Ситуація на обласному ринку праці: 23 до одного на одну посаду і експерименти з головами РДА

На початку березня в українському інформаційному просторі прозвучала теза про те, що вітчизняний ринок праці перебуває у вельми складному становищі. Комплекс факторів упливає на кожне кадрове рішення (від ситуації в Криму до революційних подій на Майдані, від тотальної політично-економічної кризи до підписання політичної угоди про асоціацію з ЄС). Та все ж, якщо оцінювати ситуацію на ринку праці в межах окремо взятої області, основна увага населення прикута до того, хто керуватиме територією і розгрібатиме наслідки тотального «покращення», яке відбувалося в Україні в останні роки.

Кадрові зміни затягнулися

Якщо з головою ОДА у Кіровоградщині все зрозуміло, то кадрові зміни в системі керівників районних державних адміністрацій занадто затягнулися в часі. Тут уже справа за новим очільником області Олександром Петіком, який вже кілька тижнів поспіль обіцяє завершити з підбором кадрів у районах. Крім того, вакантними залишаються посади заступника голови ОДА з соціально-гуманітарних питань, директора департаменту з агропромислового розвитку та начальника служби у справах дітей Кіровоградської облдержадміністрації. Найбільше вакансій для бажаючих відчути себе чиновниками в Устинівському районі – там «пустує» аж 12 крісел. В інших районах ситуація теж не дуже втішна. Маючи за інформацію лише чутки, хто керуватиме їхньою територією, добре знаючи, чим дихає кожен «кадр» з їхнього району, райони взялися до бунту.

Зокрема, представники Новомиргородщини виступають проти призначення на посаду голови РДА Олександра Сенченка – колишнього правоохоронця, якого з ганьбою звільнили із займаної посади після того, як він смертельно травмувавши пішохода, втік з місця пригоди. У Вільшанці ж бояться, що новим головою РДА може стати Ярослав Кіров – людина, яка ще донедавна була готова боротися з «кількатисячним озвірілим Майданом, по руки в крові». Стосовно шуму навколо іншого кандидата – претендента на крісло голови Маловисківської РДА – 26-річного підприємця «свободівця» Романа Тучкова, то Олександр Петік не вважає таке можливе призначення свідченням браку кадрів. Менше того, апелює до власного життєвого досвіду, коли у 26 років виграв вибори до Верховної Ради Республіки Комі.

‒ Але і зараз нічого не змінилося: є боротьба думок, є боротьба ідей і людей, але навіть коли люди з протестних міркувань голосують, вони посилають сигнал, що щось не так у тих професіоналів, які засиділися, значить, вони не забезпечили нормальне функціонування території, – пояснив він під час прес-конференції, яка відбулася минулого вівторка.

На уточнення, що голову РДА обирає не громада, О. Петік зазначив, що більшість, яка сформувалася відповідно до Конституції зразка 2004 року, має пріоритет на висування кандидатур. «Якщо пан Тучков спрацює не так у свої 26 років, значить, уся ця коаліція нестиме відповідальність за стан справ. Але ми маємо чимало страховок, серед яких райрада, якій дано пріоритет. Якщо все ж таки ми зупинимося на кандидатурі Тучкова, треба дивитися, щоб у нього поруч були досвідчені помічники» На думку О. Петіка, такий алгоритм допоможе збільшити довіру між суспільством і владою.

Що важливо для того, щоб область перестала пасти задніх, так це те, щоб за роботу (не залежно від наближення дати виборів) взялася серйозна команда. Чи є така команда у нинішнього голови ОДА, який відкритим текстом заявив, що його основне завдання на Кіровоградщині – це організація виборів?

Як стало відомо, головним радником Олександр Владиславович вважає Ґеорґа Вільгельма Фрідріха Геґеля з його ідеями «хитрого розуму» («Хитрість розуму» полягає в тому, що, дозволяючи творити видиме свавілля, вона «примушує» людей працювати на загальну ідею: переслідуючи свої інтереси, люди роблять значно більше, ніж замислюють» – пише «Історія діалектики»). Проте, Гегелю допомагатиме і Галина Пастух, яка, за словами О. Петіка, після звільнення з посади заступника з соціально-гуманітарних питань погодилася повернутися на роботу у якості радника голови ОДА.

На запитання від журналістів про те, на скільки кадри в новій команді відповідають критеріям, поставленим новою владою, Петік відповів по-філософськи і поверхово:

‒ Має бути забезпечена інституційна пам’ять. Якщо хтось має факти, які свідчать, що людина була задіяна в корупції, виносьте на обговорення. Але суспільство так працює, що є люди, які чесно працювали, і в тому числі і в апараті. Я мушу зізнатися, що я не оригінальний в оцінці апарату обласної державної адміністрації. Якщо взяти середню зарплату, яку отримують спеціалісти апарату чи оргвідділу, то за тисячу гривень ми фактично штовхаємо їх на корупцію.
Якщо притримуватися думки голови ОДА, то тимчасова втрата Бельбеку та інших аеропортів Криму у зв’язку з російською окупацією збільшує шанси Канатово стати цікавим для обслуговування внутрішніх і міжнародних вантажних рейсів. «Це зможе стати поштовхом до розвитку інфраструктури і забезпечення робочих місць», – наголосив Олександр Петік.

Ситуація на ринку праці дійсно складна

Натомість, на думку в.о. директора Кіровоградського обласного центру зайнятості Юрія Слоневського, попри прогнози вже згаданих експертів та затяжний аналіз кадрів у районах, ситуація на ринку праці у Кіровоградщині стабільна. Менше того, за показниками Міжнародної організації праці, на сьогодні в області зафіксоване збільшення кількості економічно активного населення (на 0,7%) та рівня зайнятості населення (на 1%).

‒ Юрію Євгенійовичу, чи прогнозуєте ви збільшення кількості безробітних після того, як Росія анексувала частину української території. Чи готовий центр зайнятості до збільшення кількості прохань про допомогу у працевлаштуванні, до виплати допомоги по безробіттю?

‒ Зараз важко оцінити, чи дійде ця «міграційна» хвиля до Кіровограда, чи ми її не відчуємо. Тут все залежить від багатьох факторів, зокрема від того, як працюватиме економіка. На даний час кількість звернень за послугами до служби зайнятості зменшилась майже на 1%. До того ж, на ринку праці зараз 650 тисяч економічно активного населення. Якщо нині ведеться розмова про 500 чоловік, які приїдуть із Криму, чи вплине це на ринок? Відповідь очевидна: ні, не вплине. Нині близько 16 з половиною тисяч людей отримують допомогу по безробіттю. Фінансові ресурси для виплати такої допомоги ми маємо.

‒ Яке нині навантаження на одну вакансію?

‒ Навантаження складає 23 людини (для порівняння: минулого року ця кількість складала 30 осіб). Покращилась і якість вакансій: якщо раніше більше було пропозицій з мінімальною зарплатою, то зараз їх лише 20% (а було 50%). Тобто роботодавці розуміють, що зараз ніхто не піде працювати на «мінімалку»…

До слова.

До кризи, викликаної господарюванням, а потім і самоусуненням «гаранта» та його опричників разом з левовою часткою грошей з розкраденого бюджету, на Кіровоградщині діяла програма зайнятості населення Кіровоградської області на період до 2017 року. Поки що вона і справді діє, але чи буде реалізовуватися далі – невідомо.

Відповідно до Програми зайнятості населення Кіровоградської області на період до 2017 року, планується збільшити кількість зайнятого населення Кіровоградщини від 433,7 тисяч осіб у 2012 році до 436,5 тисяч осіб у 2017-му. До 2017 року, згідно з цією Програмою, планується із семи тисяч випускників навчальних закладів області працевлаштувати близько п’яти тисяч осіб як молодих спеціалістів. Житло, до речі, за програмою, у 2017 році отримає аж 31 молодий спеціаліст із працевлаштованих п’яти тисяч (у 2016 їх має бути 29, у 2015 – 25, у 2014 – 22).

Як пояснює начальник відділу організаційного забезпечення обласної ради Юрій Михалевський, «Програми зайнятості населення…» поки що діє, але у зв’язку з ситуацією в країні та ініціативами Уряду щодо економії коштів бюджету, її можуть переглянути і навіть призупинити – усе залежить від того, чи знайдуться кошти на її реалізацію і чи є доцільним в нинішніх умовах функціонування «Програми» взагалі. У неформальній розмові Юрій Рашідович зізнався, що ситуація на ринку праці в даний момент дійсно складна. І хоч кількість претендентів на одну вакансію зменшилася з 30 до 23 осіб, але все одно така цифра – неприпустима.

І наостанок. Не секрет, що ажіотажу навколо посад нині не спостерігається через те, що кожен розуміє: після президентських виборів вертикаль влади знову змінюватиметься, тому пускати коріння і будувати масштабні плани охочих нині небагато. Та що робити, коли нова влада користується старими методами, ризикуючи наступити на добре знайомі граблі? Невже тимчасовість посад, зокрема голів РДА, дозволить підійти поверхово до призначень, а жителям області доведеться знову виходити на свої майдани, щоб їх почули?

Олександра Мушкет

Поширити:

Залишити коментар:

коментар