граємо в Холі з сухими квітами, водними кулями, водою і водяними пістолетом. У Холі беруть участь всі люди від дорослих до дітей. Люди грають в Холі зі своєю сім’єю, родичами і друзями.  Люди грають в Холі з ранку до вечора. Це один з найважливіших фестивалів в Індії”- розповідає волонтер Бішо.

Які враження залишились від Кропивницького?

«У мене залишаться дуже хороші емоції, тому що майже всі тут намагаються допомогти, як вони можуть, намагаються говорити англійською, хоча я знаю, що це не дуже легко для багатьох людей. Власне, що я буду пам’ятати найбільше, це те, що відбувається між Україною і Росією: українці дуже стараються змінити свою культуру, як в мові, іменах і навіть невеликих музеях. Ви прибираєте символіку, перейменовуєте міста та, наскільки мені розповіли, вже більше переходите на українську мову. Це створює вашу унікальність»,- розповідає Бішо.

Наразі стажери продовжили подорожувати Україною та вирушили в дитячі табори, які знаходяться в Харкові та Одесі.

“У мене немає слів, щоб описати мою поїздку.  Тепер мені просто потрібно сказати одне: «У вас немає спогадів, ви – є у спогадах”.  Я провів 3 тижні в Кропивницькому, але, схоже, я був тут все життя.  “AIESEC Кропивницький” вперше зустрів  міжнародних волонтерів, але це було дійсно  успішно. Це залишиться у моєму серці назавжди”,- розповідає стажер з Індії Пратік.

“Враження залишилось найкращі. Наші стажери просто чудові: самостійні, розуміючі і комунікабельні. З ними було легко, відчувалась дружня атмосфера, могли говорити з ними на різні теми. За ці дні ми з ними дуже здружились, тому залишились тільки гарні і позитивні спогади. Звісно очікування і реальність розходяться, тому що в теорії все було розписано і заплановано, а в реальному житті все могло перевернутись з ніг на голову. Але це сталось тільки зі сторони організаційних питань. Очікування щодо стажерів виправдались навіть більше ніж на 100 %. Основною ціллю було познайомити наше місто зі стажерами і стажерів з нашим містом і традиціями. І я вважаю, що ми це реалізували, тому що вони дізнались багато нового про Кропивницький, і ми дізнались багато нового про культуру їх країн”,- розповідає Юля Бевзюк.

Це перший досвід організації міжнародних стажувань у Кропивницькому від молоді “AIESEC”. Наступного разу волонтери приїдуть вже восени, перебуватимуть тут місяць та викладатимуть англійську мову у школах Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар