Практичний психолог: дозуйте і розподіляйте інформацію, країні потрібні психічно здорові громадяни!

Душевний спокій і нормальний сон, упевненість у завтрашньому дні, стабільне відчуття себе громадянином своєї країни, захищеним і в безпеці – цей неповний перелік уже давно устиг стати мрією для багатьох українців. В сучасних суспільно-політичних умовах, коли кожен день приносить масу новин, коли потоки інформації ллються звідусіль, а обговорення політичних заяв і вчинків важко уникнути на роботі чи в транспорті, без порад психолога обійтися важко. Про те, як не піддатися масовому психозу, не побити глечики із родичами на політичному ґрунті, як навчити дітей правильно реагувати на революцію – у розмові з практичним психологом Оленою Каліман.

‒ Олено, розкажіть, як правильно треба сприймати інформацію, щоб не стати залежним від телевізора і оновлення стрічок новин?

‒ Слід дозувати та розподіляти інформацію. Насправді, людина, яка постійно дивиться новини, запам’ятовуєте тільки те, що сприйнято на початку і в кінці, тому добовий перегляд новин тільки шкодить вашій психіці, мозок ніби відмикається, заповнившись великою кількістю інформації, як наслідок – адекватне сприйняття почутого буде спотворено. Оберіть одне найбільш важливе оновлення новин, на інші не відволікайтеся. Мотивуйте себе тим, що країні потрібні психічно здорові громадяни.

‒ Що порадите батькам, діти яких разом із ними люблять дивитися телевізор?

‒ Я вважаю, що у дітей варто формувати світогляд, власну думку, про все, що відбувається. Сприймаючи новини з телевізора, дитина, яка вчасно не отримала пояснення від дорослих, формує свої, часто надмірно емоційні та агресивні судження про світ. Пояснюйте ситуацію дітям в доступній для них формі. Меншим складіть казочку (приклад: в усі часи люди хотіли бути власниками на землі, проте траплялися й такі, хто хотів забрати чужі землі, та завжди перемагає справедливість, бо ми, люди, вміємо домовлятися чи відстоювати своє…), старшим дітлахам допоможе знову ж екскурс в історію, ваші обґрунтовані думки. Більшість українців хрестять своїх дітей, тобто свідомо «навертають» до Бога, так і громадянському вихованні ваша позиція має бути ясна дитині.

____________________________________________________________________________________

Емоції в нормі є короткочасними актами, але коли ситуація напруження постійна і її кінець не визначено, людина емоційно вигорає…

____________________________________________________________________________________

‒ Як уникнути стресів на «патріотичному» ґрунті?

‒ Причиною стресів є емоційне виснаження, коли довгий час людина перебуває в напруженому ритмі. Емоції в нормі є короткочасними актами, але коли ситуація напруження постійна і її кінець не визначено, людина емоційно вигорає, з’являється нерозуміння: як діяти далі? Тому не варто цілодобово перебувати в стані супротиву, психіка має відпочивати та відновлюватися, змінюйте діяльність та оточення. У психології виділяють правило внутрішньої метафори – внутрішні установки, те як людина сприймає себе. Деструктивність девізу «палаю для інших – згораю сам» очевидна. Внутрішні переконання варто міняти конструктивно, щоб з одного боку людина відчувала себе хорошою, а з іншого – була емоційно благополучною, врівноваженою і захищеною від стресу. Не бійтеся зізнатися собі і оточуючим: «Все, я втомився, більше не можу», дайте собі тайм-аут. Будь-яка емоція має знайти свій вихід: гнів, плач, злість.

____________________________________________________________________________________

Проведіть день без новин та їх обговорення. Якщо ні з ким поговорити – діліться думками на папері, перечитайте і відкладіть як вже сказане. Перед сном скористайтеся такою технікою: щоб «відключитися» від турбот, «упакуйте проблеми». 

____________________________________________________________________________________

‒ Чимало людей скаржаться на депресію, стреси, безсоння, новини псують настрій, якими рецептами треба користуватися, щоб цього уникнути?

‒ Примушуйте себе спілкуватися з близькими, виходьте з будинку, малюйте, плетіть, бігайте, одним словом, змінюйте діяльність – це і буде профілактикою перевтоми психіки. Проведіть день без новин та їх обговорення. Якщо ні з ким поговорити – діліться думками на папері, перечитайте і відкладіть як вже сказане. Перед сном скористайтеся такою технікою: щоб «відключитися» від турбот, «упакуйте проблеми». Заплющіть очі, повільно вдихніть і видихніть тричі. Уявіть перед вашим ліжком велику скриню чи коробку. Ви повільно відкриваєте її і подумки складаєте туди все, що на вас тисне, наприклад: хвилювання перед важливою розмовою, незакінчений конфлікт, страх щось забути і т.д. Ви кладете «спати» все, що вас турбує. А коли прокинетесь наступного ранку, знову подумки вийміть все, що склали, можливо, його стане менше, може, більше, але проблеми будуть не такими складними як вчора, бо ви змогли помістити їх в надійне місце. Може, для когось це абсурд, але ефект для вас – це позитивні емоції, бо наша підсвідомість працює образно, людина концентрується на вирішенні проблеми, а не на дратівливій ситуації. Депресія ж може бути наслідком тривалого впливу стресу, тому якщо переважає поганий настрій, апатія, навіть тривалий сон не допомагає, звертайтеся до спеціалістів.

____________________________________________________________________________________

Щоб зберегти злагоду, розподіляйте громадське життя та особисте, не дорікайте один одному, не намагайтеся переконати, спілкуйтеся в тій площині, де ваші погляди збігаються. 

____________________________________________________________________________________

‒ Якщо в сім’ї трапилося так, що чоловік – прибічник одних політичних поглядів (наприклад, вважає, що росіяни в Україні потребують захисту), а дружина – інших (воліє назавжди закрити російські кордони), що їм робити, щоб зберегти злагоду?

‒ У шлюб чоловік та дружина йдуть зі своїми життєвими цінностями, світоглядом, характером. Тому абсолютно природньо їх погляди можуть не співпадати. Щоб зберегти злагоду, розподіляйте громадське життя та особисте, не дорікайте один одному, не намагайтеся переконати, спілкуйтеся в тій площині, де ваші погляди збігаються. Приготуйте щось разом, перегляньте сімейні фото, приберіть в шафі, до якої не доходили руки – головне робити це разом. Як правило, сім’ї, що дуже часто сваряться на політичному ґрунті, мають зовсім інші завуальовані таким чином невирішені конфлікти. Прийміть те, що кожна людина унікальна, не намагайтеся переконати інших в своїй позиції, бо кожному з нас заважає прийняти нове наш минулий досвід, у кожного свій.

‒ Нині кількість людей, які потребують психологічної допомоги, збільшилася, куди їм можна звертатися за порадою?

‒ Крім людей, які ще й досі переживають наслідки подій, що відбувалися на Євромайдані, є ще й жертви потужної інформаційної атаки медіа. Саме через це в переважній більшості випадків зав’язуються міжособистісні конфлікти між опонентами в межах родини, а народженим в мирний час важко стримувати тиск психотравмуючих факторів. У Кіровограді створені Пункти психологічної допомоги при школах та дитсадках. Головне завдання таких пунктів – це, насамперед, психологічна підтримка населення у складний для країни час, допомога в подоланні стресу, дезорієнтації, попередження депресії, відпрацьовування агресії. Години прийому психологів закладів освіти вказано на сайтах садків та шкіл, до них можна звертатися, якщо самотужки важко справитися з депресією.

‒ Дякуємо за розмову, будемо надіятись, що пацієнтів у психологів скоро поменшає, а ЗМІ приноситимуть тільки хороші новини.

Інна Тільнова для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар