Як новатори з Малої Виски прославляють Кіровоградщину

Кажуть, що світ рухають новатори. Вони пропонують нові, прогресивні, інколи – фантастичні  ідеї. Тільки з часом людство отримує можливість оцінити їхній потенціал та  важливість.

Про свою малу батьківщину  – Малу Виску, що на Кіровоградщині – дізналася багато цікавого у Польщі  під час навчання для журналістів від відомого польського експерта Мирослава Скірки. Він мене заінтригував розповідями про величезний туристичний потенціал містечка у центрі України. Його польські колеги допомагають маловищанам написати важливу для громади стратегію розвитку території і навіть шукають кошти європейських фондів, щоб її  реалізувати.

Так, про Малу Виску минулого літа місцеві засоби масової інформації говорили багато. Тут організували величезний авіаційний фестиваль, на який з’їхалося понад 5 тисяч глядачів з усієї України. Завдяки співпраці з льотною академією міста Кропивницького Малу Виску відвідали почесні гості – серед них військовий аташе Посольства Королівства Норвегії в Україні Ханс Петер Мідттун.

DSC_0439

Читайте також: Небесні викрутаси, або Як пройшов авіафестиваль у Малій Висці

Чим же так знамените це містечко, що сюди приїжджають представники посольств? А щоб дізнатися самій і розповісти про свою малу батьківщину читачам напросилася в гості до міського голови  Маловисківської об’єднаної громади Юрія Гульдаса.

«Ми змінюємо історію України!»

Приміщення міської ради, без сумніву, тут покаже кожен. Ми зупинили машину на одній із центральній вулиці Малої Виски, запитали у місцевого, як проїхати до міської ради.

«А давайте я вам покажу, мені якраз у ту сторону треба», – сказав чоловік.

І поки ми їхали, то, звичайно, намагалися випитати інформацію про міського голову. Було дуже цікаво, що про нього думають люди.

«Нічого погано про нього сказати не можу, в місті багато робиться, он, подивіться, як чисто! А про наш фестиваль ви, мабуть, чули. Це була, кажуть його ідея, щоб про Малу Виску заговорили у світі, щоб до нас прийшли інвестиції», – розповів чоловік.

Юрій Гульдас понад 20 років фермерував. Прийшов у місцеве самоврядування від землі, сільського господарства.  Земля привчила його багато працювати, не боятися випробувань, бути попереду, шукати нові можливості та ідеї.

«Ми сьогодні змінюємо історію нашої держави, наша громада заявила, що радянської системи управління більше не буде. Ми – за систему управління разом з громадою на місцях. Тому перші на Кіровоградщині створили територіальну громаду. Нам залишили у спадок зруйновану економіку, погані дороги, занедбані школи та позашкільну освіту. Одним словом, ми спустилися у дуже глибоку яму. Але в той же час, у зв’язку з початком процесу децентралізації в Україні, ми отримали колосальний шанс змінити життя у Малій Висці», – розповідає Юрій Гульдас.

Нині ініціативи об’єднаних громад активно підтримуються державою. З 1 січня 2016 року громада почала отримувати кошти напряму з Держбюджету. Бюджет Малої Виски збільшився в 4 рази, додатково маловищани отримали майже 5 млн грн. з Державного бюджету на розвиток інфраструктури, а ще 3,8 млн грн – з державного фонду регіонального розвитку на водопостачання в селі Костянтинівка, що входить до об’єднаної громади. Тут ремонтують школи і дитячі садочки, позашкільні заклади. До цього року держава давала кошти лише на заробітну плату та енергоносії. У селах Олександрівці та Первомайському встановили зовнішнє освітлення, використовуючи сонячні батареї.

Юрій Гульдас та його команда мріють про великих інвесторів, таких як, наприклад, «Нібулон», який прощупував тут грунт, але…

«Їх зацікавила інфраструктура, залізниця, аеродром, та коли представники інвестора побачили, що в районі постійно змінюється керівництво, передумали. Їм потрібна стабільність. Сьогодні ми вже можемо говорити про перспективу стабільності, бо керівника об’єднаної територіальної громади обрано на 5 років. Одна із запорук стабільності – це Стратегія розвитку території на 10-15 років.  Ми над цим працюємо спільно з громадою та нашими польськими партнерами. Громада затвердить наш план і він буде для нас, як отче-наш», – говорить міський голова.

Юрій Гульдас
Юрій Гульдас

Корені авіації знаходяться у Малій Висці

У Маловисківській громаді вирішили використати потенціал найродючіших чорноземів. Окрім того, планують розвивати власну справу, не виходячи з двору, наприклад, ягідництво, лікарські трави,  сільгосппереробку. Це буде частиною Стратегічного плану. Проте поряд з аграрним сектором тут вирішили зробити ставку на туристичному потенціалі, хочуть розвивати зелений туризм. І перші кроки вже зроблено.

«У нас є, що показати. Ми хочемо популяризувати малу авіацію. І це буде одним із напрямків туризму, який має велике значення для України. У нас є всі архівні матеріали, які підтверджують що корені авіації знаходяться у Малій Висці. А ви чули про родину Кудашевих?  Ви знаєте, що перший літак, який злетів в Україні – це «Кудашев-1»?. Ми зараз робимо макет цього літака, виділили кошти, щоб відтворити  його модель в оригіналі», – розповідає Юрій Гульдас.

Міський голова зумів запалити усю свою команду туристичною ідеєю.

«У цій галузі ми ще не працювали, нам хотілося вийти на новий рівень, провести у місті щось незвичайне, пов’язане саме з нашою територією, людьми, які були причетні до авіації та космосу. Ми  повинні знати своїх героїв: і Кудашева, і Кондратюка, і Сухомлина», – говорить секретар міської ради Леся Постолюк.

Олександр Кудашев
Олександр Кудашев

У Малій Висці зберігся маєток Кудашевих, його планують зробити  у майбутньому центром туризму. Саме в родині Кудашевих – власників маловисківських земель у ХVIII столітті – народився майбутній піонер вітчизняного літакобудування, автор першого діючого літака в Російській імперії Олександр Кудашев (1872–1917). Його літак «Кудашев-1» здійснив свій політ 1910 року на Сирецькому іподромі у присутності преси та членів Київського товариства повітроплавання.

Міський голова так захоплено розповідає про родину Кудашевих ще й тому, що сам вивчав архіви, багато читав і розпитував у старожилів.

«Я знайшов цікавий факт, виявляється, що прадід моєї дружини був економом у  маєтку  Кудашевих. Історія родини моєї дружини пов’язана з родом Кудашевих», – не без гордості ділиться Юрій Гульдас.

Олександр Шаргей
Олександр Шаргей

Саме у маєтку Кудашевих планується встановити макет літака «Кудашев-1».  Це дуже мальовнича місцевість, яка розташована на березі річки Вись. Поряд з будинком гарний парк з деревами, яким понад 100 років.  Саме на тут на подвір’ї маєтку Кудашевих міський голова Юрій Гульдас хоче викопати погріб і показати туристам, як готував себе до польоту на Місяць, ще один новатор, мрійник, піонер космонавтики Олександр Шаргей (1897-1942), більш відомий як Юрій Кондратюк. Він народився на Полтавщині, але доля занесла його у Малу Виску, де він працював на цукровому заводі до початку Другої світової війни. Був мобілізований Маловисківським військовим комісаріатом і про це збереглися документи. У 1942 році він пропав безвісти під час військових дій. Його подальша доля невідома. Припускають, що Шаргей зміг мігрувати до США. Його теорія космічних польотів, викладена у книгах, була реалізована на практиці. Розрахунки Олександра Шаргея лягли в основу проекту польоту на Місяць.

«Маловищани, з якими я спілкувався, розповідали мені, що Олександр був незвичною людиною. Кажуть, що він роздягався до гола, залазив у погріб і так загартовував себе, готував до польоту в Космос. Уявіть собі, за його роботами НАСА розробила стратегію міжпланетного польоту. Я знайшов хату, у якій жив Олександр Шаргей, але той знаменитий погріб давно засипали. Спочатку думав викупити хатинку поряд, та пізніше зрозумів, що все треба зібрати в одному місці. Тому і виникла ідея облаштувати погріб на території маєтку Кудашевих», – розповідає про плани Юрій Гульдас.

Іван Сухомлин
Іван Сухомлин

У цьому музеї будуть експонати присвячені ще одному герою – Івану Сухомлину (1911-1993), який народився в Малій Висці. Це льотчик-випробувач, полковник авіації, двічі Герой Радянського Союзу, на рахунку якого 42 світових рекорди, він випробовував 85 типів радянських літаків. Брав участь у випробуваннях реактивного бомбардувальника Ту-16, реактивного пасажирського літака Ту-104, військово-транспортного літака Ту-116.

«До речі, Іван Сухомлин працював разом з Кондратюком на цукрозаводі. Чи не стало це поштовхом  для визначення його подальшої долі?», – додає секретар міської ради Ліля Постолюк

У Малій Висці встановлено пам’ятник Івану Сухомлину. Сюди під час авіафесту приїжджав ще один відомий льотчик, герой України – Олександр Галуненко, який за встановлення 110 світових авіаційних рекордів в одному польоті на Ан-225 «Мрія» був занесений у книгу рекордів Ґінеса. Галуненко був знайомий з Іваном Сухомлином, який був експертом і готував свого тоді ще молодого колегу до польоту на «Мрії».

Тут зрозуміли, що їхня фішка пов’язана з авіацією та Космосом. Мала Виска планує щороку проводити авіафестиваль. І якщо минулого разу потрібно було просити людей приїхати сюди, то наступного тут сподіваються, що глядачі самі шукатимуть можливостей побувати у Малій Висці й поринути у світ авіації.

Юрій Гульдас навіть розробив туристичний маршрут і може до деталей розповісти, що і як він показуватиме не тільки українським туристам. Він переконаний, що до нього приїдуть американці, які захочуть побільше дізнатися про Шаргея.

«Розвивати територію зможуть люди, які живуть на ній і які планують в майбутньому тут жити. Ми шукаємо зв’язки нашої території з історією України і з історіями наших родин. Ось у цьому секрет Маловисківської громади», – сказала нам на прощання  секретар міської ради Леся Постолюк.

DSC_0356 DSC_0361 DSC_0414 DSC_0441 DSC_0443

Оксана Якуніна для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар